Erős visszaesés volt januárban a magyarországi használtautó-behozatalban

2021. február 03. 10:27

Januárban majdnem negyedével esett vissza használtautó-import az előző évi adathoz képest. A behozatalt a lezárt határok valamint a honosítási szabályok szigorítása is nehezítette az év első hónapjában.

2021. február 03. 10:27
null

Idén januárban 9893 import használt személyautó került forgalomba Magyarországon, ami 23,3 százalékos visszaesés a tavaly januárihoz képest - közölte a JóAutók.hu az MTI-vel szerdán, a DataHouse adatai alapján.

Az online használtautó-piactér jelezte: a korlátozott határforgalom mellett a honosítási szabályok szigorítása is visszafogta a behozatalt.

A közlemény szerint a január hagyományosan aktív időszaka a használtautó-importnak; az elmúlt években 12 500 és 13 000 közötti számban helyeztek forgalomba Magyarországon külföldi használt személygépkocsikat, de idén ez az érték a tízezres szint alatt maradt.

Ennek okaként Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója azt említette a közleményben, hogy

a magánforgalom elől szeptember óta le vannak zárva a határok, ami érezhetően gátolja a használt autók magánimportját.

Emellett az év elejétől különösen az idős használt autók forgalomba helyezését nehezíti a honosítási szabályok szigorítása, amely egyrészt megköveteli az uniós típusigazolást vagy az autón elhelyezett típustáblát, másrészt a hat évnél idősebb, illetve a több mint 160 ezer kilométert futott autóknak már külön környezetvédelmi vizsgán kell átesniük - hívta fel a figyelmet a vezérigazgató.

Hozzátette:

a gyakorlat mutatja majd meg, elég lesz-e ez az adminisztratív eszköz ahhoz, hogy az idős, környezetszennyező autókat hatékonyan kiszűrjék.

Tavaly éves szinten több mint 130 ezer import használt autót helyeztek forgalomba Magyarországon, csaknem 17 százalékkal kevesebbet az előző évinél. A JóAutók.hu várakozása szerint ha az év közepére megszűnnek a korlátozások, a most bevezetett vizsgáztatási szigorítások ellenére a használtautó-behozatal meg is haladhatja a tavalyi szintet.

(MTI, címlap: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!