Rendkívüli!

Békemenet after: közönségtalálkozó Bayer Zsolttal, Mráz Ágoston Sámuellel és Horváth Józseffel szombaton 18 órától

TV-vita brit módra

2015. május 06. 10:06

Hogyan vitáznak a brit miniszterelnök-jelöltek? Valóban döntő tud lenni egy-egy vita? Mit lát és mire következtethet ebből a választó?

2015. május 06. 10:06
Nagy Attila Tibor
Nagy Attila Tibor
Méltányosság

Végezetül a BBC Question Time április végén sugárzott különadásáról szólunk, amikor is a három pártvezető, Cameron, Miliband és Nick Clegg külön blokkban válaszoltak a közönség tagjainak kérdéseire, akik nemegyszer azonnal reagáltak is a politikusok mondataira. Voltak nehezebb percek a két fő esélyes, a kormányfő és az ellenzék vezére számára – az akadályokat megint egy kicsivel David Cameron vette jobban. Az olykor szavahihetőségét is megkérdőjelező nézői kérdésekre elegánsan, mosolyogva reagált, végig megőrizve a nyugalmát. Ez történt akkor is, amikor egy néző kétségbe vonta, hihetünk-e azon ígéretének, hogy nem lesz sem a személyi jövedelemadó, sem az ÁFA megemelve a konzervatívok győzelme esetén. »Be tudjuk fejezni a munkánkat az emberek adóinak megemelése nélkül is«, felelete a bírálatra Cameron. A hangulat olykor felfokozott voltát bizonyítja, hogy egy néző Ed Milibandet hazudozással vádolta meg, amikor is a pártvezető nem volt hajlandó kijelenteni, hogy a korábbi munkáspárti kabinet túlköltekezett. Egy 76 embert foglalkoztató vállalkozást vezető hölgy egyenesen a Munkáspárt hozzáértését kérdőjelezte meg azzal a kijelentésével, hogy annak pénzügyi árnyékminiszterét ő már rég kirúgta volna.

E tv műsorban és az egész kampány során folyamatosan számon kérték a pártok vezetőitől választási ígéreteik fedezetét. Vagyis ez a kampány arra is nevelte a választót, hogy gondolkozzon el az ígéretek hitelességén és ezt a választások kimenetelétől függetlenül mindenképp pozitívan lehet értékelni. Ellenben szomorúan állapíthatjuk meg, hogy a 2014-es, vagy 2010-es magyarországi kampánynak már nemigen volt ilyesfajta nevelő célzata, merthogy választási vitaműsor alig, pártvezetők közötti Tv - párbaj meg egyáltalán nem volt.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hátakkor
2015. május 06. 14:21
"Ellenben szomorúan állapíthatjuk meg, hogy a 2014-es, vagy 2010-es magyarországi kampánynak már nemigen volt ilyesfajta nevelő célzata, merthogy választási vitaműsor alig, pártvezetők közötti Tv - párbaj meg egyáltalán nem volt.” Mert mindekt nem kell nevelni. Az összes szereplőt ismertük jól, és azon nem is nagyon lehet mit vitázni, hogy "Folytatjuk!"
Haragosi
2015. május 06. 13:01
Arról se feldkezzünk meg, hogy arrafelé nincsen miniszterelnöki vita. Az utolsó két választásnál vezették be, hogy a Questiontime egy adásában, de nem egyszerre meghívták a me jelölteket. Ők is tanulhatnának tőlünk, ahol amióta szabad (???) választások vannak, azóta van me jelölt vita a tévében.
tas0125
2015. május 06. 11:56
Először is ritka primitív egy lény vagy. Másodszor mérget rá, hogy dékás vagy. Harmadszor nézd meg a parlament azonnali felszólalásait. Mi közben dolgozik napi 12-13 h-t, nem veletek fog elfoglalni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!