A Városháza nagyobbat hazudik, mint Gyurcsány

2012. november 28. 14:26

Nem tudom, ki jár jól azzal, ha a főváros megszavazza a 150 ezer köbméter föld Dunába szórását, és az erdő elpusztítását, de valaki biztosan, és nem a folyó lesz az.

2012. november 28. 14:26
Szily László
Szily László
Index

Ritkán látni olyan cinikus hazugságot, mint amivel a Főpolgármesteri Hivatal védeni próbálja azt a képtelen, környezetromboló tervet, miszerint a Római part északi részén félmilliárd forintos költséggel feltöltenék a partot, elpusztítva ezzel az ártéri erdőt. (...)

A főpolgármesteri hivatal sajtóosztálya azt nyilatkozta, hogy a feltöltés semmiképpen sem környezetrombolás, a mederkorrekció folyamhidraulikai szempontból éppen hogy kedvező hatású. A városháza szerint »a feltöltéssel megszüntethető az itt kialakult visszaáramlás, az úgynevezett limány-hatás, amely miatt a partszakasz az év nagy részében iszappal borított volt, a feltöltés után pedig parkosítható lesz.«

Ügyes próbálkozás arra, hogy a szakkifejezéságyú bevetésével törjék meg az olvasó ellenállását. Csakhogy. A limány visszafelé folyó vizű rövid folyószakaszt jelent, és teljesen igaz, hogy itt limányos a víz. Az is igaz, hogy a limányban, mivel a folyó lelassul, jobban lerakódik az iszap. De ez a mederfenéken történik, a limány nem a partra rakja ki az iszapot. Az iszap akkor kerülhet a partra, amikor árvízkor a folyó kilép a medréből és kiviszi magával. Ezt teljesen csak egy közvetlenül a patra épített gáttal lehetne megakadályozni. A kérdéses partszakaszon pedig élő és viruló ártéri erdő van, vagyis eleve nem volt baj, hogy az áradás kivitte néha az iszapot. Az pedig a cinizmus csúcsa, hogy a feltöltés után parkosítható lesz ez a rész, hiszen most ősfák vannak rajta, amiket az akcióhoz ki kellene vágni.

És ami ennél a vaskos csúsztatásnál is fontosabb: a limány jelenléte eleve nem káros semmiféle szempontból, nem karhatalmilag megszüntetendő jelenség, ellenkezőleg: a gyors folyókon kifejezetten a limányok jelentik az egyik legfontosabb állati élőhelyet.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Fakutya tizedes
2012. november 29. 01:03
"A Városháza nagyobbat hazudik, mint Gyurcsány" Erről eszembe jut: Miért nem lehet a Lánchidon biciklizni? Mert nincs rajta pedál.
Grüezi
2012. november 28. 23:51
Ömmm, lehet, hogy a műhód torzít, de a googlemaps-en nem látok ártéri erdőt a római parton, csak vele szemben a Palotai szigeten. Illetve a legnagyobb ami a Római parton van az egy 200x50 méteres fasáv...
Fakutya tizedes
2012. november 28. 23:12
Szöszigyerek! Üdülők a római-parti ártéren Markóné Tutervai Éva, Óbuda-Békásmegyer építési hatóságának osztályvezetője a műsorban elmondta: üdülők épültek a Római-parton ártérre, a Duna-parton közvetlenül. Szerinte azonban a tulajdonos is tudja ezt, hiszen az építési engedélyt eleve úgy kapta meg, hogy külön felhívták a figyelmet arra, hogy árterületre építkezik. http://www.mr1-kossuth.hu/hirek/radio-100723/arteri-epitkezes-szamos-arvizkar-megelozheto-lett-volna.html Több mint fél évszázada halogatott kérdésről van szó. Utoljára több mint harminc éve, 1981-ben csináltak valamit. Ekkor készült el a Pünkösdfürdőtől a Barát-patak torkolatáig húzódó végleges védmű egy szakasza, amely a Pünkösdfürdő utcától a város határáig kiváltotta a Királyok úti nyúlgátat. De ezzel is csak a Békásmegyeri lakótelep árvízvédelmét oldották meg. 2002-ben Demszky Gábor az önkormányzati választások előtt kampányolt a gáttal. Akkor is nagy árvíz volt… Gyurcsány Ferenc Demszky Gábor kíséretében a Belvárosból hajózott fel 2006-ban, és a homokzsákok mellett állva újra megígérte, hogy megépül a védmű. Óbuda árvízvédelme a helyiek szerint a négyes metróra hasonlít: Demszky minden kampányban megígérte, hogy lesz, de soha semmi nem történt. Igaz, legalább nem költöttek el a semmire százmilliárdokat. http://www.demokrata.hu/ujsagcikk/gat_epul_obudan/
peti
2012. november 28. 19:09
eszem faszom megall, hogy a mandineren bazmeg mar tenyleg csak oldalakban lehet gondolkodni. meg ugy altalaban Magyarorszagon. Szily mast se csinal csak olvas, ir meg horgaszik, valszeg egy kicsit jobban ert a folyok elovilagahoz, mint a kommentelok tobbsege. ha valaki cafolni akarja, tegye meg, tudomanyos alapon. en a fideszre szavaztam, de nem kell vonalasan gondolkodni, polgar- es elvtarsak! a szar, az minden oldalon szar. marpedig jutott belole mindenhova. reszben epp a kritikatlan vonalas gondolkodas miatt tartunk itt. a politika, az politika, a kozelet, az meg kozelet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!