Coming out a pedagógusok készülő „Etikai Kódex”-ének margójára

2015. augusztus 08. 22:59

De úgy érzem, legalább pár dolgot muszáj bevallanom, nem élhetek tovább hazugságokban, ez nem méltó egy Nemzeti Pedagógushoz.

2015. augusztus 08. 22:59
Sulyok Blanka
Osztályfőnök.hu

„A kódex, amit elkezdtek írni valakik »a kar nevében«, és még nincs teljesen kész, de már megtekinthető – szóval, kétségessé teszi alkalmasságomat. Egyébként elképzelhetőnek tartom, hogy nemcsak az enyémet, na de kicsi vagyok én ahhoz, hogy mások nevében nyilatkozzam. (Mint ahogy teszik e nagy mű szerzői, akik nemes egyszerűséggel azt állítják, a »Nemzeti Pedagógus Karnak« úgy egészében köze van mindehhez.)

Ahogy a tervezetet olvasgattam, nagyon elszégyelltem magam. Nem térek ki minden pontra, mert az így elsőre talán túl sok lenne a gyengébb idegzetű, jó érzésű olvasóknak. De úgy érzem, legalább pár dolgot muszáj bevallanom, nem élhetek tovább hazugságokban, ez nem méltó egy Nemzeti Pedagógushoz.

»Az általános (önmaga, intézménye, társadalmi közege: szülők, család, tanítványok) elvárásoknak megfelel.« – Sajnos életem számtalan dicstelen epizódja bizonyítja, hogy nem tudom teljesíteni ezt a teljesen jogos követelményt. Egyik szerdán kijavítottam 123 esszét, de aznap nem volt se porszívózás, se meleg vacsora. Mikor anyukámat megleptem egy színházjeggyel, másnap a tanítványaim csalódottan konstatálták, hogy már megint nem hoztam a dogákat. Egyszer felvettem egy ruhát, ami a barátom szerint csinos, de a nagymamám úgy véli, lehetne hosszabb. A diákjaim megkönnyebbülten vették tudomásul, hogy mégsem kell elolvasniuk a Bánk bánt, ám a tanterv szerint el kellene. A kollégám szerint lehetnék szigorúbb, a szülők szerint lehetnék megértőbb. És még sorolhatnám.

»Önmaga, iskolája és a pedagógus szakma fejlődését, presztízsét szem előtt tartja.« – nos, bármennyire is kínos bevallani, de a »presztízs« szó ebben a kontextusban bennem soha még csak fel sem merült. Meg én mindig azt gondoltam, hogy a szakmai fejlődés azt jelenti, hogy szabadon kísérletezem, kipróbálok új módszereket, behozok új tartalmakat, stb. Igen ám, de ez ellentmond az előírásoknak, és mi lesz úgy az iskolám jövőjével, ha kiderül, hogy az alkalmazottjuk nem tartja be az előírásokat? Istenem, bár ne lennék ilyen korlátolt! Önmagam fejlődéséről ezek után szerintem már kár is szót ejteni.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 206 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Quet
2015. augusztus 10. 15:46
"Etikai eljárás indult a fekete ruhában tiltakozó ápolónő ellen Az értesítés szerint dr. Balog Zoltán terjesztett elő panaszt etikai vétség gyanúja miatt az ápolónő ellen, ugyanis különböző kommunikációs csatornákon tett nyilatkozataival "többszörösen megszegte az egészségügyi szakdolgozókra vonatkozó Etikai Kódex szabályait". http://index.hu/belfold/2015/08/10/etikai_eljaras_indult_a_fekete_ruhaban_tiltakozo_apolono_ellen/ Ööö, felkészül Sulyok Blanka????
Burmin
2015. augusztus 10. 13:25
Nehezen tudom elképzelni hogy a nemzeti irodalomban a Bánk bán mint kötelező ne legyen benne. Még az agyatlanabbak is tudnák olvasni, mert nem az eredetit kell hanem a Illyés Gyula által átdolgozottat. Amúgy ma már rengeteg segédköny áll rendelkezésre, elég lenne csak kikölcsönözni a könyvtárból és megnézni, elolvasni. Pld. kiválónak tartom a Színházi kalauzt. Amikor én tanultam irodalom órán a a műből kijelöltük a legfontosabb részeket bizonyos szakaszokat például felelésnél kellett tudni idézni. Sőt az opera változatból a Hazám hazámat is meghallgattuk ( Simándy József ) Ma mondjuk a vietnami srácot hallgattatnám, hogy lám ilyen is van. Hallgassátok ti is! https://www.youtube.com/watch?v=eBDH16KtUek
liberálzöld.
2015. augusztus 10. 11:05
Mi van? Fidesz politikusok csinálnak etikai kódexet tanároknak? Ezek szerint tanáraink nem tudnak lopni .....
Konrád
2015. augusztus 10. 00:48
Meglehetősen kínos, de amellett azért ne menjünk el ennyire elegánsan, hogy alapjaiban téveszti meg az olvasót, kedves Blanka: az egész dühödt kirohanás egy fikción alapul. Az etikai kódex legfrissebb tervezetében ezek a kitételek nem vagy nem így szerepelnek, és itt azért minden szónak, minden kijelentésnek súlya van. Hányast adna tanárként egy olyan érvelésre, amely nem a vitaindítóra reflektál, csak valami hasonlóra? Hogy követeli meg diákjaitól a tisztességes idézést, a korrekt helyesírást, ha saját maga sem ügyel ezekre? Mindezek formai akadékoskodásoknak tűnhetnek, ugyanakkor egy kritikai írásban ezeknek súlya van. Lenne...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!