A nagy Jobbik-LMP földblöff

2013. június 22. 16:11

Az új földtörvény minden téren helyzetbe hozza a magyart a külföldivel, a helyit a jöttment felvásárlóval szemben.

2013. június 22. 16:11
Menyhárt doktor
Tutiblog

„Lehet, hogy az új földtörvény nem tesz végső igazságot a »kicsik és a nagyok háborújában«, nem daraboltatja fel az összes nagybirtokot, és nem feszítteti keresztre az ország mezőgazdasági nagyvállalkozóit, viszont ténykérdés: minden téren helyzetbe hozza a magyart a külföldivel, a helyit a jöttment felvásárlóval, és a kis-, illetve családi gazdálkodót, ökológiai gazdaságot, az agrárcsászárokkal, zöldbárókkal szemben. Magyarul bár nem veri szét a agrár-GDP jelentős részét adó mezőgazdasági nagyvállalatokat, de a velük folytatott versengésben esélyt ad a gazdáknak. Miközben a zsebszerződésekkel meggondolatlanul, hektáronként sokszor néhány tízezer forintért külföldiek kezére játszott termőföldet a törvény és a hatóság teljes szigorával visszaadja az eredeti tulajdonosoknak, ezáltal is csökkentve Magyarország főleg nyugati részén nagyon is jellemző földéhséget.

»Földrablás helyett földosztást« – lobogtatja ma a parlamentben a transzparensen Szél Bernadett közgazdász és Osztolykán Ágnes bölcsész az LMP-ből. Lengyel Szilvia (aki legalább agrármérnök) pedig azt üvölti a megafonba, hogy »adják vissza a gazdáknak, ami igazság szerint az övék! Adják vissza a földjeiket, mert föld tartja el őket és családjukat.« Közben a kormány három év alatt (a Nemzeti Földalapkezelő adatai szerint) 2900-ról 7100-ra növelte az állami földeken gazdálkodók számát és közel kétezer új haszonbérleti szerződést kötött.

Hogy a gazdák, vagy az agrárcsászárok pártjára állt-e a kabinet, jól mutatja az a szám is, hogy három év alatt az átlagos kilencven hektárról huszonnyolc hektárra csökkentették az állami haszonbérletek átlagos méretét. Ráadásul a Földet a gazdáknak! program csak most kezd dübörögni: olyan pofátlan, a szocialista kormányok idején pályáztatás nélkül kiprivatizált állami gazdaságok hatalmas birtokait osztják most ki a fiatal- és családi gazdálkodók között, mint a Hód-Mezőgazda Zrt. (itt négyezer hektárt adnak a helyi gazdálkodóknak), a Mezőhegyesi Gazdaság (innen háromezer hektár kerül a kicsikhez) és a Komáromi Agrárgazdaság (ahonnan négyezer hektárt pályáztatnak újra). Összesen 106 ezer hektárt (!) vesznek vissza a »zöldbáróktól« és adják át a kisgazdáknak. Mi ez, ha nem földosztás, kedves flaszterparaszt, a magyar agrárium gondjait a közösségi tetőkertészkedés elvei mentén megoldani próbáló LMP?

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 63 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lutra
2013. június 23. 10:38
Mit fog mondani Vona, amikor a mezőgazdasági szervezetek elmondják, hogy nagyon frankó az új földtörvény? Azok is mind fideszbérencek, mi?! Amelyik szakmai szervezet eddig tiltakozott, az is azért tette, mert szerintük túl kicsi lesz a bitrokméret, éppen az ellenkezője zavarja őket, mint amit a 'flaszterparasztok' állítanak. Az meg az IQ60 bizonyítéka, hogy a saját kérésükre elrendelt név szerinti szavazást megakadályozzák, aztán még ők reklamálnak, hogy érvénytelen a szavazás, mert szavazógépes volt, éppen az ő majomkodásuk miatt. Remélem Kövér Laca megvágja őket fejenként 100.000 forinttal. Szép kis summa lesz!
files32
2013. június 23. 10:34
És mi van a jöttment magyar felvásárlóvfelvásárlóval?
Karcolt
2013. június 23. 08:53
Például a remek példái mellett mesélhetne a kishanti biogazdaság fideszes kicsinálásáról.
Karcolt
2013. június 23. 08:50
A blogszerző hazudik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!