A nyugati bűntudatipar aktivistái

2015. december 08. 10:55

Bármit gondoljanak is ma róluk a bűntudatipar aktivistái, a megvetett keresztesek és a korai birodalmak építői sokkal egészségesebben álltak a saját civilizációjukhoz.

2015. december 08. 10:55
Megadja Gábor
Megadja Gábor
Magyar Idők

„A Nyugat mindezek után elkezdett gazdagodni, és a csoda éppen az volt, hogy a szabadságot a gazdagsággal egészítette ki. Meglehetősen fontos lecke a nyugati civilizáció története: számos dolog, amit ma adottnak veszünk, amit ma élvezünk, az nem szándékolt következményként, melléktermékként jelent meg benne. Számos olyan szabad vagy egyenlő viszonyunk, amely létrejött, így jött létre. Ehhez azonban hinni kellett a civilizációban. Hinni kellett abban, hogy igenis van értelme kódexet másolni, van értelme olvasni a Bibliát, fordítani Arisztotelészt, egyetemeket alapítani. Ma nem kevés ilyen dologról hisszük azt, hogy eleve adott – hacsak nem a gyarmati népektől oroztuk el ezeket is –, és nem küzdöttek ezért azok, akik körme alatt a bűntudatipar lelkes aktivistái nézegetik a piszkot.

A nyugati civilizáció kész csoda, és nem véletlen, hogy amikor beértek a gyümölcsei, mindenki az irigye lett. Mi elkezdtük szégyellni, el akarjuk felejteni, le akarunk számolni a múltunkkal, vagyis: saját magunkkal. A kereszténység és a gyarmatosítás bűn, és mi szabadulni akarunk a bűntől. A gyümölcsök létét talán nem tagadjuk, de a mai bűntudatipar szerint ezekből mindenkinek részesülnie kellene, hiszen így erkölcsös. Elfelejtettük azt, hogy egy civilizációt sohasem mindig makulátlan és morálisan feddhetetlen cselekvések hozzák létre, így a nyugati civilizáció sem ilyen. Gyakran nagyon is erkölcstelen, elítélhető cselekvések is vezetnek nem szándékolt módon jó eredményekre. Nem mondhatjuk, hogy a Nyugat »bűntelen« lenne. De melyik civilizáció, melyik emberi társadalom teljesen bűntelen, szent?

A nyugati civilizáció mai válsága abban rejlik, hogy folyamatosan csak bűneit sorolja, tagadja önmagát és létjogosultságát, erényeit pedig eltékozolja. Nem kell azt mondanunk, hogy a mi civilizációnk makulátlan; az sem következik mindebből, hogy térjünk vissza a 19. századi gyakorlathoz, és gyarmatosítsunk. Elég annyi, hogy azt mondjuk: ezek vagyunk mi, számunkra ez értékes, és meg akarjuk őrizni. Bármit gondoljanak is ma róluk a bűntudatipar aktivistái, a megvetett keresztesek és a korai birodalmak építői sokkal egészségesebben álltak a saját civilizációjukhoz. Hittek benne. Csak akkor tudunk valamit megvédeni, ha ragaszkodunk hozzá.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 66 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szancso
2015. december 09. 06:26
En egyaltalan nem a büntudatban latom a mai bevandorlas porblemajat. Egy pelda ra; Talan ket eve is van, hogy a nemet Phönix adon lattam egy dokumentum filmet Marokkobol. Egy paradicsom ültetvenyen vettek fel. A falu polgarmestere elmeselte, hogy egy olasz konzervipai ceg felepitett a földek mellett egy konzerv gyarat azzal a cellal, hogy felvasarolja majd az itteni termest. A valosag azonban mas lett. A gyar vezetese, arra hivatkozva, hogy a helyiek tul Dragan adjak az arut, ezert Olaszorszagbol hoztak at a paradicsomot feldolgozasra, amit termeszetesen odahaza olcso berer szedettek le (föleg illegalis afrikaiakkal). A marokkoi parasztok tönkre mentek. A polgarmester ezekkel a szavakkal fejezte: " Ne csodalkozzatok, ha elindulunk Europaba, mert itt lehetetlenne tettetek a megelhetesünket". Es ha olvasok arrol, hogy a kinaiak megszalnak mindent Afrikaban, a szaudiak felvasaroljak Eritrea termöföldjeit ellenszolgaltatas nelkül, akkor en nem mennek vissza a keresztes haborukig, sokkal inkabb a mai globalis penzhatalomig.
Pandaka pygmaea
2015. december 09. 00:15
"bűntudatipar" Ez de jó szó.
Jack Torrance
2015. december 08. 21:27
Ez az Kóla, menjünk, hódítsunk, és legyünk büszkék. Többek vagyunk, miénk ami jár nekünk.
vigyor
2015. december 08. 15:54
A teljes írás jól fel van építve, érdemes elolvasni. Mondjuk én azt tanultam belőle, amit eddig is tudtam, bűntudatot nem azért kell érezni, mert valakik, valamikor elkövettek valamit, azt csak ismerni kell, ez a történelem. Bűntudatot azért kell érezni, ha ebből nem vonunk le tanúságot, és megismételjük. A bűntudatra apellálóak álszentek, és ez az álszentség az, ami miatt most épp ott tartunk, hogy a történelem megismétlődhet, csak épp ellenkező gyarmatosítással.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!