Nagy közös Európai Uniós projekt: a COVID meghozta a digitális pénztárca ötletét

2021. június 02. 23:07

Az Európai Unió bevezetné a digitális pénztárca lehetőségét a tagállamok számára. Az alkalmazás egy egyedi online azonosítóval látná el a felhasználót, mely biztonságos hozzáférést biztosítana a magán- és közszolgáltatásokhoz. A részletekről csütörtökön számolnak be.

2021. június 02. 23:07
null

Az EU a közös zöld útlevél után megérkezett az egységesített digitális pénztárca ötletével, melyre a tagállamok biztatták, miután azok felkérték, hogy találjanak biztonságos módot a polgárok számára az állami és a magánszolgáltatások online elérésére. A digitális pénztárca lehetővé tenné mind a 27 tagország állampolgárai számára, hogy egyetlen elismert személyazonosságot igazoló egyedi azonosítóval jelentkezzenek be, az állami és a helyi önkormányzati portálokra, de akár azt is, hogy közüzemi számláikat ennek segítségével rendezzék. Az alkalmazás biztonságos módon tárolná a jelszavakat és a fizetések részleteit.  

Az egységesített rendszerrel az EU teljes egészére kiterjedő infrastruktúrát kívánnak létrehozni, amely egyéb módszerek mellett ujjlenyomat- vagy retinaleolvasóval válna elérhetővé.

Tulajdonképpen az összes hivatalos iratunk, személyes adatunk, banki ki- és befizetéseink mind egy helyen lennének tárolva. Az alkalmazás használatát nem teszik kötelezővé, de erősen javasolják. A vízió egy egységesített, biztonságos digitális ökoszisztéma megalkotása, mely sokkal rugalmasabb hivatali ügyintézést eredményezne. 

A digitális azonosító ötletét éppen a mobiltás adta, amely a pandémiás időszakban, sok nehézséget okozott. A legtöbb állam és azon belül is a különböző szervezetek igyekeztek saját intézményi szabályozást alkalmazni, de a különböző regulák útvesztőiben könnyen el lehetet tévedni. Az egységesített rendszer globálisan könnyítené meg az ügyfél és az ügyintézői szerepkörben lévőket is. Az EU tisztségviselői szigorú szabályozás alá vennék a digitális pénztárcát, strukturális elkülönítést alkalmazva, ezzel megakadályozva azt, hogy a felhasználói adatokhoz illetéktelen harmadik fél ne férhessen hozzá. Elkerülnék azt is, hogy a vállalatok bármilyen kereskedelmi vagy marketing céllal felhasználják az adatokat. 

Jelenleg Brüsszel egyeztető tárgyalásokat folytat a tagállamokkal, hogy iránymutatásokat adjon a digitális pénztárca bevezetéséhez szolgáló műszaki szabványokról.

A rendszer várhatóan egy év múlva teljesen működőképessé válik. Továbbá megbeszéléseket folytatnak az eddig bevezetésre került rendszerek kapcsán is, melyek eddig mérsékelten működtek hatékonyan. Eddig csupán 19 ország vezetett be digitális azonosítókat, melyek nem mindegyike kompatibilis egymással. 


Az Európai Unió tisztviselői abban bíznak, hogy a járvány felerősítette az állampolgárok digitális készségeit és ezen technológiai eszközök használatának motivációját. A COVID-19 szinte mindenkit digitális felhasználóvá tett, így remélik, hogy nagyobb elfogadottsággal tudják bevezetni az új rendszert. A szabályozók emellett kiemelik, hogy a regisztrációval a felhasználók a köz- és magánszolgáltatásokhoz való könnyebb hozzáférés mellett teszik le voksukat. Az előzetes információk szerint az ügyfél eldöntheti, hogy milyen és mennyi adatot oszt meg magáról amire, például a Google szolgáltatásánál nincs lehetőség. 

A cikk szerzője Szalga Bogi. 
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!