Spar-háború: Brüsszel is hadat üzent Magyarországnak, kötelezettségszegési eljárás sem kizárt

2024. április 06. 07:48

Az osztrák kormány és az üzletlánc panaszára beindult az Európai Bizottság.

2024. április 06. 07:48
Spar

Nyitókép: MTVA / Róka László

***

Vizsgálatot indított az Európai Bizottság a magyar kiskereskedelmi különadó miatt Bécs és a Spar panaszára reagálva – írta meg a Portfolio a Reuters információira hivatkozva.

Ez kétségkívül új szintre emeli a „háborút”, bár az osztrák üzletlánc és a magyar kormány csörtéje nem ma kezdődött: a Spar azt állítja, hogy a magyar kormány által 2022-ben bevezetett különadója diszkriminatív, és számos uniós jogszabályt sért, többek között az áruk szabad mozgásával kapcsolatban, nem mellesleg pedig jókora veszteségeket okoz nekik.

Úgy számoltak, hogy a különadó mintegy 90 millió euróval (3,5 milliárd forint) növelte a Spar költségeit, és 2023-ban közel 50 millió eurós (1,9 milliárd forint) veszteséget okozott a magyarországi üzletágának.

Minderről hosszas panaszlevelet is küldtek fel Brüsszelbe, március közepén pedig ehhez a panaszhoz csatlakozott az osztrák kormány is.

Erre reagálva nemrég Lázár János építési és közlekedési miniszter közölte, „nem tűri a kormány a fenyegetéseket a Spartól”, amely a „korrumpált osztrák sajtón keresztül” üzent a kormánynak. Mint mondta,

Ezt is ajánljuk a témában

„felvetettem a kormányban, hogy ne tűrjük tovább a hazudozást, alaptalan állításokat tőlük, s inkább vegyük meg őket szőröstül-bőröstül”.

Az osztrák sajtóban ezután arról kezdtek cikkezni, hogy „Orbán Viktor oligarchái fel akarják vásárolni az üzletlánc magyarországi érdekeltségeit”.

Az élelmiszerlánc vezérigazgatója, Hans Reisch is elkezdett olyanokat nyilatkozni, miszerint a magyar fél részesedést szeretne szerezni a vállalatban. A kormány ugyanakkor visszautasította a vezérigazgató állításait, így tett a felvásárlással „megvádolt” Tiborcz István vállalata, a BDPST Group is.

Ezt is ajánljuk a témában

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter pedig március végén a panaszokra reagálva kifejtette, elítéli a vállalat kijelentéseit, „amik következményekkel fognak járni”, ha nem tudják alátámasztani; hozzátette, behívatta a Spar vezetőjét, és ezt neki is elmondta.

„Nincs döntés még arról, hogy megvásárolnák, Lázár Jánostól eddig csak javaslatként hangzott el” – tette hozzá.

A konfliktus csak tovább élesedett, időközben a Spar a magyarországi dolgozóinak is levelet írt, melyben hangoztatta, hogy „A SPAR Magyarország nyereséges lenne, ha nem lennének a szélsőséges ár- és adószabályok Magyarországon, melyek ebben a formában az EU egyetlen más országában sem léteznek”.

Most pedig a Reuters szerzett olyan értesüléseket, miszerint már az Európai Bizottság is vizsgálatot kezdett a különadó ügyében a Spar panaszlevele nyomán;

az EB megerősítette, hogy elemzi a panaszokat, és nyomon követik a helyzetet.

A történtek kapcsán a Portfolio arra is emlékeztetett, hogy az Európai Bizottság már 2023-ban is kritizálta a különadót, és diszkriminatívnak nevezte azt.

A portál szerint a jelenlegi vizsgálódás még nem jelenti automatikusan azt, hogy további lépéseket tesz az Európai Bizottság, mint például kötelezettségszegési eljárás indítása – de kizárni sem lehet ezt a forgatókönyvet.

Összesen 155 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:13
🍓 ️ ­­A­­­ ­­d­ö­g­­­ö­s­­ ­­l­­­á­­n­­­y­o­k­ ­­­v­­á­­­r­n­a­k­­ ­­r­­á­d­­ 👉 𝗪­­­𝗪­𝗪­.­­­𝗖­­𝗨­­𝗠𝟰­­.­­­𝗙­­𝗨­­­𝗡
Osztap_Bender
2024. április 06. 14:49
A magyar kormány a határon túlra munkába járó magyarok védelmében sem tett semmit, mikor a labanc polgármesterek lezáratták az átkelőket, mert az autók zaja zavarta a rigók reggeli danászását. Bécs egyetlen fingására ebben az ügyben is tisztelegni fog és elengedi a külön adót.
véna
2024. április 06. 13:05
Még nem indult 7. cikkely? Micsoda bürokrácia és fejetlenség van brüxelleszben. Leváltani őket!
Phm045
2024. április 06. 11:41
Eddig sem vásároltam a SPAR-ban. Ezután sem fogok. Egyébként, rá kell nyitni egy teljesen magyar tulajdonba levő üzletet, 20%-al olcsóbban forgalmazni mindent az ők áraihoz képest..... Elvégre szabad verseny van.....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!