Arcátlanság, Piketty a neved

2015. július 13. 09:24

Hogy valaki egy napon említi a becstelen kormányok rossz gazdaságpolitikájának finanszírozására kölcsönvett pénz visszafizetését a háborús vesztes hadisarc-fizetési kötelezettségével, még tulajdoníthatnánk rosszindulatú butaságnak.

2015. július 13. 09:24

„A félreértések elkerülésére Piketty már jó előre megmagyarázza, hogy Németország sem az I., sem a II. világháború után nem fizette meg »külső adósságát«. Majd szóba hozza az 1953-as londoni megállapodást, amelynek értelmében »Németország« külső adósságának 60 százalékát elengedték.


És itt álljunk meg egy pillanatra.

Ennek a külső adósságnak a tetemes része – még 1953-ban is a fele – az 1919-es versailles-i békeszerződés értelmében Németországra kirótt, és meg nem fizetett jóvátétel volt. Hogy valaki egy napon említi a becstelen kormányok rossz gazdaságpolitikájának finanszírozására kölcsönvett pénz visszafizetését a háborús vesztes hadisarc-fizetési kötelezettségével, még tulajdoníthatnánk rosszindulatú butaságnak. De hogy ezt egy francia szaktekintély követi el, az már arcátlansági világrekord.

Mert Versailles – ahogy Trianon is – elsősorban a korabeli francia kormányzat tomboló, önhitt és ostoba bosszúvágyának a terméke. A Németországra – egy születő demokráciára – kivetett jóvátételt úgy tervezték, hogy ne lehessen megfizetni, és célja nem a háborús kárpótlás volt, hanem a kvázi kollektív háborús bűnösnek nyilvánított németek megalázása és gazdasági megnyomorítása. Majd miután Németország nem tudta teljesíteni az 1921-ben felturbózott természetbeni jóvátételi szállításokat, Franciaország és Belgium büntetésből 1923 januárjában megszállta a Ruhr-vidéket, hogy éreztesse a németekkel: ha egyszer elvesztették a háborút, nincs kímélet, ami a tiéd, az az enyém. (...)

Piketty persze azt a balos elméletet akarja igazolni egy fiktív múltbeli példával, hogy a megszorítások – főként az állami kiadások csökkentése – helyett alkalmazott adósságelengedés a gazdaság föllendüléséhez vezet. Természetesen nem zavarják a tények. Mondhatnánk úgy is, hogy hazudik. A német »gazdasági csoda« kezdete jóval megelőzte az adósságelengedést, és az indító lökést nem a londoni megállapodásnak, hanem egy sokkterápiás aktus, az 1948-as nyugatnémet valutapuccs adta meg. Az 1950-es évek elején sokkal gyorsabban nőtt a nyugatnémet gazdaság, mint az évtized második felében (bár akkor is gyorsan nőtt). A »bűnös szülők« fordulhattak a jövő felé, amikor az új nemzedékek még sehol sem voltak.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Agricola
2015. július 13. 10:44
A görögöknél... 2a megszorítások előtti gazdasági rendszer volt a többségnek az aranykor és a nemzeti büszkeség forrása. És ehhez – a behaviorista lélektan nyelvén szólva – külföldről is évtizedeken át csak pozitív megerősítést kapott. Nincs elrettentő erő, egyelőre nincs semmi, ami a többséget a megszorítási program elfogadására vagy csak elviselésére motiválná. Ellenkezőleg."
madarasi.abel
2015. július 13. 09:51
Amit én látok, az az, hogy Piketty közgazdasági érvelést folytat (melynek elképzelhető cáfolata, a közgazdasági térben). Ugyanakkor a szerző moralizál, vagdalkozik, és erkölcsi igazságokról beszél. Lehet, hogy neki is igaza van, de ezen dolgoknak semmi köze a Piketty állításaihoz.
kukorica-jancsi
2015. július 13. 09:48
Úgy látszik, az ÉS már a Felvidékre is bemételyezte magát. Budapestről üzenem kedves felvidéki honfitársaimnak: egy szavát se higgyék el. Igazi "ős-patkány" szövegről van szó, igazságszagú foszlányok mögé bújó ordas hazugságról.
vigyor
2015. július 13. 09:42
...és igen, elértünk addig, hogy a világháborúkban a németek áldozatok voltak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!