Jog az önazonossághoz

2015. december 18. 13:01

Mára alighanem egy olyan korszakba értünk, amelyben az ideológiailag semleges állam mellett szabadon fejtheti ki tevékenységét az ideológiailag elkötelezett multinacionális vállalat.

2015. december 18. 13:01
Szmodis Jenő
Magyar Hírlap

„Mára alighanem egy olyan korszakba értünk, amelyben az ideológiailag semleges állam mellett szabadon fejtheti ki tevékenységét az ideológiailag elkötelezett multinacionális vállalat. Másfelől azonban a szabadságot szerető emberek aligha örülnek jobban, ha szabadságukat vállalatok korlátozzák, nem pedig az egyház vagy az állam.

Az Emberi Jogok Európai Egyezménye tizedik cikkének első bekezdése szerint: »Mindenkinek joga van a véleménynyilvánítás szabadságához. Ez a jog magában foglalja a véleményalkotás szabadságát és az információk, eszmék megismerésének és közlésének szabadságát országhatárokra tekintet nélkül és anélkül, hogy ebbe hatósági szerv beavatkozhasson.« Mi van azonban akkor, ha a szabad véleménynyilvánításba egy multinacionális vállalat avatkozik be? Egy olyan cég, amelynek nem csupán általános szerződési feltétele van, de »hitvallása« is?

A véleménynyilvánítás szabadságát az egyezmény általánosan deklarálja, az a körülmény pedig, hogy csupán a hatósági beavatkozást mint történetileg a legvalószínűbb irányból történő beavatkozást említi, távolról sem jelenti, hogy a civil-üzleti beavatkozást bárkinek el kell tűrnie véleménynyilvánításával szemben. Az egyezmény tizedik cikkének második bekezdése kimondja: »E kötelezettségekkel és felelősséggel együtt járó szabadságok gyakorlása a törvényben meghatározott, olyan alakszerűségeknek, feltételeknek, korlátozásoknak vagy szankcióknak vethető alá, amelyek szükséges intézkedéseknek minősülnek egy demokratikus társadalomban a nemzetbiztonság, a területi sértetlenség, a közbiztonság, a zavargás vagy bűnözés megelőzése, a közegészség vagy az erkölcsök védelme, mások jó hírneve vagy jogai védelme, a bizalmas értesülés közlésének megakadályozása vagy a bíróságok tekintélyének és pártatlanságának fenntartása céljából.« Ha tehát egy multinacionális cég szankcionál egy véleménynyilvánítást, ez esetben is vizsgálni szükséges, hogy szankciója összhangban állt-e az Emberi Jogok Európai Egyezménye tizedik cikkének második bekezdésével.

Az egyezmény tizenharmadik cikke egyébként világossá teszi, hogy a véleménynyilvánítás szabadságának korlátozása vagy a véleménynyilvánítás szankcionálása esetén attól függetlenül van helye jogorvoslatnak, hogy a jogsértést állami vagy civil-üzleti szervezet követte-e el. Amint az egyezmény tizenharmadik cikke kimondja: »Bárkinek, akinek a jelen Egyezményben meghatározott jogait és szabadságait megsértették, joga van ahhoz, hogy a hazai hatóság előtt a jogsérelem hatékony orvoslását kérje az esetben is, ha e jogokat hivatalos minőségben eljáró személyek sértették meg.« Tehát nem kizárólag abban az esetben van lehetőség jogorvoslatra, ha a jogsértő fél hatóság. Az Egyezmény a hazai jogorvoslati lehetőségek kimerülése esetére lehetővé teszi, hogy a sérelmet szenvedett fél az Emberi Jogok Európai Bíróságához forduljon. Véleményének, végső soron önazonosságának védelme érdekében.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2015. december 20. 08:56
Jogot a népnek, az emberiség Nagy szent nevében, adjatok jogot, Haza csak ott van, hol jog is van, S a népnek nincs joga.
vero1_
2015. december 19. 06:13
Kovacsot a telekom nem akadalyozza\ta velemenye megismerteteseben! Csak ehhez nem ad penzt.
Békanász a hasadon
2015. december 19. 02:05
A cementgyár nem ad el nekem több cementet, mert nem csipem a buzikat. Pedig a cementgyár hitvallása az: világ buzijai egyesüljetek.
Vezetéknév Utónév
2015. december 19. 00:31
A cikk teljes tévedés. Ákos véleménnyilvánítási jogát senki sem korlátozta. A Telekom-támogatás nem alanyi jog, hanem érdem szerint osztott piaci bónusz. Kizárólag a cégre tartozik, kinek adja és kitől vonja meg a pénzét. Az államnak semmi köze hozzá.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!