Hol a szoctám?

2013. március 18. 15:05

A kormány szociális krízisbe sodorta az ország kiválóan teljesítő hallgatóit, úgy, hogy a hallgatói szerződés passzusait és törvényi kötelezettségeit szegte meg.

2013. március 18. 15:05
ELTE HÖK
ELTE Online

„Az Oktatási Igazgatóság tájékoztatása szerint 2010. óta folyamatosan csökken a szociális támogatásra fordítható keretösszeg. Míg 2010-ben az egyetem 1,165 milliárd forintból költhetett a rászoruló hallgatókra, addig idén összességében 334 millió forinttal kevesebb jut nekik. Tehát az alaptámogatásra, a rendszeres és rendkívüli szociális támogatásra 2013-ban terv szerint 831 millió magyar forintja van az ELTE-nek. A hallgatói normatíva – egy államilag támogatott hallgató után járó összeg – 2008. óta egyébként is változatlan: 119 000 forint, melynek reálértéke évről-évre csökken, míg az államilag támogatott hallgatók száma (tehát akik után az egyetem a normatívát kapja), alig változott, 17.000 fő körül mozog. Idén ennek ellenére a felsőoktatási kormányzat 12.700 fős államilag támogatott létszámot állapított meg, és 511 millió forinttal kevesebb támogatás folyósításáról rendelkezett. A jelenség nem újkeletű, az ELTE felé 1,26 milliárd forintnyi 2012-es képzési támogatást sem utaltak el.

Az ELTE vezetése lassan egy hónapja levélben fordult az illetékes minisztériumhoz (EMMI), ahonnan a mai napig nem érkezett hivatalos válasz. Kormányzati forrásaink ugyanakkor több magyarázattal is szolgáltak. Egyrészt a gazdasági döntéshozók egyszerűen nem tudták eldönteni, hogy hol húzzák meg a nadrágszíjat, végül a hallgatói juttatásokra esett a választás, ahova pár milliárdot nem terveztek be. Ezután végiggondolták, hogy mely intézményekben tűnik fel kevésbé a hiány, majd a legnagyobb egyetemek amúgy is »magas« normatív támogatását kurtították meg (a »magas« igencsak relatív fogalom, hiszen fejkvóta alapon történik a támogatás, nincs valódi különbség kisebb és nagyobb intézmények között). A felháborodásra előbb 2014-es, majd 2013-as nyári korrekciót ígértek, azonban az ELTE ezt sem tartja elfogadhatónak, mert a 2013-as támogatást 2013 egésze alatt kell felhasználni ahhoz, hogy a hallgatókat ne érje hátrány. (...)

Összességében tehát nem történt más, mint hogy a Kormányzat előzetes figyelmeztetés nélkül szociális krízisbe sodorta az ország kiválóan teljesítő hallgatóit, mindezt úgy, hogy a már Alaptörvény által is támogatott hallgatói szerződés passzusait és törvényi kötelezettségeit szegte meg.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tango47
2013. március 19. 11:23
Így mennyivel csökkent a HÖK vezetők között szétosztható pénz évente? Ezt is meg kellene írni!
1120
2013. március 18. 22:59
Nem a zsömle kicsi, a pofátok nagy! (Rákosi) :)
wandakutya
2013. március 18. 22:38
"...a Kormányzat előzetes figyelmeztetés nélkül szociális krízisbe sodorta az ország kiválóan teljesítő hallgatóit..." 1. Ha előre figyelmezteti őket, elmarad a krízis? 2. Kiválóan teljesítő hallgatóit az országnak? Melyik országnak? Megengedem, a többi karon előfordulhatnak akár tömegével ilyenek. De például a bölcsészkaron...! Vannak. Megtalálhatóak. Mint tű a szénakazalban. :)
gross
2013. március 18. 21:04
Szerintem dugni akarnak...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!