A CDU az élen, második helyen az AfD az EP-választás előtt Németországban

2024. április 11. 18:51

Akkora az elégedetlenség a balliberális koalíció elmúlt 2 éves politikája miatt, hogy jobboldali fordulatra lehet számítani az Unió legnépesebb államában június 9-én.

2024. április 11. 18:51
null

Nyitókép: BRITTA PEDERSEN / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Elemzők szerint az Európai Parlamenti (EP) választások és a tartományi szavazások eredménye jelentőségét hordoz a következő év országos parlamenti választásainak kimenetelére – olvasható az Infostart hasábjain. A németek nagy része már most az EP választásokat tekinti fontos jelzőnek. Az Insa közvélemény-kutató intézet felmérései érdekes változásokat mutatnak az elmúlt hónapokhoz képest a választói hangulatban.

Az AfD (Alternatíva Németországnak) támogatottsága az országos szinten csökkent az elmúlt időszakban, míg a konzervatív CDU/CSU pártszövetség értékelése változatlan maradt. 

A két keresztény párt 28,5 százalékkal vezeti a júniusi EP-választás esélyeit jelző országos listát. A radikális jobboldalinak tartott párt az EP-esélyeket illetően a második helyen áll a parlamenti pártok népszerűségi listáján, támogatottsága a február végi 22 százalékról 19 százalékra csökkent. Az SPD (Szociáldemokrata Párt) és a Zöldek csekély mértékben erősödtek, míg az FDP (Szabad Demokraták) támogatottsága stagnált.

Az EP-választások előtt újonnan alakult Baloldal Pártjából kivált Sahra Wagenknecht Szövetség is figyelemre méltó szereplővé vált. Az AfD jelentős támogatást élvez az ország keleti felén, míg a CDU vezet a nyugati tartományokban. A felmérést a t-online portál megbízásából végezte az Insa közvélemény-kutató intézet, összesen 2100 felnőtt részvételével.

 

 

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:11
🍓 ️ ­­A­­­ ­­d­­ö­­­g­­ö­­s­­ ­l­­­á­­n­­y­o­­­k­­ ­v­á­­r­­n­­a­k­­­ ­­­r­á­d­­ 👉 𝗪­𝗪­­­𝗪­.­­­𝗖­𝗨­𝗠𝟰­­­.­­­𝗙­𝗨­­­𝗡
Salitis
2024. április 11. 22:27
CDU ... mint jobboldal? na ne röhögtessetek már...!
kiss-janosaltabornagy
2024. április 11. 21:13
Tekintve hogy a közvèleménykutatások mind hazudnak ill. olyan retegeket kérdeznek amilyen választ várnak… plusz ne feledjük, sok ember hazudik vagy nem is válaszol. Szóval lesznek itt meglepetések. Szerintem sok rmber nem meri azt mondani nyíltan higy AFDre szavazna, de tenni megteszi
Tommaso
2024. április 11. 20:32
19:47 Zolotarjov annyira hülye, hogy nem hittem volna, ilyen alacsony szint még létezik. Azt irtam: "60 db normális európai jobboldali konzerv párt alkotja a Néppártot". Ebből ÖTVENNYOLC PÁRT NEM is NÉMET. Semmi közük Stuttgarthoz, amiről Zolotarjov hadovál.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!