Az állam egyetlen szerepe

2015. május 21. 10:24

Az egyetlen feladat, amit az állam sikeresen ellát: a személyes felelősségérzet csökkentése.

2015. május 21. 10:24
Pintér Krisztián
A szabadság filozófiája

„Az egyetlen feladat, amit az állam sikeresen ellát: a személyes felelősségérzet csökkentése. A felelősség nem kellemes, kiváltképp akkor, ha valami nagyon fontos dologról van szó, és ha a tévedés csak később, esetleg későn derül ki. Szokatlanul vagy bizarrul hangzanak-e a következő érvelések?

»Nem várható el egy gyárban dolgozó melóstól, hogy a gyerekének a megfelelő iskolát kiválassza.«

»Honnan tudhatnánk, mi az egészséges, ha nincs hivatalos iránymutatás?«

»Két évre sem látunk előre, hogy tudnánk a saját nyugdíjukról gondoskodni?«

Ugye nem? Még ha nem is ért egyet valaki, abban megegyezhetünk, hogy ilyesmit lépten-nyomon hallani. A témákban az a közös, hogy mindegyik szó szerint életbevágó, és a döntés olyan ismereteket követel meg, amik még iskolázott embernek sem biztos, hogy megvannak. A baj azonban az, hogy a probléma nem tűnik el attól, ha nem foglalkozunk vele.

Van tehát egy igény, a felelősség csökkentése, ami a társadalom széles tömegeit érinti. Természetes, hogy minden valamirevaló politikai erő siet »megoldást” szállítani, és hogy milyet, az csak attól függ, hogy mit lehet mézesmázos szóval a legtöbb embernek eladni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tango47
2015. május 21. 15:04
„Az egyetlen feladat, amit az állam sikeresen ellát: a személyes felelősségérzet csökkentése." HÁT EZT A FELADATÁT SEM LÁTJA EL JÓL, KÜLÖNBEN NEM TENNÉNEK SZEMÉLYESEN FELELŐSSÉ NAPONTA OLYAN TETTEKÉRT, AMIKNEK ELKÖVETÉSEKOR MÉG NEM IS ÉLTEM.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!