Százával válnak multivá a magyar kis- és középvállalkozások az évtized végéig

2022. február 16. 13:00

Ezer hazai tulajdonú kis- és középvállalkozás bevonásával végzett átfogó kutatást a Makronóm Intézet annak érdekében, hogy feltárja azokat a közös jellemzőket, amelyek nemzetközileg is sikeressé teszik a magyar ipari termelő cégeket. Az elmúlt évtized legátfogóbb hazai vállalati kutatásának eredményeit egy roadshow keretében mutatja be a gazdaságkutató műhely.

2022. február 16. 13:00
null

Az évtized nyertesei a legjobb magyar kkv-k

Az elmúlt tíz évben nem készült hasonló léptékű és mélységű vállalati elemzés Magyarországon. A kutatás eredményeit a Makronóm Intézet egy hétállomásos, országos roadshow keretében ismerteti meg a szakmai közönséggel és a vállalkozói szférával a következő hetekben. A rendezvénysorozat első állomása Eger lesz.

Számos izgalmas összefüggést hozott a felszínre a Makronóm Intézet által végzett, Az évtized nyertesei névre keresztelt átfogó, országos vállalati kutatás. Az összesen ezer, magyar tulajdonú ipari vállalkozás bevonásával készülő, cégvezetői mélyinterjúkon alapuló elemzés legfőbb célja, hogy feltárja azokat a tényezőket és jellemzőket, amelyek közösek a legígéretesebb magyar ipari vállalkozásokban.

A vizsgálat legfontosabb megállapítása, hogy

mára kialakult és egyre szélesedik egy olyan, hazai tulajdonú vállalati réteg Magyarországon, amely körből egyre több gazdasági társaság válhat regionális (vagy még nagyobb) multicéggé.

Ebből az is következik, hogy ezek a cégek az évtized végére versenyképes, innovatív, stabil növekedést felmutató társaságokká fejlődhetnek. Az „évtized nyertesei” közé a kutatásba bevont összesen ezer cég felső 25 százaléka, tehát mintegy 250 vállalkozás sorolható.

Most jó igazán magyar cégnek lenni: pénzeső alatt íródhatnak a hazai sikertörténetek

Magyarország Kormánya gőzerővel dolgozott az utóbbi időben azon, hogy a magyar kkv-szektort segítse és erősítse. Számtalan nagyszabású program indult, amely a hazai vállalkozások fejlődését segíti elő, mind jelentős anyagi támogatással, mind információátadással. A 2021-2027-es költségvetési időszakban Magyarországon indultak el először az új időszak támogatási programjai, ugyanis tavaly tavasszal a kormány 587 milliárd forintnyi fejlesztési forrás meghirdetéséről döntött.

Magyarország Kormánya gőzerővel dolgozott az utóbbi időben azon, hogy a magyar kkv-szektort segítse és erősítse. Számtalan nagyszabású program indult, amely a hazai vállalkozások fejlődését segíti elő, mind jelentős anyagi támogatással, mind információátadással. A 2021-2027-es költségvetési időszakban Magyarországon indultak el először az új időszak támogatási programjai, ugyanis tavaly tavasszal a kormány meghirdetéséről döntött.

A legígéretesebb vállalkozások az innovációba és a tudásba fektetnek

„Átfogó kutatásunk rávilágított, hogy

Továbbá külső segítségekkel, például állami támogatásokkal-hitelekkel, egyetemi együttműködési lehetőségekkel, képzésekkel, exporttanácsadással élni tudó vállalkozások emelkednek ki elsősorban az átlagos kkv-k köréből. Mindez azt is jelenti, hogy ideje a fiókba dugni a duális magyar gazdaságról szóló korábbi kritikus megállapításokat. A kis- és középvállalati szektor teteje (a vizsgált ezer cég mintegy negyede) magasabb szintre jutott, regionálisan versenyképes, aktív innovátor, a külpiaci pozíciói stabilak, így folyamatos növekedésre képes” – hívta fel a figyelmet Kerekes György, Az évtized nyertesei kutatást végző Makronóm Intézet szakmai vezetője.

A vizsgálat továbbá számos egyéb megállapítás mellett arra is rámutat, hogy

a legsikeresebb magyar ipari cégek hatszor nagyobb mértékben fektetnek új technológiákba és know-how-ba, illetve képzésekbe, mint az átlag,

illetve rendszeresen és nagy mértékben exportálnak: 72 százalékuk rendszeresen exportál, egyharmaduknál exportból származik az árbevétel több mint fele.

Az összesen tíz iparág vállalkozásaira kiterjedő kutatás többek között a cégek árbevételét, pénzügyi adatait (COVID-alatt hogyan változott?), exporttevékenységét- és eredményeit, beruházási tevékenységét- és terveit, innovációs tevékenységét- és terveit, munkaerővel kapcsolatos tevékenységét (bérezés, létszámbővítési tervek), illetve az üzleti kilátásokkal kapcsolatos értékelését vizsgálja.

A Makronóm Intézet a következő hetekben hétállomásos országos szakmai roadshow keretében ismerteti meg a szakmával, vállalkozói szférával és közvetve a nagyközönséggel a kutatás részletes eredményeit, a feltárt összefüggéseket, adatokat. A rendezvénysorozat tervezett állomáshelyei a következők: Eger, Makó, Nyíregyháza, Debrecen, Győr, Kecskemét és Budapest.

Borítókép: Dolgozók defibrillátorokat szerelnek össze az Innomed Medical Zrt. esztergomi üzemében 2021. július 16-án. Ezen a napon Varga Mihály pénzügyminiszter avatta fel a magyar fejlesztésű defibrillátorokat, röntgen rendszereket és EKG-kat gyártó cég esztergomi üzemcsarnokát, mely 1,6 milliárd forintos beruházással jött létre. A 32 éves múltra visszatekintő orvostechnikai vállalat a kormánytól 1,3 milliárd forintos támogatást kapott az Egészségipari támogatási programban. MTI/Máthé Zoltán

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nempolitizálok
2022. február 19. 12:14
Na kb. ezeket kellett volna Gyurcsányéknak csinálni, nem pedig ellopni az EU-s és hazai forrásokat.
Robur
2022. február 17. 22:54
Így van. Orbán beleugat a piaci viszonyokba.
qwrtzq
2022. február 17. 22:54
a piac a piac a piac
Robur
2022. február 17. 21:43
Mondok többet: https://www.portfolio.hu/gazdasag/20220217/perlusz-laszlo-embereletek-munkaja-mehet-tonkre-ezekben-a-hetekben-az-arplafon-miatt-targyalni-szeretnenk-527277
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!