A felszabaduló EU-s pénzek miatt felfuthat idén az építőipar

2024. január 15. 11:40

A felszabadított EU-s források és a fokozódó hitelezési aktivitás okán 2024-ben már az építőipari teljesítmény felfutására számít a Makronóm Intézet. A friss KSH-adatok szerint ugyan a magas kamatkörnyezet és a gazdasági lassulás miatt 2023 novemberében még visszaestek a beruházások a versenyszférában, de az új évben már ígéretesebb adatok várhatók

2024. január 15. 11:40

Elemző: Molnár Dániel, a Makronóm Intézet makrogazdasági elemzője  

Az építőipar novemberi teljesítménye egyelőre kedvezőtlen képet mutat: az éves két számjegyű visszaesést magyarázza a magas bázisidőszaki érték, azonban a havi alapú, 2,6 százalékos csökkenés inkább negatív meglepetést jelent. Éves alapon nézve az épületek építése esett vissza nagyobb mértékben, 18,3 százalékkal, a magas bázis miatt. Ezt az otthonfelújítási program kifutása is befolyásolta.  

Közben az egyéb építmények építése csak 3,5 százalékkal csúszott vissza, itt már a múlt év végét is alacsonyabb teljesítmény jellemezte, főként az állami beruházásstop eredményeként. 

Miért nehéz az építőipar helyzete? 

Az építőipar nehéz helyzetében több tényező játszik együttesen szerepet: 

a magas kamatkörnyezet és a gazdasági lassulás miatt visszaestek a beruházások a versenyszférában, de negatívan hatott a keresletre az uniós források visszatartása is.

 

Kedvezőtlenül befolyásolja az ágazat teljesítményét továbbá, hogy az energiaárak és az alapanyagárak megugrása miatt a csökkenő kereslet ellenére sem tudnak mérséklődni az árak: a harmadik negyedévben negyedéves alapon 1,5, míg éves alapon 13,1 százalékkal emelkedtek a termelői árak az építőiparban.  

Mi várható az ágazatban a következő hónapokban? 

A fokozódó hitelezési aktivitás, illetve a felszabadított uniós források nyomán az idei évben már az építőipari teljesítmény felfutására számítunk. Erre szükség is van, tekintve, hogy a november végi adatok alapján az ágazat rendelésállománya 21,2 százalékkal maradt el a megelőző évi szintjétől.  

Az építőipar növekedése az ipari teljesítmény szempontjából is kiemelkedően fontos lenne, mivel a jelentős részben a belföldi keresletre támaszkodó építőipari alapanyagot gyártó ipari alágakban 10 százalékos volumencsökkenés történt egy év alatt. Fontos feladat lesz továbbá az építőiparban a hatékonyság növelése, annak érdekében, hogy a kereslet megugrása ne az árak ismételt emelkedését hozza magával.  

A KSH friss építőipari adatai 

Az egy évvel korábbihoz viszonyítva 12,8, az előző hónaphoz képest 2,6 százalékkal csökkent az építőipari termelés volumene 2023 novemberében. Az építményfőcsoportok közül az épületek építésének termelése 18,3, az egyéb építményeké 3,5 százalékkal csökkent. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 2,6 százalékkal kisebb volt az októberinél. A megkötött új szerződések volumene 60,3 százalékkal emelkedett, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 19,5 százalékkal csökkent, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 186 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. 

A növekedés oka a közlekedési infrastruktúra fejlesztésére kötött nagyértékű szerződés volt. 

Kapcsolódó:

Címlapfotó: MTI

  

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon. 

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2024. január 15. 19:32 Szerkesztve
Az építőipar, a turizmus és az élsport, kiemelten a profi, profit érdekelt labdarúgás orvbánilag felfuttatása várható. A talaj rekultiváció, locsolóvíz tározás, vörösiszap fémtartalom kinyerés, közműhálózat korszerűsítés és bővítés, nemzeti laborvizsgálati központ, nemzeti vakcina gyártás, chip és félvezető gyártás, hidrogén energetika, mikró nukleáris telepek/űrtechnológiai-kommunikációs berendezések gyártása felfuttatása nem várható.
akkor ki
2024. január 15. 13:34
Örömteli hír! Ha építünk, haladunk és fejlődünk!
5m007h 0p3ra70r
2024. január 15. 13:29
Ha ezt a szutykok megtudja elbőgi magát. Megint. Ma már ezzel a témával is durván beégett, a győzikés cikk alatt.
RasPutin
2024. január 15. 13:21
Építkeznek a tanárok? Vagy nem nekik kellettek az EUs pénzek?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!