Lendvai nem ügynök volt – önkéntes kollaboráns

2010. november 21. 11:26

Nevetségesnek nevezte Lendvai Pál az „ügynökvádat”, és igaza van.

2010. november 21. 11:26

A bécsi újságíró, az osztrák szociáldemokrata párt kádere egyáltalán nem volt ügynök, hanem, mint a Heti Válasz dokumentumokkal alátámasztott cikkéből tudjuk, a Kádár-diktatúra önkéntes kollaboránsa volt. S mint ilyen ártott a magyarországi demokratikus ellenzéknek s az ’56-os forradalom emlékének, legalább annyit, hogy azt a Kádár-rezsim értékelje. (...)

Lendvai az ÉS-ben 2006-ban »Michael Cole tündöklése és bukása« című írásában szükséges rosszként említi, hogy »A forgatási tervet, mint mindig, a Külügyminisztériummal és az MTV külföldi kapcsolatok osztályával kellett egyeztetni«. A Heti Válasz honlapján elérhető dokumentumokból azonban az derül ki, hogy a kötelező egyeztetési minimumot messze túllépve igyekezett Lendvai műsoraiban a magyar kormány propagandaérdekeit szolgálni.
Lendvai ebben a cikkben, amelyben egyebek között a róla is jelentő Szepesi Györgyöt leplezi le, így fogalmaz: »Két életem - 56 előtt és 56 után - kötődött a kemény és puha diktatúrák titkosrendőrségi apparátusához anélkül, hogy én ezzel tisztában lettem volna.«

Ha e tekintetben nem is tudott róla, egy felkészült, okos, a szocializmus valóságát jól ismerő kommentátornak nem lehettek kétségei afelől, hogy a bécsi követségen átadott bizalmas információit milyen szerv használja föl.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 124 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jancsipapa
2010. november 22. 09:17
Egész életében Magyarország ellen dolgozott.Most is azt teszi.Persze,hogy a Gyurcsány védelmébe veszi.Zsák a foltját...
marós
2010. november 22. 07:12
PL egy ország, egy nemzet ellen elkövetett bűnei soha nem évülhetnek el.
morfondír
2010. november 21. 22:49
Az életét mentem meg, te barom! Ez a szakmám. " Az érettségidet nem nagyon tudod összevetni a maival, mivel abból nem derült ki, tudsz-e szöveget elemezni." Ennek például csak a szövegkörnyezetből, nagy jóindulattal van értelme.
Öreg
2010. november 21. 20:34
Mindenesetre azok az ügynökök, akik kényszerből, megfélemlités után, zsarolás alapján ügynökök lettek és immel-ámmal jelentettek, ehhez a vén mocsokhoz képest dicséretet érdemelnek. Bizony , a Paul nevü Palibácsi rosszabb azoknál a hasznos idiótáknál is, akiket megvezettek és igy dicsérték a szovjeteket./Az európai baloldali értelmiségre gondolok/ Nem, a vén csavargó elvből, öntudatból ott ártott a magyar nemzeti oldalnak /a magyar népnek/ ahol csak tudott. Ő is gyártotta a vitriolba mártott tollával a rasszista, antiszemita, fasizálódó és egyéb jelzőket. Mert csak ennyire volt lehetősége. Ismerjük, aki több lehetőséget kapott, az halálos itéleteket is osztott
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!