Az egészséges bankszektor nemzeti érdek

2014. szeptember 19. 11:55

Visszautasítjuk a felelőtlenség, a tisztességtelenség, az érzéketlenség populista célzatú vádjait.

2014. szeptember 19. 11:55
Kovács Levente
Bankszövetség

„A különféle megoldások már eddig is több mint 1000 milliárd forintos extra terhet jelentettek a hitelintézeti ágazatnak. Az újabb elvonás drasztikus következményekkel járhat abban a szektorban, amely 2010 óta folyamatosan veszteséges. Az adatok szerint a nyereség/veszteség szaldó a kétszintű bankrendszer megteremtése óta összességében már most negatív. A kormányzat különadók, tranzakciós illeték és egyéb jogcímeken az elmúlt 5 év alatt 870 milliárd forintot vont el a szektortól. A bankok tulajdonosai tőkepótlásokkal stabilan tartották és tartják magyarországi bankjaikat, hiszen a pénzügyi válság kitörése óta már több mint 1000 milliárd forintos pótlólagos forrást juttattak nekik, így tőkemegfelelésük továbbra is garantálja a stabil, kiszámítható működést.

Ugyanakkor a folytonosan felbukkanó újabb és újabb banki terhek, szabályozások nem csupán versenykorlátozóak, hanem lekötik azt az operációs és szellemi kapacitást, továbbá anyagi forrást is, amivel éppen az ügyfelek érdekében lehetne az információtechnika és egyéb technológiák ugrásszerű fejlődését a pénzügyi eszköztár költségtakarékos, fogyasztóbarát megújítására felhasználni. Ez pedig a magyar lakosságot és vállalkozói szektort egyaránt sújtja.

A bankszektor az egyik legátfogóbban szabályozott ágazat. Mikro- és makroprudenciális felügyeletét korábban a PSZÁF, jelenleg az MNB látja el. Ezáltal biztosítja azt minden kormány, hogy az egyes banki illetve a hitelintézeti szektor egész rendszerének a kockázata alacsony szinten legyen tartható. A bankszektor folyamatosan jogszerűen, a törvény betűjét betartva működött, a devizahitelezés során e tevékenységét a Felügyelet sohasem kifogásolta. Most a devizahitelezés vonatkozásában olyan új szempontokat kérnek a bankokon számon, melyek korábban nem voltak ismertek. Habár a bankszektor közgazdasági és jogi szempontból is vitatja az elszámoltatásával kapcsolatos jogszabályokat, továbbra is a törvény szerint fogja az árfolyamrés és az egyoldalú kamatemelések pontos hatásait visszaszámolni. Az elmúlt években a bankok a lakossági hitelezés területén saját hatáskörben és kormányzati együttműködésekkel is segítették a kialakult helyzet megoldását. A Magyar Bankszövetség minden javaslata szakmai alapon, a törvényesség teljes betartásával került kialakításra, mely a bankok felelősségvállalásának eredményeként a szociális kérdések megoldására is nagy hangsúlyt helyezett. Sosem felejtjük el azt a tényt, hogy minden egyes hitelszerződés mögött egy család sorsa, jelene és jövője van. Ez tiszteletet, odafigyelést és együttműködést kívánt és kíván meg. A túladóztatás és a visszamenőleges jogalkotással megteremtett »elszámoltatás« nemcsak az elmúlt 20 év teljes nyereségét, hanem a szektor tőkéjének az egyharmadát is elviszi. Ezek alapján visszautasítjuk a felelőtlenség, a tisztességtelenség, az érzéketlenség populista célzatú vádjait. Viszont felhívjuk a figyelmet arra, hogy a mértéktelen anyagi és adminisztratív terhekkel sújtott pénzügyi rendszer nem tudja hazánk fejlődését kellően szolgálni. A nem kivéreztetett, egészséges bankszektor nemzeti érdek.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Apáczai
2014. szeptember 20. 07:53
"Visszautasítjuk a felelőtlenség, a tisztességtelenség, az érzéketlenség populista célzatú vádjait. " Csak hát ami igaz, ami a társadalmi tapasztalattal megegyezik, az önmagában még nem populista. A populista jellemzője éppen az ellenkezője: a haszonlesés vezérli, mint ezt a megtévesztésre épülő, a bankokat fényező propagandát. Ez populista. A bankok körében sikert arat. "Az újabb elvonás drasztikus következményekkel járhat" De hát elvonásról szó sincsen, csupán a jogtalanul elvett, kicsalt, kitrükközött extraprofitról kell lemondani. Veszteség a bankok oldalán egy fillér sincsen, csupán a tisztességtelen nyereség marad el. Ami nem veszteség. A betörőtől is visszaveszik a lopott holmit, de senki nem óbégat a tettes vesztesége miatt!!! Miért tegyünk kivételt akkor, amikor kifinomultabb módszerekkel fosztanak ki családokat? A következmény ugyan az, akár ha betörtek volna. Sőt, nem csak a fiókokat ürítik ki, de a házat is viszik a fejük fölül.
békalepcse
2014. szeptember 20. 04:41
A bankok mindent megtesznek, hogy kötelezően kelljen használni "szolgáltatásukat", pedig magunk is tudjuk kezelni a pénzt... A bankjegy nyomtatást azért találták ki, hogy fizethessen vele a polgár és megspóroljuk vele a banki lehúzást. A gazdaság akkor működne jól ha a megkeresett pénz /végső soron a munkateljesítmény/ szinte azonnal fel lenne használva, mert a fel nem használt forrás fékezi a gazdaságot. Valójában a bankok a pénz kivonásával a gazdaságot hivatottak fékezni, egyébként már régen nem lenne szükségünk "áldásos tevékenységükre". Munka és gazdagodás akkor van, ha egymást látjuk el forrásokkal! El kell képzelni azt az állapotot, amikor egy kicsike faluban senki nem akar vásárolni a másiktól, csak a párnacihában "gyűjti" a megtakarításokat... Mindenki szegény lesz hamarosan, mert nem tud eladni, csak a bank jár jól, mert az így kivont pénz helyett nyomtathat másikat és végső soron szabadon rendelkezhet anyagi javaink felett!!!! Ez az egésznek a lényege a többi mellébeszélés. Semmi esetre sem szabad pénzben takarékoskodni, hanem azonnal értékre kell váltani okosan. Azt kell megvenni amire tényleg szükségünk van, akkor szinte azonnal megindul a felemelkedés és a bank kényszerűen vissza fog térni eredeti feladatához, mert most szereptévesztésben van.
Csigorin
2014. szeptember 19. 16:16
most komolyan egy bank mer arrol beszelni, hogy csunya dolog egyoldaluan megemelni nekik valamit? Bevezetni valami uj adot/lehuzast? Es nem szakad le az eg?
Ángyán Páván
2014. szeptember 19. 16:03
Horn-Bokros minimálbéreket bankszámlákra kényszeritő intézkedése óta utálunk benneteket. És akkor még Kovács-Kunosról és a többiről nem is beszéltünk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!