A játékelmélet egy elemzői zsákutca

2019. október 20. 21:28

Kitalált, robotszerű emberek döntéseinek a logikáját vizsgálják.

2019. október 20. 21:28
null
Lars P. Syll

„A fősodor számos közgazdásza – még mindig – úgy gondolja, hogy a játékelmélet hasznos és alkalmazható a valós életben, hiszen fontos és érdekes eredményeket hoz. Ez azonban igencsak megalapozatlan nézet. A játékelmélet, szigorúan véve,

kitalált és robotszerű emberek egymással szembeni viselkedésének a logikáját vizsgálja.

Annak ismerete, hogy ezek a »racionális bolondok« hogyan játszanak, nem segít dűlőre jutnunk abban, miként viselkedjünk a valódi emberekkel. Ha valamelyest ismerjük a játékelméletet, akkor

lehet hogy éppen ez az ismeret vezet minket arra, hogy magunkra és másokra nézve is károsan viselkedjünk.

A döntéshozatal és a társadalmi interakció mindig a szocio-kulturális környezetbe van ágyazódva. Ha ezt nem vesszük figyelembe, a játékelmélet egy elemzői zsákutca marad, amely soha nem lesz képes hasznos és releváns magyarázatokkal szolgálni.”

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vaki
2020. január 16. 21:01
A játékelmélet, szigorúan véve, kitalált és robotszerű emberek egymással szembeni viselkedésének a logikáját vizsgálja. Azon lehet vitatkozni, hogy az "emberi viselkedés" modellezése mennyire helyes, de hogy nélküle csak vágyálmokat kergető lázálmok maradnak az tény. A tőzsde meg tele van olyan lúzerekkel, akik azért buknak, mert nem kívánják figyelembe venni a többiek viselkedésének motívációit, az érdekeiket. A játékelmélet egyetlen problémája, hogy az ember ösztönös lény is, nem mindig csak a tiszta érdekeinek megfelelően dönt. De hogy a ez érdekek tisztázása az evolúciós előny, azt nehéz lenne tagadni. (Megjegyzem a szubjektum beépítése a képletbe pont a közgazdaság dolga)
istvánkeve
2020. január 16. 21:00
Lehet hogy a fordító nem szereti a játékelméletet (nem is csodálom hiszen igen vastag deszka!) ezért tálalja az eredeti cikket (ami a pénzelmélettel foglalkozik) ebben az összefüggésben, hogy felismerjük: Makó közel van Jeruzsálemhez!
istvánkeve
2019. november 07. 08:25
Az eredeti cikk a pénzelmélettel foglalkozik. Ha ilyen merészen kijelented, hogy a játékelmélet "gyakorlati haszon nélküli" akkor attól félek, hogy Egerváry megfordul a sírjában.
Palepoli
2019. november 07. 08:25
Igaza van. A játékelmélet a matematikának egy gyakorlati haszon nélküli ága. Ha ennél bővebben szeretnénk érvelni, akkor bemutatjuk a játékelméleti modellek konkrét irrelevanciáját.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!