Az én mondandómat nem a pártközpont határozza meg

2015. március 02. 08:52

Soha senki nem tudta megmondani nekem a vizsgálat során, hogy a gólyatáboroknak mi a célja. Interjú.

2015. március 02. 08:52
Aáry-Tamás Lajos
Origo

Készült egy vizsgálat a gólyatáborokban történt szexuális bántalmazásokról. Mi a konklúzió?

Az első legfontosabb, hogy nem egy véletlenszerű eseménysor, ami a gólyatáborokban történt. Egy rendszerhibáról van szó, ami nem igaz a teljes felsőoktatásra, mert vannak intézmények, melyek egyáltalán nem szerveznek gólyatábort, például egyházi intézmények.

Hat intézményből érkezett panasz. Sok táborszervező kombinálta a szexuális tartalmú feladatokat, játékokat az alkohollal. A fiatalok bódult állapotukban nem tudták mit csinálnak, ez taszította őket olyan szituációba, hogy a kiszolgáltatott helyzetükkel visszaéltek.

Hatalmas hiányosság, hogy nincs az emberi méltóság feltétlen tiszteletben tartásáról szabály a felsőoktatási törvényben. Én azt gondolom, erre szükség van. Az egyetemi polgárok egyenlő méltósággal rendelkeznek, mindegy hogy hallgatók vagy oktatók. Hiba az is, hogy a gólyákat ugyan felvették az egyetemre, de jellemzően a gólyatáborokat akkor szervezik még mielőtt az egyetemen az oktatás elkezdődött volna. Ergo nem iratkoztak még be, még nem hallgatói a felsőoktatásnak, ezért azok a szabályok, melyek az egyetemeken belül élnek rájuk nem vonatkoznak. Azt javasoltam az oktatási miniszternek, hogy ezt a hiányosságot szüntessék meg.

A 2015-ös gólyatáborok már jogszabályokkal ki lesznek párnázva?

Persze, meg kell lennie. Az átalakulási folyamatnak olyan erősnek kell lennie, hogy minden szülő nyugodt szívvel elengedhesse gyerekét a gólyatáborba. Soha senki nem tudta megmondani nekem a vizsgálat során, hogy a gólyatáboroknak mi a célja. Mit akarunk elérni azzal, hogy ezeket a fiatalokat, gólyatáborba hívjuk? Ha nincs cél, akkor bármi lehet a cél.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sagramor
2015. március 02. 16:05
én az egyetemi gólyatáborban rúgtam be életemben először, immáron 10 éve. teleokádtam kagylót, és piszok másnapos voltam. de másnap vagy 10 új haver jött oda hozzám röhögve, hogy mi van velem. ezek közül páran ma a legjobb barátaim, és alighanem azok is maradnak. ez az értelme a gólyatáboroknak. kár lenne démonizálni, meg álszenteskedni.
Thasaidon
2015. március 02. 14:54
Érdekes, mostanában mindenki, aki nyilatkozik a témában, úgy pislog rá arra, hogy a gólyatáborok a bebaszásról meg a dugásról szólnak, mintha tegnap csöppent volna ide a Holdról.
Tintamin
2015. március 02. 12:09
Aki benyalja a fidesz-mantrát az még biztosan nem volt ilyen rendezvényen, és elhiszi, mint ahogy a pap mesél a pokolról a híveknek, úgy paráznak ezek a szerencsétlenek is, mintha az maga lenne szodomaésgomorra. Lehet egy ilyet úgy is szervezni, hogy 5 évvel később úgy jöjjenek oda az emberhez az akkori gólyák (fiúk-lányok vegyesen), hogy az egyetemi évek alatt az egyik legjobb hetük volt, örökre meghatárózó, végtelenül pozitív élmény. Ennyit erről. Ahol elfajulnak a dolgok, ott ötlettelen bebaszásról szól az egész, annak tényleg semmi értelme, de a szervezőknek is ciki, ha utólag azt mondják a rendezvényről a gólyák, hogy szar volt, meg gagyi. Mi egész nyáron készültünk, hogy minden patent legyen, de nem is szabad ezt máshogy.
hihhaa
2015. március 02. 10:51
FONTOS: nem az erőszakról írok most, mert az messze nem általános, pöcsénél fogva lógatnám fel az ilyen trógereket, meg azt is aki szervezőként védi őket meg a saját seggét. (kicsit kevésbé fontos, de azért leírom, hogy egy kicsinykét gonosz is leszek azokkal, akiknem nem inge, de mégis.. Szóval megbántani nem szeretnék senkit.) Nem vagyok híve a betiltásnak, sem az erkölcscsőszködésnek. A gólyatábor alapvetően, és legfőképpen egy hatalmas buli az új társaságban, amit lehet ésszel. Akkor is, ha sok a pia, akkor is, ha megjelennek a pinavadászok, mint minden buliban, mióta világ a világ. Roppant kellemetlen lehet egy szülőnek azzal szembesülni, hogy a tökéletesen nevelt pici lánya, akinek Mary Poppins törölte ki a seggét a kéttannyelvű óvodában, aki hittanos volt, zeneiskolába járt és két felsőfokú nyelvvizsgája volt érettségire, inni és/vagy dugni meg a gólyatáborba. Kellemetlen tud lenni egy szülőnek, amikor nem tud bízni a saját gyerekében. Egyszerűbb a gólyatáborok megszüntetését követelni, mint gyereket nevelni, és bizalmas viszonyt kialakítani velük. (Természetesen tisztában vagyok vele, hogy itt minden fórumozó tökéletes kapcsolatban van gyerMekével, akik vagy nem is akartak gólyatáborba menni, vagy végig borzasztóan érezték magukat ott, és fel voltak háborodva.)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!