Halálra ítéltek egy korrupt milliárdost Vietnamban

2024. április 11. 17:05

A vádak szerint a nő gigantikus összegű hiteleket vett fel egy banktól, amelynek különböző fedőcégeken keresztül ő volt a legnagyobb részvényese.

2024. április 11. 17:05
null

Nyitókép: AFP

 

Vietnamban halálra ítélték Truong My Lant ingatlanfejlesztőt, aki 11 éven át fosztogatta az ország egyik legnagyobb bankját – számolt be a BBC. 

A brit oldal szerint a döntés a csalás szédítő méreteit tükrözi. A 67 éves Truong My Lant azért ítélték el, mert 44 milliárd dollár értékű kölcsönt vett fel a Saigon Commercial Banktól. Az ítélet szerint 27 milliárd dollárt kell visszafizetnie, és az ügyészek szerint ez az összeg talán soha nem térül meg. 

Egyesek úgy vélik, hogy a halálbüntetéssel a bíróság arra akarja ösztönözni, hogy a hiányzó milliárdok egy részét adja vissza.

A BBC szerint a kommunista hatóságok szokatlanul nyíltan nyilatkoztak az ügyről, és a legapróbb részleteket is közölték a médiával. Elmondásuk szerint 2700 embert idéztek be tanúskodni, 10 államügyész és mintegy 200 ügyvéd vett részt az ügyben. 

Truong My Lannal együtt nyolcvanöt másik személyt is bíróság elé állítottak, aki tagadta a vádakat, és fellebbezhet. Valamennyi vádlottat bűnösnek találták. Truong My Lan férje és unokahúga kilenc, illetve tizenhét év börtönbüntetést kapott.

„Azt hiszem, ilyen kirakatper még nem volt a kommunista korszakban” – mondta David Brown, az amerikai külügyminisztérium nyugalmazott tisztviselője a BBC-nek. 

Korrupcióellenes politika 

A per volt az eddigi legdrámaibb fejezete a Nguyen Phu Trong kommunista pártfőtitkár által vezetett „Lángoló kemencék” korrupcióellenes kampánynak. A marxista Nguyen Phu Trong úgy véli, hogy a féktelen korrupció miatti népharag fenyegetést jelent a Kommunista Párt hatalmi monopóliumára.

A kampányt 2016-ban kezdte el, miután kicselezte az akkori üzletbarát miniszterelnököt, hogy megtartsa a párt vezető pozícióját.

Bár Vietnam leginkább a gyorsan növekvő feldolgozóiparáról ismert, a legtöbb gazdag vietnami ingatlanfejlesztéssel és spekulációval kereste a pénzét.

Hatalmas csalás

Truong My Lan piaci árusként kezdte, édesanyjával együtt kozmetikumokat árult. Fiatal nőként földet és ingatlanokat kezdett vásárolni, miután a kommunista párt 1986-ban bevezette a gazdasági reformok időszakát. A kilencvenes évekre már szállodákat és éttermeket birtokolt.

Minden földterület hivatalosan állami tulajdonban van. A földhöz való hozzáférés gyakran az állami tisztviselőkkel való személyes kapcsolatokon múlik – írja a BBC. Truong My Lan 2011-re Ho Si Minh-város ismert üzleti személyisége lett, és ez lehetővé tette számára, hogy három kisebb, pénzszűkében lévő bankot egy nagyobb egységgé egyesítsen: ez lett a Saigon Commercial Bank.

A vietnami törvények tiltják, hogy bármely magánszemély 5%-nál több részvényt birtokoljon bármely bankban. Az ügyészek szerint azonban Truong My Lan több száz fedőcégen és a meghatalmazottjaként eljáró személyeken keresztül valójában a Saigon Commercial több mint 90%-át birtokolta. Azzal vádolják, hogy ezt a hatalmat arra használta fel, hogy saját embereit nevezze ki vezetőknek, majd utasította őket, hogy hagyjanak jóvá több száz hitelt az általa ellenőrzött fedőcégek hálózatának.

A felvett összegek elképesztőek. A neki nyújtott hitelek a bank összes hitelének 93%-át tették ki.

Az ügyészek szerint 2019 februárjától három éven át arra utasította sofőrjét, hogy több mint 4 milliárd dollár készpénzt vegyen ki a bankból, és azt a pincéjében tárolja. 

Azzal is megvádolták, hogy bőkezűen vesztegetett, hogy hiteleit soha ne vizsgálják meg. A központi bank egy korábbi főellenőrét életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték 5 millió dolláros kenőpénz elfogadása miatt.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 70 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:11
🍓 ️ ­­A­ ­d­­ö­­g­ö­­s­­ ­l­á­­­n­y­­­o­k­­ ­­­v­­­á­­­r­­­n­­a­­­k­­ ­­­r­­á­­­d­­­ 👉 𝗪­­𝗪­𝗪­­­.­­𝗖­­­𝗨­­­𝗠𝟰­.­­𝗙­𝗨­𝗡
The Loner
2024. április 11. 20:13
Tommaso 2024. április 11. 18:26 11 éven át Gullwing szerint azért ez nem semmi Orbánék sokkal hosszabb ideje csalnak, lopnak, hazudnak, korrumpálnak és korrumpálódnak. És jó ideje pedofilmentéssel is foglalkoznak. The LonerTommaso 2024. április 11. 19:47 • Szerkesztve Ezt a kommentedet elmentettem. --------------------------------- "Ès jó ideje pedofilmentéssel is foglalkoznak" ez "barátom" rágalmazás ! ----------------------------------- Közszereplő ide közszereplő oda,van egy határ,mit és meddig kell eltűrni az ilyen kártékony fehérje halmazok rágalmazásait. Ezt a határt szerintem, most átlépted! A demokratikusan, kétharmaddal, negyedszerre megválasztott Magyar miniszterelnököt vádoltad meg bűncselekmény (!) elkövetésével. A " pedofilmentés" súlyos vád. Remélem felfigyel rá itt Mandin, jogban jártas valaki, és továbbítja az illetékeseknek.
The Loner
2024. április 11. 19:50 Szerkesztve
Tommaso, elszoktad olvasni beteg torz szellemiséged ,ide fröccsentet undormány kommentjeit? Javaslom, hogy sürgősen keres fel egy mentalhygienes szakembert, vagy " nehéz estek"kezelésében tapasztalt pszichológust. Lentebb írtakban, komoly vádak hangzanak el , lehet , hogy egy jó ügyvédre is szükséged lehet. Csak szólok. --------------------------------------------------------------------------------- Tommaso 2024. április 11. 18:28 Halálra ítéltek egy korrupt milliárdost Orbanisztánban. M. Lőrinc vállalkozó egy felcsúti geci diktátor segitségével gazdagodott meg. A Getzynek sikerül elmenekülnie az országból és abban az Azerbajdzsánban kért menedékjogot, amelynek keresztényeket ölő iszlamista Baltás Gyilkosát Ő engedte szabadon. A menekülés a szintén Orbán segedelmével megmilliárdosodott Sz. László magánrepülőjével történt. és a pedofilmentő Novák KALETAlin segédkezett neki. Minderről Rogán Goebbelsi tanokon nevelt lakájmédiája mélyen kussol.
letsgobrandon-2
2024. április 11. 19:49
Apró piroska él még ?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!