Pénzbe kerül majd a bankoknak a Kúria döntése

2014. május 19. 12:11

Ha a pénzeket át kell csoportosítani a devizahitelesek támogatására, azt csak a forinthitelesek és a betéttel rendelkezők rovására tudná megtenni a bankrendszer. Interjú.

2014. május 19. 12:11
Patai Mihály
Napi Gazdaság

Ősszel várhatóan jön a következő fejlemény a devizahitelek ügyében, amikor a Kúria kiegészíti a meglévő jogegységi határozatát. Milyen megoldásra számít?

Alapállásunk, hogy a Kúria döntését mindenkinek, minden gazdasági szereplőnek el kell fogadnia. A döntést jelenleg nem ismerhetjük, és nem is előlegezhetjük meg. A kérdésére válaszolva tehát inkább úgy fogalmaznék: arra számítunk, hogy olyan döntést hoznak, ami pénzükbe kerül majd a bankoknak, és ami szektorszinten több milliárd forint visszatérítést jelenthet. Ami pedig a teljes devizahiteles probléma megoldását illeti, az ma már nyilvánvaló, hogy nem létezik egyetlen huszárvágás. Egyetértek a miniszterelnökkel és a nemzetgazdasági miniszterrel: az érintettek csatlakozzanak az árfolyamgáthoz. Ezt az eszközt a kormány és a bankszövetség közösen dolgozta ki évekkel ezelőtt. Ennek a programnak az általánossá tétele például jó megoldás lehetne, s ezt annak ellenére mondom, hogy nagyon sok pénzébe kerülne a bankszektornak.
Azt is fontosnak tartom, hogy mindenki tisztán lássa: olyan megoldásokban nem hasznos gondolkodni, ami mindent a bankokra terhel, azokat üti. Ez ugyanis csak a felszín, a látszat, mert a forinthitellel rendelkezők és a négy és fél millió magyarországi betétes érdekeit mélyen sértik. Ha a pénzeket át kell csoportosítani a devizahitelesek támogatására, azt csak a forinthitelesek és a betéttel rendelkezők rovására tudná megtenni a bankrendszer, hogy a gazdasági növekedés érdekeinek sérelméről ne is beszéljünk.

Akkor a Kúria őszi döntésének költségei már be vannak tervezve?

Természetesen számolunk ezzel is a kockázatok sorában, de hangsúlyozom, hogy nem a »big bang« vagy huszárvágásszerű álmegoldásra készülünk, ami a magyar nemzetgazdaság, a magyar betétesek és a forinthitelesek érdekeit sértené. De tudomásul vesszük, hogy akármi lesz is, pénzbe fog kerülni.

A frissen bevezetett kilakoltatási moratórium milyen hatással lesz? A kormány szerint ezzel érdekeltté lehet tenni a bankokat a számolásra.

Jól gondolja a kormány, ezzel még inkább érdekeltek leszünk abban, hogy a devizahiteles-problémát megoldjuk. Ugyanakkor a moratórium meghosszabbítása ismét egy igen komoly kérdést vet fel: lehet-e lakossági jelzáloghitelt kihelyezni egy olyan országban, ahol a jelzálog-hitelezés logikája nem érvényesíthető a gyakorlatban, mert a végpontja le van zárva? Ez fából vaskarika, amit nem lehet hosszú távon fenntartani. Gondoljon bele, miért adna egy bank jelzáloghitelt, ha a fedezetként szolgáló ingatlan nem töltheti be a fedezet funkcióját?

Matolcsy úr véleménye szerint már jövőre kivonul több bank is az országból. Ön ezt hogy látja?

Ebben a kérdésben nemcsak pénzről van szó, hanem több száz éves történelmi pozicionáltságról. Ezért valószínűbbnek tartom, hogy az a négy-öt bank, amelyek nehéz helyzetben vannak, mert jelentős veszteségeket szenvedtek el, és emiatt nagyon sok tőkét kellett emelniük, a kivonulás helyett inkább sokkal kisebb méretben fogja folytatni működését, kisebb kockázatvállalással, fokuszáltabb ügyfélkörrel. Tevékenységüket át kell tervezniük, új stratégiát kell kidolgozniuk, új fókuszokat, új prioritásokat kell meghatározniuk. Úgy is mondhatnám, egy-két számmal kisebb ruhában kell járniuk.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
BőröndÖdön
2014. május 20. 10:02
A Patai úr minden rendszerben megtalálja a hangot,amikor az kellet,hát elvette a Biszku-lányt...
Agricola
2014. május 20. 09:19
Sok százezer devizahiteles pusztulása a bankoknak sem kedvezne. A rengeteg kezükbe került jelzálog nem lesz értékesíthető, így a bankok nem juthatnak a pénzükhöz. A bankoknak is kellene némi hajlékonyságot tanúsítani és okos jogászoknak meg kellene találni azt a formulát, amelyik elhozhatja a megoldást. Az érzékelhető volt, hogy a Kúria húzódozott a döntéstől, irtózott az ügytől, mint Ördög a tömjénfüsttől! De sorsát nem kerülheti el, csak húzhatja az ügyet, mint a rétestésztát.
marós
2014. május 20. 07:30
A ker. bankok alig fizetnek kamatot a betéteseknek, ha ezt tovább csökkentik, akkor alighanem jön a matrac-bank.
fogd a pénzt és kuss
2014. május 20. 06:54
szerintem patai lófasz a seggedbe. az kevesebbe kerül.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!