A menedék: jog

2015. szeptember 22. 09:32

A külföldi és nemzetközi bírósági döntések, miközben látszólag elmarasztalják a kormányzatot, gyakorlatilag azt üzenik számára, hogy hatásosan tevékenykedik a menekülőkkel szemben.

2015. szeptember 22. 09:32
Tóth Balázs Gergely
Szuverén

„Magyarország nem is kíván biztonságos ország lenni az üldözöttek számára. Vagyis a külföldi és nemzetközi bírósági döntések, miközben látszólag elmarasztalják és joggyakorlatának megváltoztatására sarkallják a kormányzatot, gyakorlatilag azt üzenik számára, hogy hatásosan tevékenykedik a menekülőkkel szemben. (...)

Magyarország körbekerítésével természetesen elérhető, hogy ne fokozódjon a táborokban a zsúfoltság. Sőt, a fogva tartottak gyorsított eljárásban történő kiutasításával a jogi eljárások teljes mellőzésével az is elérhető, hogy Magyarországon alig legyenek menekültek. A határok teljes lezárása gyakorlatilag lehetetlenné teheti, hogy a polgárháború vagy terrorizmus elől menekülők menedékkérelmet nyújtsanak be, amihez egyébként joguk lenne. Akik pedig eljutottak a menedékkérelem benyújtásáig, olyan eljárásban részesülnek, aminek egyetlen célja, hogy néhány nap alatt készüljön egy pecsétes papír a kérelem elutasításáról, ami legenyhébb esetben a kérelmező kiutasításával jár. Az új szabályok ellentétesek a tisztességes eljárás elvével, az anyanyelv használatának jogával, a hatékony jogorvoslat jogával, tulajdonképpen minden eljárási alapelvvel. Az új törvények nem egyeztethetők össze az emberi jogi egyezményekkel, de még a magyar alaptörvénnyel sem.

Az állami intézmények, ha akarnának, jelenleg is tudnának emberi körülményeket és tisztességes, humánus eljárást biztosítani a menekültek részére. A megalázó és gyűlöletkeltő plakátkampány és a menekültekkel való bánásmód fényében joggal feltételezhető azonban, hogy a kormányzat – meglovagolva a társadalom egy részében meglévő idegenellenességet – szándékosan teremt olyan helyzetet, amely kivívja Európa humánusabb énjének ellenszenvét. Amit tesz, arra sem a nehezen prognosztizálható migrációs folyamatok, sem a jogi normák nem adnak felmentést.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tango47
2016. november 16. 18:23
Tegnap, ha jól értettem húszezer menekült érkezett Szerbiába. Napi 20000, az 10 nap alatt kétszázezer. Nem szoroznám tovább: a posztoló, ha ezt nem látja, akkor egyszerúen idióta.
Antigoné
2016. január 13. 12:14
Hülye. Minden legális határátkelőn bármikor benyújthat bárki menekültkérelmet. A többit már el sem olvastam.
berzsian56
2015. október 26. 16:40
Az a baj liberós barátom, hogy mi régen másként értelmezzük ugyanazokat a szavakat. Mi azt mondjuk : szellemi önvédelem, ti azt mondjátok kirekesztés. Mi meg akarjuk védeni a nehezen szerzett értékeinket, ti azt mondjátok ez nacionalizmus,rasszizmus. Mi azt mondjuk: Európát csak a keresztény gyökerek tartahatják egyben, és ehhez a nemzetállamok együttmüködése szükséges. Ti azt mondjátok: a globalizmus az egyetlen üdvözítő, és egy Európa felett gyámkodó világkormányra van szükség. Ott van a haza, ahol a haszon. Minden hatalmat az Európai Tanácsköztársaságnak, amit mások Billderberg csoportnak neveznek. Mi sosem fogunk egy nyelvet beszélni, de ez nem is baj. Így megy ez, már néhányszáz éve.
MZ/X
2015. október 21. 04:54
Ott az ájfonjuk, a gugli meg majd lefordítja nekik... Nehogy már Magyarországot terhelje a tolmács költsége... is...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!