Földharc

2014. október 17. 08:22

Nagyot csalódtak a külföldi spekulánsok és a mögöttük álló bankok, csak idő kérdése volt, hogy az osztrák kormány is felszólaljon a jogszabály ellen, és Brüsszelig rohanjon.

2014. október 17. 08:22
Kiss Gergely
MNO

„A haszonleső csapat csak arra várt, hogy lejárjon a külföldiek földszerzését tiltó moratórium, amely Magyarország 2004-es uniós csatlakozásától hét évre szólt. Gyorsan teltek az évek, a földek is szép hasznot hajtottak a magyar gazdáknál jóval jelentősebb anyagi háttérrel bíró külföldieknek. Minden az elképzeltek szerint haladt, még a moratórium három évre szóló meghosszabbítását is ki lehetett bírni. Az idén május elsején ennek hatálya is lejárt, de akkor lépett életbe az új földtörvény és több kapcsolódó jogszabály. Na, ez már az osztrákoknak is sok volt, senki nem mondta nekik, hogy az országnak egyszer olyan kormánya lesz, amely nem árusítja ki a megmaradt nemzetstratégiai vagyont, jelesül a termőföldet.

Az új törvény becsukta a kiskapukat, s felhasználva az uniós országok gyakorlatát, többek között előírta, földet csak földművesek vehetnek Magyarországon, elsősorban a helyben lakók. Akik zsebszerződéseket kötöttek, nem juthatnak hozzá a vágyott birtokhoz, a haszonélvezeti jogot pedig elvesztették.

Nagyot csalódtak a külföldi spekulánsok és a mögöttük álló bankok, csak idő kérdése volt, hogy az osztrák kormány is felszólaljon a jogszabály ellen, és Brüsszelig rohanjon.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Valodi
2014. október 17. 16:10
Nagyon illik ide dr. Nagy Bálint néhány gondolata: "... Történelmi visszapillantás - Csak birkanyájat láttam olyan láb elé meredő tekintettel és tanácstalan kollektív belenyugvással a vágó folyosóra besorjázni, ahogy ezt fél millió családi törpebirtok, és ezernél több kistelepülés közössége teszi. 'Nem kell ahhoz semmi, csak egy jól betanított vezérürü!' - válaszolta ámuló kérdésemre lakonikusan a vágómester. A nemzetet pótolhatatlan emberi közösségnek tekintő ember számára ez igen ijesztő analógia. El is hessegetném magamtól, ha a rendszerváltó paktumok kezdetétől nem ismerném, azokat az - akár makrogazdasági irányból, (adósság csapdában kívülről diktált), akár a múlt iszonyatos bűneitől, a gazdasági csődtől és elszámoltatástól beijedt agrártechnokrácia önvédelméből eredő - alattomos szándékokat, amelyek egy termőfölddel kapcsolatos Alkotmánybírósági Határozatban öltöttek végleges formát. Amelyben e magát rendszerváltónak tartó legfelsőbb taláros testület a haza földjét - a virtuális érték alapú befektetői tőke kívánságára - a szabadon áramló tőke szintjére süllyesztette és reprivatizációját megtagadta. Örökös értéket toalettpapírért, tipikusan magyar kereskedelmi hagyomány szerint. Ettől - vagyis a feldolgozó ipari és forgalmazási vertikum 'komprádor' privatizálásával azonos időben elrendelt - termőföldre vonatkozó kárpótlási licit pillanatától kezdve, a vidék minden ellenérdekeltségű csoportosulás szabad prédájává változott. Lakóinak 90%-a a társadalom örökletes páriájává nyomorodott. A magát szerencsésen átmentő, volt nomenklatúra elitünk, 'tőke szabad áramlásának' istenivé magasztosított parancsa oltárán bemutatott, engesztelő áldozataként. A kártalanítás összes terhét a vidék nyakába akasztották. A szó szoros értelmében minden termelői vagyonából kifosztott parasztságot, sokszor kilométerekre eső parcellákból álló, átlag 3,5 hektáros törpebirtokával, meztelenül az utcára dobták. Az oszthatatlan közös vagyonát (állattenyésztő telepek, gépjavítók, szolgáltató és feldolgozó egységek stb.) el'privatizálták'. Aztán magára hagyták. Sőt, a várható dotációk csatornájának kisajátítása érdekében, már 'másnap' meghirdették, az amerikanizált, eszközintenzív 'versenyképes üzemnagyság' agrárpolitikáját .... Az agrárterületek holtmunka által egyre agresszívebben elszívott vére nyomán fellépő, a falu és vele a 'vidéki életforma' pusztulása, a nemzet- vagy társadalom-gazdaság döntéshozói előtt növekvő felelősséggel és fenyegetéssel veti fel a kérdést: dél-amerikai modell szerint, vérszívóktól megkergülve támolyognak tovább, vagy a fejlesztési lehetőséget a vidéki nép, a közjó érdekében, az osztrák modell adaptálására fordítják. A visszavonhatatlan végzet előtt, egyetlen lépéssel... " A Fidesz a választ megadta, idézem: Alaptörvény P)cikk (2): "... az integrált mezőgazdasági termelésszervezésre és a családi gazdaságokra ... vonatkozó szabályokat sarkalatos törvény határozza meg."
Eltünt
2014. október 17. 13:30
Valahogy a nyáladzó jobbikosok erről a témáról eltüntek,pedig az mszp ballibbel együtt ordítottak a földvédelmében a kormány ellen.Mivel a kormány kiáll a földek védelméért az mszp-jobbik nem áll a kormány mellé a magyar földek védelmében.
Kamcsatka5
2014. október 17. 13:19
Csak azt bánom, hogy valaha is vittem egy-két schilingecskét ebbe a kibaszott országba
Eltünt
2014. október 17. 10:52
Az MSZP-nek és a JOBBIK-nak egymást kéne túlkiabálnia a kötelezettségszegési eljárás elleni tiltakozásban!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!