„Rágalmazásért beperlem!”

2013. november 22. 11:08

Mit keres az ügyész közvádlóként egy alapvetően magánvádas bűnügyben?

2013. november 22. 11:08
Bodrogi Bea
Szuverén

„A büntetőeljárási törvény szerint az alapesetben magánvádas rágalmazás és becsületsértés közvádra üldözendő, ha azt hivatalos személy sérelmére hivatalos eljárása alatt, illetve emiatt, vagy hatóság sérelmére hivatali működésével összefüggésben követik el. Hivatalos személyek többek között az országgyűlési képviselők, a kormány vezető tisztségviselői, és a közhatalmi, államigazgatási feladatot ellátók. Vagyis mindazok a politikusok (egyben közszereplők), valamint a közhatalom egyéb gyakorlói, akik tevékenységéről az újságíró általában tényfeltáró cikket, publicisztikát ír és végzi a sajtó létfontosságú feladatát: tájékoztatja a közvéleményt, közreműködik a különböző vélemények továbbításában és ütköztetésében, a hatalmon lévők ellenőrzésében. A hivatalos személyek tehát a hazai szabályozásban kiemelt büntetőjogi védelmet élveznek akkor, amikor feladatuk ellátásával kapcsolatban éri őket sérelem. Ez a védelem azzal is jár, hogy az ügyben elég csak feljelentést tenniük, ezt követően a nyomozást a rendőrség végzi, a vádat pedig az ügyészség képviseli, közpénzen. Spirk ügyében az ügyészi fellépésen tehát nincs mit meglepődnünk. A fellépés a hatályos szabályozás szerint törvényes, a kérdés az, hogy alkotmányosan védhető-e.

Néhány kivételtől eltekintve az alsóbb fokú bíróságok gyakorlata jó irányba haladt, a Spirkéhez hasonló ügyekben gyakran születtek társadalomra veszélyesség hiánya miatti felmentések. De míg szerencsésebb esetekben a bírói felmentésre sor kerül, addig is átlagban minimum két év eltelik, az újságírót közben rabosították (ujjlenyomatot vettek tőle stb.), gyanúsítottként, vádlottként többször kihallgatták. Meggyőződésem, hogy az ügyészségnek gyakran már a feljelentés alapján elegendő információ áll rendelkezésére ahhoz, hogy az eljárások egy részét a kezdeti fázisban – bűncselekmény hiányában – megszüntesse. De a Spirk-ügy is azt mutatja, hogy a tendencia nem ez, sőt. Nem sok jót ígér, hogy mai döntésében a Kúria helyt adott az ügyészség indítványának és a helyes döntést hozó másodfokú bíróságot új eljárás lefolytatására kötelezte, mondván, nem indokolta kellően, hogy az újságíró valóban jóhiszeműen és a tőle elvárható gondossággal járt el. Jogállamban a vádlónak kellene az ellenkezőjét bizonyítania.

Végül a politikai vitakultúrára visszatérve: valóban, miért is elégednének meg a politikai döntéshozók sajtóhelyreigazgatással vagy klasszikus személyiségi jogi perrel, melyben ügyvédet kell keresni, fizetni, esetleg tárgyalásokra járni, perveszteség esetén pedig perköltséget fizetni? Ott a büntetőeljárás, csak el kell indítani, a többit pedig az ügyészségre lehet bízni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zokni
2013. december 18. 18:29
Az nem baj, hogy nem tudja, miről van szó, de hogy még ítélkezik is fölötte... Itt szoktak egyesek vádaskodni, hogy "bögrés" vagyok, meg fizetett ügynök. De lássa, én nem gondolom ezt magáról. Ön egyszerűen csak ingyen, önzetlenségből hülye.
Zokni
2013. december 18. 18:29
Erre rímel a most beterjesztett módosítási javaslat, hogy kisbusszal lehessen szállítani a szavazókat. Innen már tényleg egy lépés lesz - amikor majd megint lebuknak, és egy "hamis" videóval gúnyolódnak egyesek -, hogy meg lehet a polgárt egy villásreggelire is hívni, kis ajándékot lehet adni neki, cserepes virágot és bort. Meg pálinkát osztani. A tűzifa gondolom, már most kötelező. Aki nem ad a választóinak, azt diszkvalifikálják.
nyugalmazott tanár
2013. december 04. 11:24
" Ott a büntetőeljárás, csak el kell indítani, a többit pedig az ügyészségre lehet bízni.” Az fel sem merül lehetőségként, hogy a közfeladatot ellátó személyt nem kellene rágalmazni? Meglehetősen szélsőséges álláspontot kévisel kiskegyed.
nyugalmazott tanár
2013. december 04. 11:24
"a Kúria helyt adott az ügyészség indítványának és a helyes döntést hozó másodfokú bíróságot új eljárás lefolytatására kötelezte" Nem kis ostobaságra vall, ha valaki a Kúria döntését minősíti. Majd maga fogja eldönteni, hogy melyik döntés helyes és melyik nem? Saját érdek alapján? Nehogy már...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!