A boltzár védelmében

2016. április 22. 16:14

Válasz TGM-nek és Hontnak: A boltzár féket jelenthetett volna egy egyre fejvesztettebben rohanó társadalomban, ahol amúgy sincs senkinek már semmire sem ideje.

2016. április 22. 16:14
Hegedős Soma
hvg.hu

Hont Andrással azért nem értek egyet ebben a kérdésben, és azért nem tudok ujjongani a zárva tartás eltörlésének, mert ez számomra soha nem gazdasági vonatkozású kérdés volt. Nem vagyok közgazdász, de nekem logikailag úgy kerek, hogy ha pl. egy család a nagybevásárlás és a plázázás helyett közös programot csinál, akkor azzal a kapcsolódó szolgáltató szektor erősödik. Így nem beszélhetünk kizárólag veszteségről a munkahelyek vonatkozásában.

Azonban a vasárnapi zárvatartásnak nem csak gazdasági kérdésnek kellene lennie. Az emberek életmódját a jogi szabályozás mindig képes volt befolyásolni közvetetten. Ezért jelenthet a boltzár féket egy egyre fejvesztettebben rohanó társadalomban, ahol amúgy sincs senkinek már semmire sem ideje. És nem arról szólna, hogy az emberek kötelező jelleggel járjanak hétvégén Honvéd-Fradi meccsre, vagy, hogy végre megteljenek az öreg templomok.

Magyarok vagyunk, valljuk már be, melyikünk nem ismeri a hétvégéig tartó visszaszámlálás életérzését? Amikor a barátok nagyobb eséllyel szerveznek közösen programot, vagy a családtagok végre elutazhatnak meglátogatni a szüleiket. Márpedig számomra erről szól(t) leginkább a vasárnapi zárvatartás! Arról, hogy »követelje«, legyen a Lajosnak kicsivel nagyobb esélye, hogy végre eszébe jusson, talán meg kellene látogatni végre a nagymamát az idősek otthonában, vagy meg kellene kérdezni a nagyobbik fiútól, hogy mit csinál az iskolán kívül a szabad idejében. Vagy a Marika – a pénztárgép mögött eltöltött egész hetes gürcölés után – végre el tudja készíteni azt a finom sajttortát a férjének, amit régóta tervezett. Hadd ne cizelláljam!

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
august
2016. április 24. 07:46
A boltzár féket jelenthetett volna egy egyre fejvesztettebben rohanó társadalomban, ahol amúgy sincs senkinek már semmire sem ideje. --------- Vagyis másképp fogalmazva a fékek és ellensúlyok nagy propagálói nem szándékoznak a rohanó mindennapjainkhoz fékeket és ellensúlyokat alkalmazni. Sőt..
Harangláb
2016. április 23. 08:42
Elképesztő a szoclibek "sokoldalúsága"...Mit fikázták a vasárnapi zárva tartást, mondván, hogy a Kormány ne pofázzon bele az emberek szokásaiba... ...Most meg mindenhol krokodil könnyek szegény eladókért...
gonterl
2016. április 23. 07:53
A plázák vasárnapi nyitva, illetve zárva tartását, általában a vevő és az eladó szempontjait figyelembe véve ítélik meg . Ha csak a vásárlási szándékú pláza látogatást veszem alapul, akkor én is a zárva tartást támogatom. Ha azonban, figyelembe veszem azokat is, akik nem vásárlási céllal mennek a plázákba, és szerintem ezek vannak többen, akkor a nyitva tartást támogatom. Az árak iránt érdeklődők, az átfagyott csontú melegedők, a felhevült nincstelenek, a vásárláshoz pénztelenek ezekben a plázákban ingyen eltölthetik az ebéd nélküli szabadidejüket. Más országokra hivatkozni azért nincs értelme, mert akkor hivatkozni kell, a más országban divatos minimálbérre és az ebből megengedhető szokásokra is. Engem zavar, ha állandóan a nálunk gazdagabb országokra hivatkozunk, függetlenül attól, hogy mi még a migránsoknak sem vagyunk célországa. Tudomásul kell vennünk, hogy vannak szakmák (kávéházak, éttermek, virágárusok, különböző szolgáltatók, folyamatos technológiával dolgozó vállalkozások stb.) amelyek kizárják a vasárnapi munkaszünetet. Lehet, hogy a kereskedelem, kicsiből naggyá alakulása magával hozza a folyamatosság igényét is.
1000bocs
2016. április 22. 22:52
Semmi probléma, minden rendben lesz. A 200 milliárd éves forgalom a kisboltoktól vissza lett csatornázva a nagyokhoz, és az emberek továbbra is zombulhatnak a tecsóban. Mi itt a gond? A kormány majdnem eltévesztette szem elől a feladatát, de az ellenzék résen volt. A ballib oldal soha nem adja fel a harcot, ha a külföldi gazdasági érdekek védelme a cél.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!