Alkotmányjogi autonómia

2014. május 14. 10:17

Rosszul tesszük fel a kérdést, ha „nemzeti érdek vs. jogállamiság/demokrácia” ellentéteként fogalmazzuk meg a problémát.

2014. május 14. 10:17
Jakab András
vs.hu

A kormány a nemzeti szuverenitásra és a nemzeti érdekre hivatkozva olyan alkotmányozást folytatott, amely a hagyományos jogállami és demokratikus elvektől esetenként távolította az országot. Rosszul tesszük fel azonban a kérdést, ha »nemzeti érdek vs. jogállamiság/demokrácia« ellentéteként fogalmazzuk meg a problémát. Valójában ugyanis pont a jogállamiság és a demokrácia megléte és megfelelő színvonalon való ápolása az ország fejlődésének záloga. Ezek az intézmények sehol sem működnek tökéletesen, de a munka, a szorgalom és a találékonyság bátorítására épülő piacgazdaságok bizony ma már mind ezek mentén működnek. A megfelelően megtervezett hatalommegosztásos intézmények azok, amelyekben bízni lehet, ha a tartós prosperitást keressük egy ország számára, és tulajdonképpen szerencsénk van, hogy ezek rombolását nem engedik (de legalábbis fékezik) az európai intézmények. Ezért nem megalázó külföldi diktátumként, hanem inkább önsorsrontásunk megakadályozásaként kellene megélni ezeket ez európai elvárásokat.

A magyar politikai közösség programja Szent István óta a nyugati kultúrkörbe való beilleszkedés, és az annak taburendszere mentén való boldogulás volt. Ma ezt a taburendszert azonban már nem a kereszténység, hanem a két világháborúhoz vezető nacionalizmus kudarca nyomán egy tudatos választással az emberi jogok és a demokrácia alkotják. Európa szerencsésebb felében már a II. világháború után, nálunk csak a szocializmus bukása nyomán. Mára kiterjedt európai intézményrendszer épült fel ezeknek a tabuknak az értelmezésére és garantálására. Ha hűek akarunk maradni ehhez az ezer éves programhoz, akkor nem dacosan küzdeni kell ezekkel az intézményekkel, hanem magunkat azok részének tekinteni. Alkotmányjogi autonómiánkat ugyanis nem ezekkel szemben, hanem épp ellenkezőleg: ezek keretében kell látnunk.
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zokni
2014. június 04. 15:16
"...mi meg mi vagyunk, menjünk mi meg a mi saját utunkon...." - írja. De sajnos ez nem így megy. Amikor utoljára a saját utunkon jártunk teljesen önállóan, akkor fogta magát Európa, és megállított Augsburgnál. Már AKKOR belátták bölcseink, hogy jobb lesz idomulni. Azóta ez van. És bármennyi a köpködés, fanyalgás, lesajnálás, azért valahogy mégis csak megy. Már voltunk Kelet és Nyugat hatóköre - sőt elnyomása alatt, aztán mégis csak itt vagyunk. Tehát azért működik valahogy a dolog.
bumburi
2014. május 29. 01:52
A Jogállamiság először a trianoni diktátummal sérült, majd az 1945-ös szovjet megszállással. Az ezeréves magyar jogállamiság csak a trianoni diktátum reviziójával és az magyar történelmi alkotmány helyreállitásával érhető el. A 89-es banánköztársasági alkotmányt már ideje volt meghaladni.
Zokni
2014. május 20. 10:25
Időközben megnéztem az eredetit. Nagyon érdekes, és tartalmas. Az egész egy "szavazás" keretében hangzik el, amiben, miután nem veszek részt. Mert a két kérés, ami között dönteni lehet a következő: "TISZTELETET ÉRDEMEL-E AZ ALAPTÖRVÉNY? SZAVAZZON! - Igen, mert szabályosan fogadták el. - Nem, mert tartalmilag visszalépés." ÉN egy harmadik kijelentésre adnám le a voksom: "NEM, MERT NEM SZABÁLYOSAN FOGADTÁK EL."
Zokni
2014. május 19. 23:43
Persze: "...Emberi jogok, demokrácia... Ha hűek akarunk maradni ehhez az ezer éves programhoz, akkor nem dacosan küzdeni kell ezekkel az intézményekkel, hanem magunkat azok részének tekinteni..." De mi köze a józan észnek az egész Európa számára ajánlott, sőt világraszóló rezsiatombombához?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!