Brüsszel nem tud döntést hozni

2017. április 02. 15:23

A tagállami kormányok előszeretettel panaszkodnak Brüsszelre, vagy a Bizottságra, ugye tudunk néhány ilyet említeni, de valójában a döntéseket, amiket sokszor kárhoztatnak, a tagállamok, vagy a tagállamok minősített többsége hozza meg. Interjú.

2017. április 02. 15:23
Navracsics Tibor
Navracsics Tibor
Index

Nyugat-Európa vonzóbb is, és szorosabban is együtt akarnak működni, mint a keleti tagállamok. Ha több hatáskör lesz a belső Európában, arra több forrás is jut majd az uniós költségvetésből?

A tagállami miniszerek Tanácsának ilyen stratégiai kérdésekben egyhangúan kell döntenie. A tagállami kormányok előszeretettel panaszkodnak Brüsszelre, vagy a Bizottságra, ugye tudunk néhány ilyet említeni, de valójában a döntéseket, amiket sokszor kárhoztatnak, a tagállamok, vagy a tagállamok minősített többsége hozza meg. Nem tudom elképzelni, hogy a Bizottság úgy dönt, akár a pénzek elosztásánál is, hogy valamire a jövőben nem jut pénz, és ezt a tagállamok akarata ellenére is keresztülviszi. A Bizottság nincsen ebben a helyzetben, nem tud döntést hozni.

A kormány arról beszél, hogy támadásokkal kell szembenézni Brüsszelből. Új európai adókról és hatáskör-elvonásokról van szó. Az Európai Bizottság tervei veszélyeztetik Magyarország érdekeit?

Adópolitika esetében nincsen semmi terv, a szociális pillérnél az első változatokat tárgyaljuk, és Marianne Thyssen Budapesten világosan megmondta, hogy semmiféle hatáskörelvonás nem lesz. A menekültpolitikában amit a Bizottság végre akar hajtatni, azok a tagállamok minősített többsége által elfogadott és jóváhagyott lépések. Magyaroszág szerint itt egyhangúság kellett volna, ebben majd a bíróság dönteni fog.

Itt van egy kölcsönös egymásra mutogatás. A Bizottságban arra szoktak panaszkodni, hogy a tagállamok azok, akik állandóan át akarják hárítani magukról a döntés felelősségét. Hozzájárulnak valamilyen döntéshez, de nem hajtják végre, és amikor a Bizottság kötelezettségszegési eljárást indít, megint ő kerül reflektorfénybe.

Az elhíresült kötelező kvótás javaslat óta nem látok különösebb törekvést arra, hogy valamilyen megoldást rá akarna erőltetni a Bizottság a tagállamokra. Sőt, látjuk a sorsát annak a javaslatnak, ott van a Tanácsnál és a miniszterek nem tárgyalják. Az EU jövőjéről szóló tervezetében már nem is egyetlen javaslattal állt elő a Bizottság, hanem rögtön öttel, hogy elkerülje a látszatát is, hogy bármit is a tagállamokra akarna rákényszeríteni, vagy akár csak befolyásolni is akarná őket.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pinter68
2017. április 02. 21:19
Akkor, álljon itt még egyszer, minden Brüsszel ellen harcoló agymosott balek kedvéért! "valójában a döntéseket, amiket sokszor kárhoztatnak, a tagállamok, vagy a tagállamok minősített többsége hozza meg."
szkeptikus
2017. április 02. 20:59
Én azt tartom valószinűnek, hogy ebben az ügyben Orbán elszámította magát. Mert Soros befolyása attól semmivel nem lesz kisebb, ha megszűnik a CEU, és a lex CEU (mert a benyújtott törvény címzettje nyilvánvalóan a CEU) nagyon sok országban visszatetszést kelt, aminek következménye Orbán "imázsának" romlása és ez kihathat az illető országokkal való kapcsolatainkra.
Szívemből magyar
2017. április 02. 17:26
A tagállamok minősített többsége a gyakorlatban annyit jelent, hogy a többségben lévő nyugat-európai országok, ha összefognak, leszavazzák a kelet-közép-európai országokat.
tintapaca
2017. április 02. 17:25
Navracsics már éppen eleget ártott itthon a közigazgatási reformjával, most még külföldön is?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!