Akadályozza meg százharmincezer kistulajdonos kisemmizését! – Nyílt levél Orbán Viktornak

2016. június 01. 12:11

Spéder Zoltán és üzlettársai céghálót „szőnek” a Takarékszövetkezeti szektor köré, parazitaként szívják ki erőforrásait.

2016. június 01. 12:11
Demján Sándor

„Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) elnökeként az alábbiakban kérném segítségét. Kérem, hogy vizsgálja meg, hogyan érvényesültek a Takarékszövetkezeti integráció által kitűzött célok az elmúlt években. Az a meggyőződésünk, hogy a Miniszterelnök urat és a Kormányt félretájékoztatják, hogy a szektor számait és pénzügyi adatait nem a valóságnak megfelelően mutatják be.

A Takarékszövetkezeti integráció »eredményeként« a Takarékszövetkezetek mérlegfőösszege jelentősen csökkent, a nyeresége + 10 milliárd forintról - 2 milliárd forint veszteségbe fordult. Ezzel párhuzamosan, a Spéder Zoltán vezette konzorcium többségi tulajdonába került Takarékbank tizenhatszorosára növelte nyereségét. A szintén integrációs tag, FHB vesztesége -10 milliárd forint amellyel már az egész Takarékszövetkezeti szektor eredményessége súlyos veszteségbe csap át.

A bankfelügyeleti előírásokhoz képest, 2015 második felében ismételten 30 milliárd forintos tőkehiány mutatkozott az FHB-nál. A pótlásra a bankfelügyelet határidőt állapított meg. Független pénzügyi szakértők véleménye szerint az FHB a jelenlegi állapotában a piacról ezt a kötelezettséget nem tudta volna teljesíteni. Ezért Spéder Zoltán, az FHB és a Takarékbank meghatározó tulajdonosa a Takarékszövetkezeti szektorra gyakorolt helyzeténél fogva arra kényszerített bizonyos szövetkezeteket, hogy a fenti tőkeemelést hajtsák végre úgy, hogy a névérték hétszeresén vegyenek új részvényeket. Ezzel az FHB elkerülte működési engedélyének visszavonását.

Spéder Zoltán és üzlettársai céghálót »szőnek« a Takarékszövetkezeti szektor köré, parazitaként szívják ki erőforrásait. A Takarékszövetkezetek betéteit a Diófa Alapkezelő által kezelt alapokba irányítják. Az alapkezelő a piaci díj háromszorosát, 3,5 százalékot számol fel az alapok kezelésére. Az egész integrációt - Takarékszövetkezetek, Takarékbank, Magyar Posta - ellátó informatikai rendszert ugyancsak Spéder Zoltán cége, a DOM-P Informatikai Zrt. építi ki és üzemelteti. Egyéb beszállítók, mint például pénzszállítás, őrzés-védelem ezt az üzleti kört gazdagítja.

Az OTSZ-hez eljutott nem hivatalos információk szerint Spéder Zoltán és üzleti köre arra készül, hogy a birtokukban lévő FHB részvényeket a Takarékszövetkezetekkel felvásároltassák. Ezt nem csak azért tartjuk aggályosnak, mert innentől kezdve az FHB több tízmilliárd forintra rúgó veszteségét a Takarékszövetkezeti szektor kell, hogy finanszírozza, hanem azért is, mert egy jól körülhatárolható üzleti kör nyerészkedik százharmincezer szövetkezeti részjegy tulajdonos kárára.

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Az integráció és az integrációs törvény a szövetkezeti szektor eredményének és vagyonának növelését tűzte ki célul. Az eddig végbement és folyamatban lévő cselekmények ennek ellenkezőjét látszanak alátámasztani. Kérem tisztelt Miniszterelnök urat, hogy a százharmincezer részjegy tulajdonos - ami családtagjaikkal együtt mintegy hatszázezer ember - kisemmizését akadályozza meg.

Tisztelettel,

Demján Sándor elnök, Országos Takarékszövetkezeti Szövetség”

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gudmen
2016. június 01. 20:38
hmm...
Tintamin
2016. június 01. 20:02
HHAHAHHAH, majd pont Orbán szól rá a haverokra, hogy "lopjatok kevesebbet", mikor eleve rájuk írták a törvényeket a seggnyaló bólogatójánosok.
Berecskereki
2016. június 01. 17:24
A tükör. Demján Sándor portréja - I. rész: A városalakító http://magyarnarancs.hu/belpol/demjan_sandor_portreja_-_i_resz_a_varosalakito-62549 Demján Sándor portréja - II. rész Az álomalakító http://magyarnarancs.hu/belpol/demjan_sandor_portreja_-_ii_resz_az_alomalakito-62177 Már csak az a kérdést kellene megválaszolni; honnét származott mindehhez a tőke? Amire én is választ várnék; Hogyan inflálódott el a 170 ezer forintos ÁFÉSZ üzletrészem?
kuwiq
2016. június 01. 16:26
A kistulajdonosok különben is károsak, csak akkor látni hasznukat, ha ki vannak semmizve, mint a quaestor ügyfelek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!