A bizarro kapitalizmus

2016. április 20. 15:13

A világ az emberek tudatossága és értése nélkül is szépen halad a morális posvány, az önkényuralom és a civilizáció széthullása felé.

2016. április 20. 15:13
Pintér Krisztián
A szabadság filozófiája

„A világot a bátor úttörők viszik előbbre. A vállalkozók azok az emberek, akik a saját vagyonukat teszik kockára azért, hogy egy új ötletet kipróbáljanak. Ha kudarcot vallanak, a saját pénzüket veszítik el. Ha azonban sikert aratnak, mindenki nyer. Ők sok pénzt keresnek, a világ pedig gazdagabb lesz egy új termékkel, szolgáltatással vagy módszerrel. Vállalkozó sok van, számosan közülük mérsékelten sikeresek, tisztességes keresetre tesznek szert tevékenységükkel. Igazán sikeres vállakozó azonban pont olyan kevés van, mint nagy tudós vagy nagy költő. Nevüket, Rockefeller, Carnegie, éppenúgy megőrzi a történelem. A bizarro vállalkozók a karizmatikus politikusok. Az ő szakértelmük abban van, hogy képesek tömegeket maguk mellé állítani, közbeszédet meghatározni, vitában győzedelmeskedni, a bölcs vagy éppen acélkemény népvezér szerepét sikeresen eljátszani. Az ilyen emberek dolga új mémeket, új ideológiákat kitalálni, vagy a régieket tökéletesíteni. Ha nem sikerül, elbuknak. Ha sikerül, hatalmat nyernek, mindenki más pedig veszít: elszenvedi a központi irányítás minden hátulütőjét, a személyes szabadság erodálódását, és a józan ész elhomályosulását. Nagyformátumú politikus kevés van, és őrájuk, nagy királyokra és elnökökre, hősökként emlékezünk. Kell-e több bizonyíték, hogy a bizarro világ lakói vagyunk?

A szabad világban a legtöbb ember nyugodtan és sikeresen élhet anélkül, hogy tisztában lenne a rendszer működésének alapvető elemeivel vagy elméletével. Elegendő, ha tisztességes és jószándékú, és ha még némi szorgalom és önfegyelem is akad, semmi nem állhat annak útjába, hogy az emberi civilizáció építéséből a maga részét kivegye. Az élet így válik generációról generációra könnyebbé, érdekesebbé és tartalmasabbá. A bizarro világ hasonlóan megvan tudatlan emberek tömegeivel. Elegendő, ha az emberek jószándékúak és teszik a dolgukat. Sőt! Akkor örül igazán a politikus, ha az istenadta nép nem nagyon gondolkozik. Négyévente elég lesz, ha elmegy szavazni, addig esetleg lájkolja valamelyik politikai tömörülés facebook oldalának posztjait. A világ az emberek tudatossága és értése nélkül is szépen halad a morális posvány, az önkényuralom és a civilizáció széthullása felé.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szvidrigajlov
2016. április 21. 07:02
Kali Yuga! A vaisiják és súdrák dicsőségére és pusztulására.
morc
2016. április 20. 16:38
Ez a cikk egy másodemésztett fordításhalmaz, mindenféle kulturális kapcsolat nélkül. Ahol a neolibsik kitalálták (ámerika), ott volt értelme a Bizarro-zásnak, mert közismert volt a képregény, és rá lehetett ismerni a kapcsolódási pontokra. Kb, mintha a Mézga-család mintájú társadalomszerkezetről értekezne valaki. Itt viszont arra a kínszenvedésre lehet ráismerni, hogy hogyan próbálnak ennek a szellemi tábornak a képviselői valahogy új munícióhoz jutni egy, - a gyakorlatban elbukott filozófiai/gazdasági - rendszer téziseinek alátámasztására. Új, import fos - egyétek. A blog címe lehetne inkább a népSzabadság filozófiája.
Haka Pc
2016. április 20. 15:47
Hogy mindenki pontosabban betájolhassa a cikk szerzőjének hozzáállását a világhoz, ideollózom egy másik írásának kezdetét. "Mi lenne a bevándorolók sorsa egy szabad világban? Ebben az írásban azt fogom áttekinteni, hogy mi a morális/jogi megközelítése a migrációnak általában, majd reagálok pár gyakran felmerülő aggodalomra. Elsőként érdemes pontosítani, hogy egy szabad világban a vándorlás nem országok között történik, mivel országok várhatóan nem lennének. "
Droite
2016. április 20. 15:45
Aki meg van gyozodve az onmaga tevedhetetlensegerol, az szimplan ostoba es korlatolt. A "moralis posvany" eltero jelentessel bir a vilag kulonbozo pontjain, afrikaban, kozel keleten egeszen mas osszefuggese van ennek a szonak, szinte ellentete az europai kulturkorhoz tartozo orszagokenak. A valasztasok pedig mind egytol egyig manipulaltak, hatalmas mediafeluletek, be nem valthato igeretek, nepbutitas. Milyen jo is lenne levaltani a szavazokat, vagy csak egyszeruen megvonni a szabazas lehetoseget par jol behatarolt csoporttol. Epulo elorehalado demokracia 19. szazadi valasztoi kirekesztessel udvozulne igazan...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!