Van-e értelme a 70 százalékos magyar részaránynak a hazai bankrendszerben?

2014. december 09. 12:36

Túl sok értelme nincs, hogy az állam tovább növelje a részesedését a bankszektorban, hiszen ennek számos hátránya van. A legoptimálisabb az lenne, ha a válságadókat csökkentenék.

2014. december 09. 12:36
Ténytár
Ténytár

„Pozitívumnak lehet felhozni, hogy a nagyobb hazai részarány nagyobb védelmet nyújt a külföldi bankok hektikus viselkedésekor, valamint a szabályozói környezettel is jobban harmonizálni lehet a működést. Azonban fontos figyelembe venni a negatívumokat is:

– A banknak költségei is vannak, és ha az állam kezébe kerül, akkor neki is kell állnia a számlákat. Ha jön egy válság és feltőkésítésre lesz szükség, nem lesz egy nagyobb külföldi anyabank, amely ezt végrehajtja. Ha az állam nem akarja, hogy csődbe menjen a bank, akkor a forrásokat neki kell előteremtenie költségvetési forrásokból. A lánc végén pedig az adófizetők állnak. 

– A kevesebb bank a verseny csökkenését jelentheti, ami végül egyes díjak drágulását eredményheti, vagy a különböző innovációk elmaradását. A nagyobb profit reményében a bankok az ügyfelekért versenyeznek, különböző díjkedvezményekkel, kamatkedvezményekkel, újfajta termékekkel, innovációkkal és fejlesztésekkel, az állam mögött viszont nehéz felfedezni hasonló orientációt. (...)

Túl sok értelme azonban nincs, hogy az állam tovább növelje a részesedését a bankszektorban, hiszen ennek számos hátránya van. A legoptimálisabb az lenne, ha a válságadókat csökkentenék, hiszen már régen nincs válság, és a kisebb adóteher szavatolná az üzleti és gazdasági környezet további javulását. A probléma csak az, hogy ez szöges ellentétben áll a kormány gazdasági filozófiájával, ráadásul kommunikálni sem lenne egyszerű, ezért nem tartjuk elképzelhetőnek, hogy a közeljövőben csökkenjenek a válságadók, hiába ez lenne a legjobb forgatókönyv.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2014. december 09. 17:16
Blabla! A válság azért volt nálunk olyan mély, mert az anyabankok innen vonták ki a tőkét ezzel is sújtva a magyar gazdaságot. Egy 60-70% os honi tulajdonú bank látszik optimálisnak.
atila68
2014. december 09. 15:49
Mi köze az állami tulajdon részarányának a bankszektorban a 'chips' adóhoz? Nooormális?
atila68
2014. december 09. 15:31
Mi köze az állami tulajdon részarányának a bankszektorban a távközlési adóhoz? Nooormális?
atila68
2014. december 09. 15:27
Mi köze az állami tulajdon részarányának a bankszeltorban a reklámadóhoz? Nooormális?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!