Az állam, a nők és a szexuális bűnök

2015. január 15. 09:41

Ahhoz, hogy a rendőrségi eljárások száma közelítsen a ténylegesen elkövetett bűnesetek számához, fel kell tárni, miért nem fordulnak hivatalos szervekhez a sértettek.

2015. január 15. 09:41
Tóth Balázs Gergely
Szuverén

A probléma felismerése annak a ténynek az elfogadásával kezdődik, hogy a szexuális bűncselekményeknek csak elenyésző hányada jut a rendőrség tudomására. A családon belüli erőszakoskodások szinte alig, a függelmi viszonyban lévők (tanár-diák, főnök-beosztott, orvos-beteg) közötti cselekmények is csak ritkán jutnak el nyomozásig. De nem sokkal jobb a helyzet az ismeretlenek által elkövetett, útonálló jellegű bűntetteknél sem. Ezért aztán az elrendelt nyomozásokon alapuló bűnözési statisztikák ennél a bűncselekmény-típusnál keveset érnek.

Ha ezt elfogadjuk, akkor megállapíthatjuk, hogy a titokban maradt nemi erőszak a sértettek számának folyamatos növekedésével és az elkövetők felelősségre vonásának elmaradásával jár. Ez tovább növeli annak lehetőségét, hogy a támadók újra és újra megkíséreljék, amit már egyszer büntetés nélkül megtehettek. Könnyű belátni: a társadalom érdeke az, hogy minden ilyen bűnt feljelentés és büntetés kövessen. A szexuális bűncselekmények esetében is érvényes az az általános tétel, hogy nem a törvényben szereplő büntetési tétel mértéke játszik döntő szerepet az adott bűncselekmény-típus visszaszorításában, hanem az, ha nagy a lebukás kockázata, vagyis ha a bűn nem marad büntetés nélkül.

Ahhoz, hogy a rendőrségi eljárások száma közelítsen a ténylegesen elkövetett bűnesetek számához, fel kell tárni, miért nem fordulnak hivatalos szervekhez a sértettek. A magas látencia részben szociológiai okokkal, részben az állami szervek tevékenységével magyarázható.

A szociológiai okok között a legnehezebb azt a családi, társadalmi közeget megváltoztatni, amelyben a gyermekek felnőnek. Aki felmenőitől is azt látta, hogy a feleségnek el kell tűrnie a férj durvaságait, az valószínűleg nehezen érti meg, hogy más ember teste és méltósága sérthetetlen és a nőt családon belül is a lehető legnagyobb fokú önrendelkezési jog illeti meg. Ebben a körben az államnak az volna a szerepe, hogy modern közoktatási intézmények közvetítésével nagy hangsúlyt fordítson a felvilágosításra és nyújtson hathatós segítséget a családon belüli erőszak áldozatainak. A fiataloknak tudniuk kell, hogy amit esetleg otthon láttak, az nem a kultúra része, még csak nem is megtűrt társadalmi jelenség, hanem bűnözés.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Morgen
2015. január 15. 16:15
Nagyapám mondta házasságom előtt: "A házasságban nem két független ember él egymás mellett" ! A családban nem is fordult elő , hogy valaki is -akár egy újjal is hozzányúlt volna az asszonyához, vagy gyalázta volna. Ja, kérem! Ahol beleélünk a világba, mint egyedek, akkor az életünk is "egyedi" lesz. Nem liberális mantrákkal, szabadságjogokkal kell foglalkozni egy családban, hanem a család előremenetelével úgy mentálisan, mint akár anyagilag. Párt meg intelligens emberek köréből kell választani, akivel nem nyűg beszélgetni és együtt lenni. Csak hát a nagyapám igazsága ebben a világban sokaknak elavult. Mennyivel plasztikusabb hülye kék foltokat festegetni magunkra és úgy menni a Parlamentbe, mint komoly emberként mondani két-három, mindenki számára érthető mondatot!
antioligarcha
2015. január 15. 15:53
Lassan így mindenki egyedül fog élni. Otthon én is abban nőttem fel gyerekkoromban, hogy a saját anyám csak akkor hallgatott el, ha: - a., apám fogta magát és dühében elment otthonról, - b., lekevert egy jó nagy pofont. Az ordítozás, a beszéd nem oldott meg semmit, anyám csak mondta, mondta. És apámnak kellett igazat adnom minden esetben, már engem is dühített a saját anyám. Most a női erőszak (férfit alázó folyamatos pofázás) megengedett, lassan már a férfi visszapofázás is CSBE. Ütni már rég nem szabad. Marad az "otthagyni a picsába", egy idő után aztán végleg. Tragédia, hogy a női erőszak (férfit alázó folyamatos pofázás) leállítására a menekülésen kívül már nem maradt más eszközünk. És még így sem a férfiak a felperesek a bontóperek 70 %-ában.
népoldali56
2015. január 15. 11:45
Liberális mantra.Ujabb fegyver a férfiak ellen.Nöink többsége nem vevö rá.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!