Japán apró felderítő robotot küld a Holdra

2021. június 15. 21:37

A Japán Aerospace Exploration Agency (JAXA) egy apró, gömb alakú robotot tervez eljuttatni a Holdra. Érkezése után az eszköz majd adatokat gyűjt a felszínről, így segítségükre lesz, egy, a jövőben emberek által használt Hold rover fejlesztésében és megépítésében.

2021. június 15. 21:37
null

Sok minden szükséges az emberi jelenléthez egy másik égitesten

A JAXA egyike azon űrügynökségeknek, ahol törekszenek az új technológiák és innovatív eszközök kifejlesztésére annak érdekében, hogy állandóvá tehessék az emberi jelenlétet a Holdon. Az ügynökség jelenleg egy ember által vezérelt és személyszállításra alkalmas rover megépítésén dolgozik, amely biztonságos közlekedési lehetőséget nyújtana az ott tartózkodó űrhajósok számára. Az eszköz fejlesztéséhez van szükség erre az előzetes küldetésre.

2022-ben landolhat az eszköz a Holdon

Az apró, átalakítható robotot a JAXA fejleszti a Sony-val, a Doshisha Egyetemmel és a Tomy Company játékgyártóval együttműködésben. Már megkötötték azt a szerződést is, amelynek értelmében az eszközt 2022-ben az ispace, japán holdkutatással foglalkozó vállalat fogja eljuttatni az égitestre. Az utazást a mikro rover gömb alakban teszi majd meg, és ekkor mindössze 80 milliméter lesz az átmérője. Aztán majd a Hold felszínére érve a 250 grammos robot parancsot kap, hogy alakuljon át aktív üzemmódba. Ekkor az eszköz kinyílik, és az addigi védőgömb két fele kerékként funkcionál majd. 

Kis hozzájárulás egy nagy küldetéshez

A kis robot feladata lesz képek és adatok rögzítése a Hold felszínéről. A JAXA-t az érdekli egészen pontosan, hogy a Hold felső kőzetrétegét alkotó regolit hogyan reagál a rover mozgására. Mivel a rover túl kicsi lesz ahhoz, hogy el tudjanak rajta helyezni olyan kommunikációs eszközt, mely nagy távolságra is képes sugározni, így nem fog tudni közvetlenül adatokat küldeni a Földre. Ezeket majd az eszközt szállító űrhajó segítségével továbbítják az itteni kutatóknak. A JAXA azt reméli, hogy az így szerzett adatok átfogóbb képet adnak majd a Hold felszínének összetételéről és tulajdonságairól, ami hatalmas segítség lesz a szakemberek számára egy automatizált vezetési rendszer kifejlesztésében, amely képes lesz eredményesen közlekedni a holdbéli tájon is.

A cikk szerzője Papp Helga.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pandalala
2021. június 17. 16:17
" apró, átalakítható robotot " :) akkor az valami ilyesmi? ... :: https://www.imdb.com/title/tt1399103/ "Transformers: Dark of the Moon" kicsiben? :-DD
pandalala
2021. június 17. 16:09
Lesz benne hifi torony? :)
Párhuzamos különvélemény
2021. június 16. 00:20
Na, kezdődik a Hold valódi meghódítása?? Kezdetnek egy apró, 8 centis kis robot...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!