Megkongatta a vészharangot a Politico: hiába cserélte le Európa amerikai gázra az oroszt

2024. április 02. 09:28

Megbízhatósági problémákat szimatol a brüsszeli lap, és más fényben kezdte látni Trumpot is.

2024. április 02. 09:28
null

Nyitókép: Brendan SMIALOWSKI / AFP

Megkongatta a vészharangot a POLITICO: a Texasból kiinduló fracking-ellenes mozgalom arra vitte Joe Biden amerikai elnököt, hogy a környezetvédő választók megnyerése érdekében ideiglenesen leállítsa az új LNG-fejlesztéseket, azaz belátható időn belül nem várható bővülés az USA cseppfolyósgáz-exportjában. Márpedig az amerikai cseppfolyós gáz az, amire Európa döntő többsége az orosz vezetékes gázt cserélte – nem csoda, hogy a lap szerint 

az európaiak egyre inkább szoronganak a kínálati szűkületek és az áremelkedések miatt”.

A POLITICO felidézi: az EU 2022-ben nagy téteket tett az amerikai LNG-re, eurómilliárdokat költött a hozzá szükséges infrastruktúra kiépítésére, és számos új szerződést írt alá. Biden döntésének kontextusában ugyanakkor ez a döntés már nem csillog oly fényesen. „Vajon nem rövidlátó Amerika-függésre váltotta le Európa korcs támaszkodását Oroszországra?” – teszi fel a kérdést a brüsszeli lap, megjegyezve, hogy Európa cseppfolyós gázának közel felét mára már az USA szállítja, azaz az amerikaiak piaci részesedése megduplázódott, miközben már nem a vezetékes gáz, hanem az LNG az EU legfontosabb beszerzési forrása. 

Az EuroGas iparági képviselet már érzi is a problémát a bideni döntésben, és a fejlesztési stop visszavonására hívta fel a Fehér Házat.

Arra figyelmeztetnek, hogy ellenkező esetben visszatérhetnek „az orosz ellátás megcsappanása miatti rekordmagas árak”.

Ez annál is inkább így lehet, mert a 2022-2023-ban kötött amerikai gázszerződések zöme rövidtávú volt, azaz sem az olcsó árat nem tudta garantálni, sem az 5-10 éves távú ellátásbiztonságot. Amerika ugyanakkor egyelőre nem tervez lépni, a nemrégiben megtartott európai-amerikai energiatanácsi ülésen az LNG-fejlesztések kérdése napirenden sem volt a POLITICO szerint.

Az amerikai olaj- és gázipar nagyságai közben Houstonban konferenciáztak márciusban, ahol az ExxonMobil alelnöke, John Ardill figyelmeztette Európát: önállóbbá kell válnia, mert „a cseppfolyósított földgáz átirányítása és a terminálok építése nem hosszú távú megoldás”.

Van azonban valaki a POLITICO szerint, aki segíthet: ott a „Donald Trump-faktor”.

Ő ugyanis a Fehér Házba visszatérve bizonyosan teljes gőzzel nekiindul majd a fosszilis üzemanyagipar fejlesztésének, különösebben nem törődve azzal, hogy a klímatudósok mit mondanak. Ez azonban a POLITICO-nak már megint nem jó: „Míg az amerikai LNG-gyártás felfutása valószínűleg levinné az árakat, különösen az EU által előnyben részesített rövid távú szerződések árait, felvetne kellemetlen kérdéseket azzal kapcsolatban, hogy vajon nem a környezet elleni harchoz asszisztálnának-e az európai nemzetek” – írják.

 

Összesen 69 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:15
🍓 ️ ­A­­ ­­­d­­ö­­g­­ö­­­s­­­ ­l­­­á­n­­y­­­o­k­­ ­­­v­­á­­r­­n­­­a­k­­­ ­­­r­á­d­­ 👉 𝗪­𝗪­­­𝗪­­­.­­𝗖­­𝗨­­𝗠𝟰­­.­­­𝗙­­𝗨­𝗡
egy genetikusanalattvaló
2024. április 02. 15:33
"jobbközépen Jó ez a kép Bidenről , a világ egyik vezető nagyhatalmának az elnöke kérem szépen egy down szindrómás Mickey egér ." A Szovjetunió végnapjait előkészítő Gorbacsov előtt volt egy ilyen kaliberű alakokból sorozata az SZKP főtitkárainak. Brezsnyev utolsó évei, Andropov, és végül Csernyenko. Reméljük, ez az USA esetében is ez a vég előjele, és hasonlóan végzi mint a Szovjetunió.
nempolitizalok-0
2024. április 02. 14:12
2 éve harsogjuk.
Langyos hurkazsír
2024. április 02. 13:53
Szíjártó megmondta. Uff.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!