Egyetért-e ön azzal... de mivel is?

2016. május 04. 19:32

Vagyis totális parasztvakítás, hogy a kormány azt sugallja: a magyar népszavazás keresztbe tehet az uniós migránskvótának. Annak legfeljebb egy EU-s szintű népszavazás tehetne keresztbe, de ilyen sajnos egyelőre nem létezik.

2016. május 04. 19:32
Bakó Bea
MNO

„Nyilván az Orbán-kormány magától se szavazna meg egy ilyen rendszert, tehát nincs szüksége rá, hogy népszavazáson erre kötelezzék a választók. (Persze politikailag hasznos ütőkártya egy számukra kedvező népszavazási eredménnyel villogni Brüsszel felé.) A magyar választópolgárok népszavazáson hozott döntése viszont értelemszerűen legfeljebb csak a magyar parlamentet és rajta keresztül a magyar kormányt kötheti – abba viszont már nem lehet beleszólásunk, hogy hogyan szavaz a Tanácsban a német, az olasz, a belga vagy az angol kormány. Persze nem hangzana olyan ütősen az a kérdés, hogy

Egyetért-e Ön azzal, hogy a parlament kötelezze a kormányt, hogy a Tanácsban ne szavazza meg a kötelező uniós migránselosztási rendszert?

Összuniós döntéseket (legalábbis a rendes jogalkotás folyamatában) mindenesetre nem tud egyetlen tagállamban hozott népszavazás megvétózni – sem előre, sem utólag. Az már más tészta (de ritkább eset), ha egyhangúságot igénylő döntésekről vagy az EU által kötött nemzetközi szerződésekről van szó. Egy-egy tagállami népszavazás ilyenkor is csak a saját parlamentjét vagy kormányát köti (már ha köti), de adott esetben ennek nagyobb súlya lehet. Példaként lehet említeni a nemrég lezajlott holland népszavazást, amelyen a szavazók többsége – bár csak véleménynyilvánító jelleggel – nemet mondott az EU és Ukrajna közti társulási szerződés ratifikálására. Azonban az uniós jogszabályok túlnyomó része – az úgynevezett másodlagos jog, amibe a migránskvótáról szóló tanácsi határozat is tartozik – nem szorul a tagállami parlamentek ratifikációjára, és nem is kell hozzájuk minden tagállam kormányának egyetértése a Tanácsban.

Vagyis totális parasztvakítás, hogy a kormány azt sugallja: a magyar népszavazás keresztbe tehet az uniós migránskvótának. Annak legfeljebb egy EU-s szintű népszavazás tehetne keresztbe, de ilyen sajnos egyelőre nem létezik.

Vagy az, ha a magyar polgárok hülyítése helyett a kormány minél több más tagállam kormányát meggyőzné, hogy szavazzanak nemmel egy ilyen kvóta-szabályra a Tanácsban. A kormány népszavazási kérdése azt üzeni a magyar polgároknak, hogy ők egyedül megfúrhatják az egész EU-s migránskvótát: ez a felvetés pedig így nemcsak hogy nem egyértelmű, de egyenesen félrevezető.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 252 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Valodi
2016. augusztus 24. 01:03
"Persze majd ide is jönnek a Fidesz hívők és megmagyarázzak. :-)"
tango47
2016. augusztus 09. 12:40
Demonstrációs célja van a népszavazásnak, ami éppolyan fontos, mint a gyakorlati vétó a Tanácsban.
tango47
2016. augusztus 09. 12:40
Ugye a kettő közötti súly-különbséget ön is elismeri.
Fahrenheit 451
2016. július 07. 13:55
ez végrehajtható, a másik meg nem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!