Orbán Viktor hibrid háborúja

2017. április 29. 09:20

A cél nem a CEU kiakolbólítása, hanem a 2018-as választások megnyerése, amelyhez az út a fideszes szavazók mozgósításán keresztül vezet.

2017. április 29. 09:20
Torba Tamás
Magyar Nemzet

„Orbán Viktor brüsszeli meghallgatásán, amely a miniszterelnöknek a nyugati típusú demokrácia és a nemzetközi jog ellen folytatott hibrid háborújának újabb eseményeként értékelhető, sok mindenre fény derült. Például arra, hogy az EP-képviselők számára a »magyar ügy« továbbra is valahol a lap alján bújik meg. Így a hazai csodavárók – akik azt gondolták, hogy Orbánt most aztán úgy istenigazából helybenhagyják – megint csalódtak. Ezt a lex CEU ügyében elkezdett, de szinte végig egészen másról szóló vita fényesen bizonyítja. A nemzeti konzultáció kérdéseiről folytatott miniszterelnöki álláspont elemzésére e helyütt nem térnék ki, ugyanis az kimerült a teremben ülők értelmi képességeinek, hm, diszkrét lenézésében.

CEU-ügyben a tényállás, pontosabban a kormány állítása az, hogy a kormány a hazánkban működő külföldi magánegyetemek jogi státusát kívánta rendezni a vonatkozó törvénnyel. A törvény beterjesztői és megszavazói, illetve a tárgyban nyilatkozó fideszes képviselők szerint az a tény, hogy a CEU nem rendelkezik amerikai campussal, de mégis amerikai diplomát ad ki, indokolatlan versenyelőnyt nyújt számára. Az előterjesztők nyilván arra gondoltak, hogy például a műegyetem sem adhat ki amerikai diplomát amerikai campus híján, viszont a CEU igen. Igaz, hogy a CEU magyar diplomát csak olyan képzések esetén ad ki, amelyeket itthon akkreditáltak, de az a tény, hogy Budapesten oktatva egy felsőoktatási intézmény – egyedüliként – olyan diplomát ad végzős hallgatói kezébe, amelyet Amerikában elismernek, sértette a kormánypárti törvényhozók igazságérzetét. Ezt a helyzetet kívánták a sokak által sérelmezett törvénnyel orvosolni. Csakhogy – és most az egyéb tényezőket hagyjuk figyelmen kívül – a CEU státusát a magyar kormány és New York állam között 2004-ben megkötött szerződés szabályozza. Amerikai oldalról azért New York állam az aláíró – és nem a szövetségi kormány –, mert a CEU székhelye New York. A szövetségi kormánynak pedig magánegyetemekhez kapcsolódó oktatási ügyekben nincs hatásköre. Viszont a megállapodás mindettől függetlenül nemzetközi szerződésnek minősül. Az pedig a magyar alaptörvényben is írva vagyon, hogy hazai törvény nemzetközi szerződésből eredő kötelezettséget nem sérthet, azzal ellentétes nem lehet. (Ezért nem lehet Paks II.-ről népszavazást tartani.)

A magyar kormánynak – ha a CEU elüldözése lett volna a valódi cél – első lépésben fel kellett volna mondania a Medgyessy-kormány által kötött, fent említett szerződést. Ezután olyan törvényt hoz a parlament, amilyet akar. Így viszont a törvény alkotmányellenes, azt az Alkotmánybíróság – már csak az itt említett egyetlen okból is – meg fogja semmisíteni. Ezt remélhetőleg mind a miniszterelnök, mind a köztársasági elnök jól tudja. Nem tudják viszont azok az EP-képviselők, akik nem olvasták a magyar alaptörvényt, és lelkesen belementek abba a vitába, ahol migránsokról, tranzitzónáról, az unió védelméről, iszlám bevándorlók által fenyegetett keresztény Európáról, a migránsimportőr Soros Györgyről és hasonlókról volt szó. Migránsok híján Orbán Viktor Soros Györgyöt tette meg Európa elveszejtőjének. A képviselők pedig úgy gondolták, elvégezték feladatukat, miután a kötelezettségszegési eljárás végeredménye – ha a magyar Alkotmánybíróság nem semmisítené meg addig a törvényt – borítékolható. Közben beengedték a magyar belpolitikát az Európai Parlament üléstermébe. Ahogy Orbán Viktor szerette volna.

A miniszterelnök már évekkel ezelőtt mindent egy lapra, a migránsügyre tett fel. Véleményem szerint hatalma és karrierje csúcsán állt akkor, amikor a Keleti pályaudvar előtt menekültek százai táboroztak. Eltűnésükkel a legélesebb fegyver kikerült Orbán eszköztárából. Ezt próbálja most helyettesíteni, senkit és semmit nem kímélve, vállalva bármekkora nemzetközi nyomást. A cél ugyanis nem a CEU kiakolbólítása, hanem a 2018-as választások megnyerése, amelyhez az út a fideszes szavazók mozgósításán keresztül vezet. De ne legyenek illúzióink – a tét nem hazánk jövője, hanem a megszerzett vagyon biztosítása. Nem kis tételekről van szó. Soha senki ekkora vagyonmennyiséget ennyi idő alatt nem halmozott fel. Bankok, földek, szállodák, építési vállalkozások – a sor folytatható. A harcban minden eszköz megengedett. És ez az, amit az Európai Parlament képviselői nem akarnak megérteni. Zárójelben megjegyzendő: az ő szempontjukból jogosan. Ez ugyanis nem az ő ügyük. Ez belügy. Orbán Viktort és kormányát nem Brüsszelből fogják megbuktatni, bár – mint Tölgyessy Péter a minap kifejtette – a magyar belpolitika mindenkori alakulásában a nemzetközi trendek kulcsszerepet játszanak.

De a végső szót a magyar választópolgárok mondják ki. Akik viselkedhetnek uniós polgárok módjára (is). És akkor beigazolódik, hogy Brüsszel nem Moszkva.

Vagy Magyarország elindulhat az erdogani úton.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 127 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
puszika
2017. április 30. 11:57
Miért ,a Jobbik nem mozgósít valamivel, Ostoba vagy te firkász!!!!!
Peter8811
2017. április 30. 09:39
Simicska téged csalt sorba tőrbe, Torba De majd ki lesz köszörülve a csorba .
catalina9
2017. április 30. 07:17
Torba úr előáll végre azzal a szerződéssel, vagy csak hazudott... " catalina9 2017. április 29. 11:28 Csakhogy – és most az egyéb tényezőket hagyjuk figyelmen kívül – a CEU státusát a magyar kormány és New York állam között 2004-ben megkötött szerződés szabályozza." Adja már meg valaki, például Torba elvtárs ennek az érvényes szerződésnek a pontos szövegét.."
Sulammit
2017. április 29. 20:41
Hiteltelen vagy! Úgyhogy tök mindegy, hogy mit írsz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!