Gyorsdiagnózis a hazai adópolitikáról

2011. szeptember 22. 14:40

Csak remélhető, hogy az adórendszer egyetlen elemét sem kívánja az aktuális kormányzati politika sarkalatos törvénybe foglalni.

2011. szeptember 22. 14:40
Oszkó Péter
Oszkó Péter
Haza és Haladás

„Nem világos egyébként, hogy a korábbi szakértői javaslatok lényegi elemeinek végrehajtásával kialakított adópolitikán az új kormány vajon téves szakmai meggyőződésből, vagy puszta különbözési vágyból módosított-e, de az irányváltás kedvezőtlen hatásai mára nyilvánvalóak és egyre hatványozottabb mértékben jelentkeznek. A súlyos foglalkoztatási feszültségekkel küzdő Magyarországon az Eurostat adatai szerint 2010 kezdetére a foglalkoztatási költségek 0,7 százalékkal csökkentek, miközben az unióban 2,2 százalékkal nőttek, ezzel szemben 2011-ben hazánk foglalkoztatási költségei az uniós 2,7 százalékos növekedést lényegesen meghaladóan 5,6 százalékkal nőttek. A jövedelemadó rendszerének ellentmondásos átalakítását, illetve annak negatív jövedelmi hatásait a kormány a vállalkozásokra erőltetett béremeléssel igyekszik leplezni, ezzel még tovább rongálva a versenyképességet és a foglalkoztatási viszonyok javulásának esélyeit. Gyorskalkulációink alapján ahhoz, hogy a jövő évre javasolt adómódosítások nettó jövedelemcsökkenést okozó hatását minden munkáltató ellensúlyozza, a 2010-es munkaerőköltségekhez képest mintegy 26 százalékos költségnövekedést kell elszenvednie, s ezzel is csupán a nominális bér szintentartását tudná biztosítani, s a béremelések által hagyományosan ellensúlyozott infláció okozta reálbércsökkenés továbbra is bekövetkezne. Ezzel együtt nem kérdés, hogy a korábban elemzett adóstruktúrából fakadóan a vállalkozók számára leginkább kritikus bérköltségek és bérterhek alakulása hogyan érintené a foglalkoztatási és növekedési esélyeket.
 
Másrészről viszont a belső fogyasztás élénkítését erőltető gazdaságpolitika egy év alatt kipukkadt, ezáltal az egykulcsos adó bevallottan nem váltotta be a hozzá fűzött növekedési és foglalkoztatási reményeket, miközben hátrányait a költségvetési egyensúly felborításában, az abból fakadóan kényszerű és durva 2012-es megszorításokban, illetve az eközben kirívóan aránytalanná váló összes adóterhelés következményeiben az egész ország megszenvedi. Csak remélhető, hogy egy ilyenfajta adórendszer kereteit, illetve annak egyetlen elemét sem kívánja az aktuális kormányzati politika úgy sarkalatos törvénybe foglalni, hogy a nyilvánvaló hibák kijavítására a jövőben ne nyíljon módja senkinek.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Krupp Skya
2011. szeptember 22. 21:58
„Sajnos Oszkó úr, elképesztően sok dolga lesz,” Mire gondolsz, mire kihordja Offshoréban a nyugdíjpénztárat Ciprusra?
Csigorin
2011. szeptember 22. 21:13
"a 2010-es munkaerőköltségekhez képest mintegy 26 százalékos költségnövekedést kell elszenvednie," hogy oda ne rohanjak... talan nezd meg mekkora berkoltsegek vannak nemeteknel vagy franciaknal peldaul. erdekes modon megse megy csodbe egyik sem... talan ha tovabb latnanak az orruknal es kikohognenek 4-5szor ekkora "berkoltsegeket", akkor az o alkalmazottaiknak is lehetosege nyilni igenybevenni a szolgaltatasokat, fogyasztani, keresletet teremteni.
Akitlosz
2011. szeptember 22. 16:54
Nyilvánvaló hiba az, amikor egy állam nem hajlandó megélni az adóbevételeiből ezért eladósítja az országot és tönkre teszi a nemzeti valutát pénzrontással. Azt kellene alkotmányba foglalni, hogy a magyar állam az adóbevételeiből él. Minden probléma alapvető gyökere a költségvetési hiány ugyanis. Egyes közgazdászok semmilyen egyéb "megoldást" nem tudnak a gazdasági bajokra, mint a még több hitel, még több pénznyomtatás. Amivel csak tolják a problémát a jövőbe erőteljesen dagasztva azt.
marós
2011. szeptember 22. 16:28
A partvonalon kivülről bekiabálni annak, aki egy évig semmí olyan megoldást nem adott, csak nyakló nélkül vette fel a VB-tól a hiteleket, és most ezek hiányát, egy rosszabb válsághelyzetben felhánytorgatja, nem elegáns.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!