Nem minden hős visel köpenyt

2017. január 11. 14:26

U.K. belefújt sípjába. De ez a fújás nem olyan volt, mint a többi. Hallható, érezhető volt, hogy ez más. Hosszan fújta sípját, és úgy éreztük, ez a fújás örökké tart.

2017. január 11. 14:26
Megadja Gábor
Megadja Gábor
Mozgástér

„U.K. a tudomány doktora. Emellett apa. Férj. Társ. És – nem utolsósorban – hős. Olyan hős, amilyennel talán életünk során csak egyszer találkozunk, vagy egyszer sem. A partraszálló. Katona a Don-kanyarban. Csakhogy ő még ennél is több: a mártíromságot önként vállalja.

Ahogy szorongatta sípját, izzadt a keze. Amíg szorongatta, a németek újratöltenek. Hamarosan géppuskatűz. A parlament déli hídfőállásánál látta az ellenséget. Ijesztően sokan voltak. Ő viszont nem hátrált meg. Nem, nem hátrálhat, ő az egyetlen reménység. Meg kell tennie a városért. Az országért. A szabadságért.

U.K. sípolna, amíg szoborrá nem válik ott, a téren. Aztán eszébe jutnak az övéi. Megkeresi őket, és biztos helyre menekíti őket a háborús zónából – mindezt csak miattuk, mert ha tehetné, örökre ott fújná a harcmezőn, dacolva az ellennel.

Amikor lestrapáltan, hadisérülésekkel, de kitüntetés nélkül halad lefelé leszegett fejjel a metró mozgólépcsőjén, a háttérben megszólal a narrátor:

»Mert Ő az a hős, akit Gotham megérdemel, nem pedig akire szüksége van. Úgyhogy vadászni fogunk rá. Mert Ő el tudja viselni. Mert Ő nem egy hős. Ő a néma védelmező. Éber oltalmazó. Egy sötét lovag.«

*Ezúton szeretnénk megköszönni az Indexnek, hogy hozzájárult egy betegesen narcisztikus értelmiségi önleleplezéshez. Vegyünk együtt könnyes búcsút Ungváry Krisztián józanságától.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szúnyog
2017. január 11. 18:54
De hogyan került elő ez az ügy?
yanoo
2017. január 11. 18:45
U.K.Subs
Poszata
2017. január 11. 18:26
Hmm...Ungvárytól már olvastam komoly történészi munkát. Megadjától csak véleménycikket. Először talán le kéne tenni valamit az asztalra. Nem?
Türelem
2017. január 11. 17:19
Megadja a Szombat-ban nagyon színvonalas dolgokat szokott írni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!