Büntessünk-e volt miniszterelnököt?

2011. szeptember 23. 10:31

Volt kormányfők bíróság elé állítása gyanús ügyletekért bevett európai gyakorlat.

2011. szeptember 23. 10:31
dobray
Konzervatórium

„Aki leszámolást emleget, annak jeleznék két dolgot: egyrészt Európa-szerte folynak ilyen-olyan perek volt (vagy jelenlegi) kormányfők ellen. Másrészt: a »leszámolósdi« nem a Fidesz találmánya. Éppenséggel az előző oldalváltáskor, tehát 2002 után Keller László közpénzügyi államtitkár volt az MSZP Budai Gyulája, csak tevékenysége nem járt sok sikerrel (pedig szocialista kormányzás volt).  Akkor az általa vizsgált és bíróság elé vitt ügyek szereplői azt mondták: állunk a vizsgálat elébe (és helyesen tették), és nem nyavalyogtak. Azt is hozzátehetjük, hogy a 2002-2010 időszak gyanús ügyei közül számosban már a kormányváltás előtt elindult az eljárás (Zuschlag-ügy). Egyébként szerintem egymás gyanús ügyeinek kivizsgáltatása éppenséggel nem rossz dolog, bár nem a legelegánsabb, de ha nincs más, megteszi. Jobb, mint ha a mindenkori előző kormány gyanús ügyei kivizsgálatlanul maradnának.
 
Nem tartanám jó ötletnek, ha egy volt miniszterelnök élete végéig informális immunitással rendelkezne az igazságszolgáltatással szemben, akármilyen gyanú is merül fel vele szemben, csak azért, mert a vele való foglalkozást egykori hívei rögtön »leszámolásnak« minősítenék. Egyébként meg idézhetnénk egyes szocialista politikusok örökbecsű mondását is, amellyel ugyan nem feltétlen értek egyet, de mégis: nem csak becsületesnek kell lenni, annak is kell látszani. (Ez kvázi azt feltételezi, hogy akire fröccsen, az a saját hibájából lett sáros.)”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
RobertPlant
2011. szeptember 23. 20:57
"Egyébként szerintem egymás gyanús ügyeinek kivizsgáltatása éppenséggel nem rossz dolog, bár nem a legelegánsabb, de ha nincs más, megteszi." Ez kötelező minden törvénytisztelő hivatalnak, pártnak, egyénnek. Mi az ami ebben nem elegáns? Elegáns átnézni egy gyilkosság vagy rablás gyanúján? Ha nem, akkor ezen sem.
RobertPlant
2011. szeptember 23. 20:47
"A deviza-végtörlesztés tervezett megoldásával a bankokat kár éri. Olyan kár, amit érvényes magánjogi szerződésekben nem ők, hanem partnereik vállaltak magukra." Ezt jobb helyeken nem vállalásnak, hanem erőfölénnyel való visszaélésnek nevezik és a törvény az ilyen szerződéseket akár visszamenőlegesen is semmisnek tekinti. Egyébként ez a magyar jogban is szerepel.
koronaszepe
2011. szeptember 23. 20:43
Gyurcsányt hivatali hatalommal való visszaéléssel vádolják, bár konkrét bizonyíték nincs . Egy meg nem történt gazdasági esemény, meg egy beszaratott gerinctelen alak állítólagos vallomása az alap. Balázs József, Fideszes potentát, egyértelmű, bizonyítható módon, hivatali hatalmával visszaélve, megzsarolta Juhász polgármestert, bizonyos politikai tevékenység okán. "forrás oda megy ebben a térségben, akit én jóváhagyok. Akit nem hagyok jóvá, oda nem megy forrás". A feljelentés megtörtént, az ügyészség arra való hivatkozással utasította vissza, hogy nem történt meg azt esemény . " A dr. Vida József főügyész által jegyzett határozat legelképesztőbb indoklása szerint „a beszélgetésben feltételesen felvetett intézkedés vagy annak elmulasztása a jövőre vonatkozik (sic!), ez a tény pedig eleve kizárja az elkövetési magatartás megállapíthatóságát.” Magyarul: mivel Balázs József nem a múltban fenyegette meg Juhász Oszkárt, hanem a jövőre vonatkozólag, nem történt bűncselekmény. " Gyurcsány ellen gyakorlatilag nincs semmi terhelő, valamint az esemény nem történt meg. ( Egyébként tudtommal a meg nem történés, nem mentesít a törvény hatálya alól, ha amúgy megáll a " tényállás " ) A Fideszes pénzosztóellen egyértelmű bizonyíték van, és a meg nem történés okán az ügyészség ebben nem lát hivatali hatalommal való visszaélést. Bolsevik tempót diktál az ügyészség, politikai megrendeléseket teljesít.
kalasnyikov
2011. szeptember 23. 17:09
Szerintem ne bántsuk a germicidet. Még a végén halálos járványt terjeszt majd az elefántbőr vastag epedermisze...DDDDD Bizzuk a dolgot a maffiára.......ha ugy vezet, ahogy tankol, akkor nem lesz nehéz dolguk időben kihelyezni a lófejet a párnájára. Mellé persze a ló fa.......r...szát is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!