Csődről csődre

2015. július 04. 09:48

Bár sokan a héten elfogadott magáncsődtörvénytől várták a megoldást, az mégis csak az érintettek kisebb részét tudja megmenteni.

2015. július 04. 09:48
Hajdú Péter
Magyar Nemzet

„Úgy tűnik tehát, hogy bár sokan a héten elfogadott magáncsődtörvénytől várták a megoldást, az mégis csak az érintettek kisebb részét tudja megmenteni. A kritikusok a kormány szemére vetik, hogy túl szigorúak a belépés szabályai; a családi csődvédelem épp az igazán nagy bajban lévőknek nem nyújt segítséget. Ha nagy az adósság, vagy alacsony a család jövedelme, már nem kérhetik a magáncsődeljárást. Nehezíti a tartozás csökkentését, hogy nem a jövedelemhez, hanem az ingatlan értékéhez igazítják a havi törlesztési kötelezettséget. Nehezményezik, hogy a törvény a kormányrendeletre hagyja a méltányolható lakhatás fogalmának meghatározását, így bizonytalanná válik, hogy tisztességes lakásban élhet-e az adósságrendezés során, s azt követően az érintett család.

Hogy miért sikerült túlságosan szigorúra a törvény, azt nem tudni. Egyesek úgy vélik, a bankok malmára hajtja a vizet, hogy a kormány igyekszik megbékíteni az elszámoltatás és a magas adók miatt panaszkodó hitelintézeteket. Különösen, hogy az Európai Beruházási és Újjáépítési Bankkal az év elején kötött egyezség értelmében nem sújthatják őket újabb terhekkel előzetes megállapodás nélkül. Erre utal, hogy a törvény kidolgozása során a kormány hetente egyeztetett a bankszövetséggel. Hogy az adósok képviselőivel tárgyaltak-e a rendszeresen, arról nincsenek hírek. S ez talán azt is megmagyarázza, miért nem az angolszász mintát követték a törvény megfogalmazásakor.

A tengeren túl egy év fegyelmezett törlesztést követően az ingatlant hátrahagyva, terhek nélkül »sétálhat el« az adós. Nálunk viszont éveken keresztül kell jól teljesíteni, hogy leírják a tartozás egy részét. Kétségek merülnek fel arra vonatkozóan is, hogy lesz-e elegendő jól képzett csődgondnok, s egyáltalán elfogadják-e a magyar családok, hogy mások mondják meg, mikor és mire költhetnek. Egyáltalán mekkora költséget jelent az országos csődgondnoki hálózat kialakítása?”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kowecses
2015. július 04. 18:45
Az adós "elsétálása" egy bevezetésre méltó ötlet. XY felvett 3 milliót autó vásárlására. Törlesztett 3 mFt -ot Adósság 3 Az autó forgalmi értéke 1, 5 Kedves Bank, legyen a tied!
balbako_
2015. július 04. 18:42
De jó is lenne, ha egyetlen törvénnyel mindenkinek jót lehetne tenni.
puszika
2015. július 04. 16:22
Ugyan honnan tudod Hajdú? Még el sem kezdődött! Csak ilyen önjelölt Istenek ne lennének a magyar médiában!!!!!!!
Mich
2015. július 04. 14:56
Simicsicska itt is a ballibes szelet fúja...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!