Utálatból és bosszúból nem lesz pénz

2013. augusztus 05. 19:44

Magyarország a legbarátságtalanabb ország a bankokkal szemben. De melyik az? Mutasson egy politikust Európában, aki azt mondja, mi szeretjük a bankokat.

2013. augusztus 05. 19:44
Andreas Treichl
Investor.hu

„Érdekes, hogy ezt pont egy magyar újságíró kérdezi, hiszen e vonatkozásban az ön országa a legbarátságtalanabb a bankokkal szemben. De melyik az? Mutasson egy politikust Európában, aki azt mondja, mi szeretjük a bankokat. Annak idején a most százéves édesapám egy interjúban arra a felvetésre, mennyire szerencsés, hogy bankár, emiatt ugyanis van tekintélye, azt válaszolta, a bankárokat soha nem respektálják, mindenki utálja őket. Amire jelenleg kétségtelenül van is némi okuk, hiszen a bankok bután viselkedtek az utóbbi években. A politikusok pedig amúgy is képesek elhitetni az emberekkel, hogy rajtuk kívül mindenki más ellenség.

Ám nem lehet úgy gazdaságot építeni, hogy utálunk valakit. Az utálat és a revánsvágy nem teremt gazdasági növekedést. Márpedig mindenki, a politikusok és a bankok is egyaránt a gazdasági növekedéstől függnek. És ahogy a bankok nem növekedhetnek politikusok nélkül, úgy a politikusok sem érhetnek el gazdasági növekedést a bankok nélkül. Hiszen akár szeretik, akár nem, a bankok finanszírozzák a gazdaságot. A politikusoknak rá kell döbbenniük, hogy a bankok megnyomorítása nem segíti őket, hiszen nekik növekedést kell felmutatniuk ahhoz, hogy az emberek újraválasszák őket.

Egyik kormány sem tudja túlélni, ha a versenyképesség hosszabb távon csökken. Ezért nem kizárt, hogy további megszorítások már nem érnek bennünket. E tekintetben sajnos az Erste már most is világcsúcstartó, a legjobban adóztatott bank a világon. Tavaly például 244 millió eurónyi adót fizettünk, többet, mint a nálunk közel tízszer nagyobb mérlegfőösszegű Deutsche Bank. Ennek ellenére a Közép- és Kelet-Európában működő bankok egyáltalán nem gyengék, kivételesen jó a tőkehelyzetük, magas a likviditásuk, nem szorulnak az állam segítségére. Az egyetlen jelentős probléma, amit el kell fogadnunk, különösen Magyarországon, az a svájcifrank-hitelek magas aránya.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 63 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tündér_Lala
2013. augusztus 06. 08:18
A kamat ugye azt határozza meg, hogy az emberek munkájának mekkora hányadát viszi a bank. Normális esetben, a beruházás termelte nyereségből, lehetséges fizetni a kamatot és a tőketartozást és még valamennyi marad is (ezért éri meg). A kamat növekedésével, már az egész nyereséget elviszi a kamat és tőke törlesztés, de reménykednek, hogy a lejárt jitel után a nyeredég meg marad. A kamat további növelése, megállítja a beruházásokat, a likvid kölcsönök után pedig elősször körbetartozások alakulnak ki, amelyek végül ellehetetlenítik a termelést. Az embereket elbocsátják, amitől a fizetőképes kereslet szűkül és így a különösen nyereséges vállalkozások is bajba kerülnek. Ez pedig egy önmagát erősítő turbulens folyamat. Egészen nyilvánvaló, hogy azonos kamatszint mellett, hiába adnak "segélyeket" a görögöknek, ha a kamatszint kitermelhetetlen. Vagyis minden megszorítás csak növeli a bajt (több munkanélküli), javaik eladására kényszerítik őket, amellyel azonban csak a további pénkiáramlást biztosítják. Miért teszik mégis ? Mert ez a kamatszint a centrum országok és amarika bankjainak nyereségét növeli, miközben az adófizetők pénzéből nyujtanak a ("lusta") görögöknek segélyeket. Ezek a bankok pedig otthon ebből a pénzből (a sedgélyek és a görög társadalom végletes kifosztásának eredménye) biztosítanak bőven kitermelhető kamatszinteket. Mélységesen szemforgató magatartás.
Tündér_Lala
2013. augusztus 06. 07:15
Utálják a bankárokat ? Hát mióta vilűg a világ utálják az uzsorásokat, néha meg is ülik őket (Bún és bűnhődés). Az pedig, hogy uszorásokká válhattak - ugye ezt a kamatszint (helyesebben a THM dönti el) az az ő és azoknak a felelőssége, akik ezt megengedték.
Soma
2013. augusztus 06. 00:28
Nem utálja itt senki sem a bankárokat, csak azt , amit csinálnak. :-))
Obulus
2013. augusztus 05. 23:35
A stabil jól működő bankrendszer a legfontosabb, mert csak az teremt stabil, jól működő gazdaságot.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!