A szószegő állam

2013. december 05. 10:35

A trafikügy millió morális és részben jogi kérdőjelet vet fel, de ha egyszer kiosztották az engedélyeket, akkor a trafikosoknak joguk van ott árulni, ahol szabályosan megnyitották a boltot.

2013. december 05. 10:35
Domány András
hvg.hu

„Egy nálam szabadszájúbb kolléga nemrég így foglalta össze a legújabb trafikrendelet lényegét: »Túl jól megy a boltod, köcsög? Hát akkor elvesszük!«. Hiszen azt mondják a hipermarketek és benzinkutak területén nyitott dohányboltok koncessziótulajdonosainak, hogy 2014. május végéig akkor is takarodjanak, ha »a dohánybolt a vámhatósági engedély megszerzésekor hatályos jogszabályoknak megfelelő módon és helyen került kialakításra«. Miközben a 2011-től érvényes jogalkotási törvény – ahogy a korábbi is – világosan kimondja azt az ősi alapelvet, hogy »jogszabály a hatálybalépését megelőző időre nem állapíthat meg kötelezettséget, kötelezettséget nem tehet terhesebbé, valamintnem vonhat el vagy korlátozhat jogot, és nem nyilváníthat valamely magatartást jogellenessé«. Itt viszont pontosan az a jogelvonás történik – ráadásul alacsonyabb rangú jogszabályban –, amit a törvény tilt, és képmutatóan még azt is hozzáteszik, hogy hiszen az illetők a koncessziójukat nem veszítik el, kártérítésre nem jogosultak. Csak éppen már nincs hová menniük.

Persze biztosan van, aki erre azt mondja: úgy kell nekik, hiszen az ilyen kedvezőnek látszó helyeket jórészt a kormányhoz közel álló vállalkozók szerezték meg. És különben is bűzlik az egész trafikkiosztás. Csakhogy ezt még a két felcsúti Mészáros családdal sem szabad megcsinálni! A trafikügy millió morális és részben jogi kérdőjelet vet fel, de ha egyszer kiosztották az engedélyeket, akkor a trafikosoknak joguk van ott árulni, ahol szabályosan megnyitották a boltot. Arra egy állam nem hivatkozhat, hogy túl nagy a forgalom. Valószínűnek tartom, hogy a plázákban a cipőjavítóknak is több az ügyfelük, mint a mellékutcai kis susztereknek. Legközelebb őket is kidobják?

És máris itt van a következő eset, amikor az állam felrúg egy megállapodást. Kedden este 7 és 10 óra között, mindössze négy nappal a benyújtás után már meg is tárgyalta az Országgyűlés a Nemzeti Emlékezet Bizottságáról szóló, egyébként sok szempontból nagyon vitatható törvényjavaslatot, amelynek most csak egyetlen pontjáról szólok. Törölni akarják azt a szabályt, hogy titkos marad az olyan irat, amely »az egyes fontos, valamint közbizalmi és közvélemény-formáló tisztségeket betöltő személyek ellenőrzését végző bírák eljárása során keletkezett, amennyiben az eljárás eredményeként annak alanya lemondott vagy felmentését kezdeményezte«.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Thasaidon
2013. december 05. 13:54
"a (...) jogalkotási törvény (...) kimondja (...), hogy »jogszabály a hatálybalépését megelőző időre nem állapíthat meg kötelezettséget, kötelezettséget nem tehet terhesebbé, valamintnem vonhat el vagy korlátozhat jogot, és nem nyilváníthat valamely magatartást jogellenessé«." Én már tudom a megoldást erre az apró, jelentéktelen problémára, nyilván a többi kedves fórumozó is kitalálta már...
bigyomail
2013. december 05. 12:17
Amikor először megjelent ez a hír, azt mondtam - és ezt most is tartom - hogy ez mindenkinek, aki hajlandó kicsit is gondolkodni megmutatja, hogy az államosítás még azoknak sem jó, akik elsőre azt hiszik, nyertesei az államosításnak.
6qwasyx
2013. december 05. 11:50
http://atlatszo.blog.hu/2013/12/05/2_7_milliard_forintbol_mentettek_meg_39_devizahitelest_az_mtv_5_reszes_filmet_forgatott_a_sikerrol
6qwasyx
2013. december 05. 11:48
http://www.noltv.hu/video/5200.html#.Up97Kp8V5Ew.facebook
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!