Trollszelidítés a Mandineren

2012. augusztus 17. 12:35

A rendszeresen agresszív, személyeskedő véleményt megfogalmazó hozzászólókat egy kattintással messzebb visszük az olvasóktól.

2012. augusztus 17. 12:35
Redakció
Mandiner

Tegnap óta működik próbaüzemben a Mandiner.hu új komment(elő)kezelő rendszere. A hozzászólások és hozzászólók fontosak számunkra, mindig is azok voltak. Ahogy a Reakciót búcsúztató bejegyzésünkben írtuk:

„Sokat köszönhetünk a blog körüli közösségnek, törzskommentelőinknek, a bejegyzéseinkre érkező hozzászólások sokszor legalább annyit érnek, mint maga a poszt. A Mandiner, mint közösségi híroldal ötletét is részben ez ihlette: az egyik elhagyatott posztot a másik után megművelő, hírekből és egyebekből sajátos, önálló értékkel bíró kommentfolyamot maga mögött hagyó olvasóink termését magunk is sokat és szívesen olvassuk. (...) A kommenteket, mint hozzáadott értékkel bíró tartalmakat különösen nagyra becsüljük.”

Az elmúlt 2,5 évben sok minden megváltozott körülöttünk: a Mandiner-hálózat átlagosan hetente kétszázezer, havonta félmillió olvasót ér el, ami sokkal-sokkal több, mint a Reakció blog olvasottsága volt annak idején. Ennek megfelelően megnőtt a hozzászólások száma is, a mandiner.hu-n több ezer új komment érkezik minden nap (ehhez jön még a blog napi néhány száz hozzászólása). A mennyiség növekedésével a minőség is megváltozott, és nem előnyére. A legfontosabb tapasztalatunk, hogy egy széles közönséget elérő orgánumnál egészen másfélék lesznek a hozzászólások, mint egy szubkulturális, szűkebb törzsközönség által olvasott és kommentált blogban. Ez nem Mandiner-sajátosság, ugyanígy érvényes minden híroldalra.

Mivel sok probléma van vele, ezért a legtöbb hazai orgánum a könnyebb utat választja,és egyáltalán nem enged hozzászólni a cikkeihez. Szerintünk ez nem jó út, sok értelmes és érdekes véleményről kell lemondani hozzá. Az elmúlt időszakban sokan (többek között az Országgyűlés egyik legnagyobb demokratája is) igyekeztek diszkreditálni a Mandinert az oldalunkon olvasható hozzászólások miatt, hiába egyértelmű, hogy nem szerkesztőségi tartalomról van szó. A szabad kommentelést, a Nem Megfelelő Hozzászólásokat sérelmezők között ráadásul erősen felülreprezentáltak azok, akik egyébként rendszeresen hangot adnak a hazai szólás- és sajtószabadság érvényesülésére vonatkozó súlyos aggályaiknak.

Régóta gondolkoztunk azon, hogyan lehetne egyszerre biztosítani a (hozzá)szólás szabadságát és az értelmes vita lehetőségét, ezért sorra vettünk mindenféle nemzetközi példákat (így például a kommentspecialista Gawker rendszerét fejlesztők véleményét is kikértük). Sokan javasolták a Facebook alapú kommentelést, de úgy gondoljuk, hogy ez egyáltalán nem jó megoldás: névvel és arccal kevesebben vállalják a vitát, és teljesen érthető, ha az ember nem szeretné évekre visszamenően, könnyen kereshető formában archiválni személyes véleményét. Végül arra jutottunk, hogy kétfelé választjuk a mandiner.hu hozzászólóit. Alapértelmezetten azoknak a hozzászólásai látszanak, akikről vélelmezhető, hogy nem agresszívek, nem gyalázkodnak, nem rombolnak. A szólás lehetősége továbbra is mindenki számára adott, aki pedig minden kommentet látni szeretne, annak az Összes hozzászóló megjelenítése feliratra kell kattintania a hozzászólások fölött (a szűrés ugyanott kapcsolható vissza):

mandiner_komment_osszes_hozzaszolo.jpg

A lényeg, hogy nem az egyes hozzászólásokat vizsgáljuk, nem azokat moderáljuk, hanem a rendszeresen agresszív, személyeskedő véleményt megfogalmazó hozzászólókat visszük egy kattintással messzebb az olvasóktól. A felhasználók minősítését a szerkesztőink végzik, a minősítésről nem nyitunk vitát. Azok a felhasználók számíthatnak rá, hogy távoltartási intézkedéseink hatálya alá esnek, akik:
– rendszeresen sértegetik a többi felhasználót vagy szükségtelenül durva jelzőkkel illetnek a kritikát amúgy viselni köteles közszereplőket,
– a hétköznapi, de kulturáltnak mondható beszédnél sokkal trágárabban írnak,
– látványosan rá vannak csavarodva a kritizált felek nemzetiségi, vallási hovatartozására, szexuális orientációjára,
– egyértelműen és következetesen rombolják a vitát (például hosszú, oda nem illő szövegek bemásolásával).

Természetesen ettől a – csak a Mandiner.hu-n működő, a blogra nem vonatkozó – rendszertől sem várjuk, hogy tökéletes eredményre vezet, viszont aki esetleg ezek után is a távol tartott felhasználók kommentjein szörnyülködik majd, arról tudhatjuk, hogy csak azért kell ilyen véleményekkel szembesülnie, mert mélyről fakadó igénye van a szörnyülködésre. Mi magunk továbbra is azt valljuk: mindenki a saját véleményéért felel.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 779 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
thymian
2015. január 18. 02:36
Ha jól emlékszem azt mondta, hogy abban az értelemben, amivé tettétek, amit értetek demokrácia alatt, nem demokrata. A nem demokrácia tagadása pedig demokrácia. :)
Biomechanoid
2014. január 12. 20:52
Én, mint troll, egyetértek a szűrővel. Szeretném megjegyezni, hogy én, és páran még innen, a színház.hu oldalon a facebook-os regisztrációnkkal írunk, vagyis a polgári nevünkön, pofánkkal az avatárban. Teljesen normálisnak tartjuk. Sőt, újabban feltűnt, hogy magán a facebook oldalon is egyre keményebb politikai csatározások folynak.
Ouroboros
2013. július 16. 10:06
Ugyan, Morzsi, annyira óvodás munka volt, aminek csak egy Greyhound Ignác dől be.
Ouroboros
2013. július 16. 10:06
Ja, másra mondtad, bocs. Az illető maga mondta, csak nem figyeltél éppen. Onnan tudom. Nem kuruc volt, de nem is én.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!