Együtt élni a dezinformációval

2015. október 22. 13:23

Az állambiztonság lényegében eggyé vált egy üzletemberekből, újságírókból, döntéshozókból álló elittel, amely külföldön képviselte az országot, többek között megteremtve a legvidámabb barakk mítoszát (amit azóta mi is elhiszünk).

2015. október 22. 13:23
Pintér Krisztián
A szabadság filozófiája

„Az egykori (és azóta átnevezett) KGB tevékenységének csak kisebb része volt a kémkedés. A fő tevékenység a pszichológai hadviselés (активные мероприятия, active measures) volt. Ennek során felkutatták azokat a véleményeket, szervezeteket, személyeket amik és akik vagy már eleve szovjet érdeknek megfelelő tevékenységet folytattak, vagy pedig korrumpálhatók voltak. Ezek számára pénzt és támogatást nyújtottak. Ugyancsak felkutatták a nemkívánatos mozgásokat, személyeket, amiket aztán a rendelkezésre álló eszközökkel igyekeztek megsemmisíteni vagy gyengíteni. A módszer annyira hatásos, hogy komoly mértékben meghatározta a Szovjetunió megítélését. Ezentúl pedig véres forradalmakat is sikerült a világ több pontján kirobbantani, a civilizációt évtizedekre visszavetve.

Lévén a Szovjetunió meghosszabított keze, Magyarország sem volt mentes az ilyen manipulatív tevékenységtől. Az egykori (azóta átnevezett) állambiztonság fő feladata itt sem a kémkedés és megfigyelés volt. Az állambiztonság lényegében eggyé vált egy üzletemberekből, újságírókból, döntéshozókból álló elittel, amely külföldön képviselte az országot, többek között megteremtve a legvidámabb barakk mítoszát (amit azóta mi is elhiszünk). Ezek az emberek eladták az integritásukat, már akinek valaha volt, és örömmel együttműködtek a diktatúrával, pozícióért, pénzért és fontosságtudatért cserébe.

Mindkét említett szervezettel az a legnagyobb baj, hogy a szovjet rendszer bukása után lényegi változás nélkül működtek tovább, és máig nagyjából zavartalanul folytatják destruktív tevékenységüket. Ezzel azonban nincsenek egyedül. Sőt, inkább csak háztáji példaként hoztam fel őket. A világ hemzseg az ilyen megrendelőktől, és sajnos mindig akad jelentkező a felkínált szerepekre. Szaúd-Arábia hasonló disznóságai a wikileaks-en keresztül szivárogtak ki, az USA pedig több menetben szenvedte meg, hogy az általa kiképzett és helyzetbe hozott bajkeverők később éppen az ő orruk alá törtek borsot. És ki lenne olyan naív, hogy feltételezze, Kína nem költ vagyonokat hasonló »imázsépítésre« világszerte? A módszer működik, semmi ok nincsen nem használni.

Hogy mi ennek a tanulsága ránk nézve? Soha nem tudhatod, hogy egy véleményformáló, legyen az újságíró, üzletember, híres blogger, politikus vajon a saját véleményét mondja, vagy emailben kapta meg a szöveget, hozzá egy kis anyagi támogatással.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vero1_
2015. október 23. 07:18
mindez most is így megy, nálunk is, máshol is. akinek integritása van, az nem jelenik meg a fősodratú médiában. sem íróként, sem művészként sem politikusként. mert nem akarja áruba bocsátani magát és az eszméit. ezért nem is keresi. max mint valami különleges, csodabogár, vagy elrettentő példa jelenhet meg a nagy prizmaüvegen keresztül.
memocrat
2015. október 22. 15:29
Egyetértek. Eltöprenghetünk, mi is az a sajtószabadság. Manipuláció nélküli, tisztességes információközlés lenne az alapvető kritériumok egyike.
írmag
2015. október 22. 14:55
A pszichológai hadviselés a saját katonáit olyan jól fizeti (vagy engedi rabolni), hogy utánpótlási kérdés fel sem merülhet. Szomorú, de foglalkoznunk kell a dologgal, de az élet játékaként felfogva, mint "Megismerni a kanászt, cifra járásáról, Űzött- fűzött bocskoráról, tarisznyaszíjáról. Heej, élet-élet betyár élet ez aztán az élet Ha megunom magamat," (a lankadatlan figyelem) Idáig nem szabad eljutni: "magam is úgy élek" A szülőfalumban, szomorúsággal így fejezték be: "tszcs-be lépek", az sem volt akkor kisebb csapás.
Laibach
2015. október 22. 13:49
Habony-Andy Vajna, Habony-Finkelstein-Birbaum, Finkelstein ugye Netanjahu legfőbb tanácsadója, Birbaum meg a kabinetfőnöke volt. ".. Századvég Alapítványt informálisan irányító Habony Árpád, akivel döntően tolmácsokon keresztül zajlik a kommunikáció. Magyarországi tartózkodásaik során Finkelstein és Birnbaum "csoportos foglalkozásokat" tartanak: ezeken az üléseken a Fidesz kommunikációjában kulcsszerepet játszó vezető politikusok - köztük Orbán Viktor is - vesznek részt. A Narancs információi szerint Orbán kifejezetten jól megérti magát Finkelsteinnel.." "..Mint mondtam, diszkrét szakma a miénk. Az azonban nem titok, hogy a magyarországi politikai és kormányzati elit, valamint Finkelstein úr és társai között tudástranszfer zajlik. Ebben mi – és személyesen én is – közvetítők vagyunk.”.. http://media.mandiner.hu/cikk/20151021_heti_valasz_vajna_tv2_uzletet_is_offshore_alapokra_epiti#comments A vár esze - Arthur J. Finkelstein, a Fidesz politikai tanácsadójának pályaképe http://magyarnarancs.hu/belpol/finkelstein-fidesz-tanacsado-a-var-esze-83588 Nincs manipuláció, ááá...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!