Óriási meglepetés: belehúzott a hazai építőipar

2024. március 14. 11:22

A szakértőket is meglepve, éves alapon 17 százalékkal bővült az építőipar teljesítménye a frissen közzétett statisztikai adatok alapján. Igaz, a tavalyi bázis alacsony volt, ám a következő hónapokban tovább bővülhet a hazai építési teljesítmény, hiszen a kamatok további csökkenése, a beérkező uniós források és a CSOK Plusz is segíti az idei növeked

2024. március 14. 11:22

Elemző: Molnár Dániel, a Makronóm Intézet senior makrogazdasági elemzője 

Jelentős meglepetést okozva, erőteljesen kezdte az évet az építőipar. 

A szezonálisan kiigazított adatok szerint egy hónap alatt több mint 10 százalékkal nőtt az ágazat teljesítménye, miközben az éves alapú bővülés 17 százalékos volt.

 A növekedés egyaránt kötődött az épületekhez és az építményekhez. Az elsősorban a vállalatokhoz kötődő épületek építése esetében 20 százalékot meghaladó emelkedés következett be. 

Az építőipar teljesítménye a tavalyi évben erősen megszenvedte a magas kamatkörnyezet, a gazdasági bizonytalanság és az uniós források visszatartása miatt visszaeső beruházási hajlandóságot. Ugyanakkor – habár egyhavi adatból még nem szabad messzemenő következtetések levonni – a januári adatok kedvezőbb képet festenek az ágazatról.  

Érdemben nőtt a rendelésállomány 

A kamatkörnyezet már érdemben lazult, valamint a decemberi megállapodásnak köszönhetően érkeznek az uniós források: ezek hatása meg is látszódik a rendelések alakulásán. Januárban a megkötött új rendelések volumene 21,5 százalékkal haladta meg megelőző évi szintjét, ám ez a bővülés kizárólag az épületek építéséhez kötődött. Azonban még ezzel együtt is a szerződésállomány közel 15 százalékkal elmarad a megelőző évi szintjétől. 

Az építőipar felfutása azért is lenne kedvező, mert segítené az ipari termelés helyreállását is,

 amely a tavalyi év belső problémái helyett most a külső kereslet mérséklődésével szembesül. 

Mi várható idén az építőiparban? 

Előretekintve várható az építőipari teljesítmény felfutása az idei év során. Ezt egyrészről a kamatok további csökkenése, másrészről a beérkező uniós források hajthatják, de a CSOK Plusz révén a lakásépítések száma is emelkedést mutathat. Ugyanakkor a gazdasági bizonytalanság, a külső környezet, elsősorban a német gazdaság problémái, mérsékelhetik a vállalatok beruházási hajlandóságát. 

Kapcsolódó:

Címlapfotó: MTI

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon.  

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:22
🍓 ️ ­­A­­ ­­d­­­ö­g­ö­s­­­ ­l­­á­­­n­­­y­­o­­­k­­­ ­v­­­á­­­r­­n­­­a­k­­ ­­r­­á­­­d­­­ 👉 𝗪­𝗪­𝗪­­­.­­­𝗖­𝗨­𝗠𝟰­.­𝗙­𝗨­­­𝗡
B_kanya
2024. március 14. 23:54
Ernest01 2024. március 14. 14:15 "Ismét van mit elvenni szegény fiataloktól, akkor építünk 1,5- 2 millás nméter áron." Amikor volumenről van szó, akkor az építőipar négyzetméterben, légköbméterben, tonna betonban meg hasonlókban számol, nem forintban.
Abraxos
2024. március 14. 14:19
Hát nem tudom. Tavaly a kereskedőknek kb átlag 10%-ban csökkent a forgalma. Idén eddig masszív mínuszban van forgalom tekintetében mindenki akit ismerek. Ha tényleg igaz, hogy nőtt az építőipar, az azt jelenti, hogy az alapanyagot nem a hazai forgalmazóktől veszik meg a kivitelezők, hanem közvetlenül külföldről. Fasza.
ihavrilla
2024. március 14. 14:17
Egy hónappal ezelőtt olyan cikkek voltak, hogy "csődben az építőipar".
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!