Az angol konzervatívok esete az emberi jogokkal

2013. október 03. 18:17

Hogy az angolok végül kilépnek-e az Egyezményből, az szorosan kötődik ahhoz a kérdéshez, hogy az EU-ból vajon kilépnek-e? Nagyon valószínű, hogy egyikből sem fognak.

2013. október 03. 18:17
Bakó Bea
Mos Maiorum

„A nagy emberi jogi egyezmények többségét a második világháború után szövegezték meg azzal a céllal, hogy többé ne fordulhasson elő, hogy valakinek az emberi mivoltát, méltóságát kérdőjelezik meg, és hogy az emberi életeket puszta eszközként kezelik. Ezért olyan alapvető elveket deklaráltak, – például az Európai Emberi Jogi Egyezmény is – mint az élethez, szabadsághoz való jog, a kínzás, embertelen bánásmód tilalma, vagy a megkülönböztetés tilalma. Ezen alapvető garanciák mellett olyan, a demokráciákban elengedhetetlen alapjogok is megfogalmazásra kerültek, mint például a véleménynyilvánítás szabadsága vagy az egyesülési és gyülekezési jog.

Az emberi jogok azonban egyre gyakrabban fordítva sülnek el: az egyenlőségből a »pozitív diszkriminációnak« köszönhetően sokszor az lesz, hogy valakik (nők, melegek, bármilyen kisebbségek) egyenlőbbek, vagy adott esetben a családi élethez való jog képezi akadályát a büntetőeljárások rendes lefolytatásának. Az emberi jogokkal szembeni erősödő szkepticizmust pont azoknak a – gyakran az eredeti céllal összeférhetetlen – kiforgatása okozza, így nem meglepő a Strasbourgi Bíróságot ért számos kritika sem.

Hogy az angolok végül kilépnek-e az Egyezményből, az szorosan kötődik ahhoz a kérdéshez, hogy az EU-ból vajon kilépnek-e? Nagyon valószínű, hogy egyikből sem fognak; – még akkor sem feltétlenül, ha a következő választáson a konzervatívok nyernek – az emberi jogok kiterjesztő értelmezését illető fenntartásaik ennek ellenére megalapozottak.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
imres
2013. október 03. 20:56
Az angolok nem fognak kilépni. Se innen, se onnan. Én mindenképp azt tartom célszerűnek, ha arra törekszik minden normálisan gondolkodó társadalom, hogy a most még széles körben érvényesülő szélsőséges, liberális gondolkodást kiiktassuk. Az EU-ban könnyebb lesz. A német példa ragadós. A liberálisoknak Európában is szembe kell néznie azzal, hogy zsugorodnak. Szerencsére. A bírósági gyakorlat és az idióta jogvédők ellen a közvélemény ereje lesz a meghatározó és emellett én nagy reményeket fűzök a digitális társadalom érdekérvényesítő képességében. Manapság már 1 perc alatt kiderül az ilyen-olyan bizottságok aljas tevékenysége. Lásd, például Négy Mancs!
Fahrenheit 451
2013. október 03. 19:07
"A napokban mind a miniszterelnök, mind a belügyminiszter az ország biztonságával érvelt: ugyanis az Egyezmény egyes rendelkezései miatt nem tudják kitoloncolni az országból a „veszélyes külföldieket.”" Fura ez az érdektelenség a topic iránt, mert ebben a témában a magyarok is érdekeltek. Nem indokolt a "veszélyes külföldiek" idézőjelbe tevése, miután nyugaton egyre többet szenvednek a kezelhetetlen muszlimoktól, ami azt jelenti, hogyha a britek nekiállnak kitoloncolni őket ide is jöhetnek, míg az ott maradottak lázadnak, ami kint élő rengeteg magyart is veszélyeztet, amiért azok továbbkényszerülhetnek a tengeren túlra.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!