A visszaélésszerű adatigénylés mint olyan

2013. május 30. 16:53

Kevés olyan szabadságjogunk van, amelyet az elmúlt évek alkotmányos dúlása érintetlenül hagyott.

2013. május 30. 16:53
Szabó Máté Dániel
Szuverén

„Kevés olyan szabadságjogunk van, amelyet az elmúlt évek alkotmányos dúlása érintetlenül hagyott. Mindeddig üdítő kivétel volt az információszabadság. Valódi alapjogi jogosultságot magában foglaló szabadságjogként érvényesült, amelynek alapjogi elismerése különböző módokon is igazolható volt (a demokratikus közbeszéd kialakulásának előfeltétele, a közhatalom ellenőrzése, a korrupció visszaszorítása, az egyéni alapjogok gyakorlásának elősegítése vagy általában az információs hatalom korlátozása), de a jog nem próbálta meghatározni a szabadság gyakorlásának célját, és nem is minősítette a (nem is létező) eredeti céltól (»jogalkotói szándéktól«) eltérő joggyakorlást visszaélésszerűnek, ennélfogva jogellenesnek. A közérdekű információk megszerzése és terjesztése a polgár (bármilyen: személyes, szakmai, politikai vagy akár művészi) céljaitól függetlenül érvényesülő jogosultsága volt, igénye teljesítésére annak tényleges céljától függetlenül számíthatott. Az információszabadságtól tehát idegen volt a másik információs szabadságjog legfontosabb alapelve, a célhoz kötöttség.

Ezzel a felfogással jól megfért az információszabadság álcájával elkövetett jogsértések kezelése is. Ha például valaki közfeladatot ellátó személyek nyilvános adatait úgy terjesztette, hogy azzal megvalósította a zaklatást, vagy annak elkövetésére hívott fel, akkor az illető értelemszerűen nem az információszabadságból eredő jogosultságát gyakorolta visszaélésszerűen, hanem bűncselekményt követett el, olyat tett, amihez nem is volt joga. A jogrendszer az információszabadság megerőszakolása nélkül is képes volt az ilyen helyzeteket kezelni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mr.Falafel
2013. május 31. 08:36
Egyszerűen hallatlan. Szerintem is engedni kell, hogy a mindenki minden adathoz hozzáférhessen. Ez normális. Menjen csak minden szellemi és egyéb hajléktalan, és nyúlkáljon a hivatalok fiókjában. Például NAV ellenőrzés során az ügyfélszolgálatos kisasszony gépének monitorát is magam felé fordíthatnám, és megnézném, mi van benne. Sőt, mindenkinek hozzáférési kódot kéne adni a rendőrség adatbázisához, az úgynevezett robotzsaru rendszerhez. Ez is normális. Azután, ha valakik elégedetlenkednek, azokat szárrá kell verni, vérbe fagyasztani, és természetesen csőcseléknek nevezni. A szemüket kilóni, csontjukat törni válogatás nélkül. Ez lenne a demokrácia Szopó Máté Dániel szerint. Bár megadhatnánk nekik!
Fahrenheit 451
2013. május 31. 00:59
Orbán Viktort köszönti a Vastagbőr: http://m.cdn.blog.hu/va/vastagbor/postimage/image0001_1369946123.jpg Ráadás: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=37JUDApcVVg
slomovicz
2013. május 30. 21:31
"Kevés olyan szabadságjogunk van, amelyet az elmúlt évek alkotmányos dúlása érintetlenül hagyott." "A visszaélésszerű adatigénylés mint olyan." És miközben ezt mondja ártatlanul, szendén néz bennünket, a cikkíró teljsesen hülyének. Mert olyan, hogy "parlamenti obstrukcó"- nem is létezik?Százezer dokumentum kikérése- demokratikus? Ugyanmár. Hosszú a lista a "törvényes székházfoglalásoktól kezdve, a maffia alvilág segítségének igénybevétele" -"demokratikus eszközökröl". A lényeg az egészben- hogy a béka segge alatti, erkölcsi szinvonalú banda- soha többé nem osztogat erkölcsi tanácsokat! Elég belőlük, a többség demokratikus véleménye alapján.
kaktuszvirág
2013. május 30. 18:58
Jále!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!