Így tűnhet el az akadémiai bárók hatalma

2018. január 23. 16:24

A blockchain szerveződés egy sor társadalmi alrendszerben képes lehet az oligarchikus-hierarchikus berendezkedés megtörésére.

2018. január 23. 16:24
Pokol Béla
Magyar Nemzet

A nyolcvanas évek közepén, többéves egyetemi-tudományos tapasztalat után kezdtem foglalkozni – a tudományos életben és az egyetemeken felismerhető torzulások miatt – a tudományszociológia és az egyetemszociológia elemzésével. Ekkor is sűrűn felmerült a kritika a sok helyen – főként a Párizs-központú centralizált Franciaországban – létező „egyetemi bárók és »akadémiai bárók« rendszerével kapcsolatban. A doktori iskolák uraiként viselkedő »bárókkal« szemben a fiatal tudósok sokszor csak alájuk vazallusként beállva reménykedhetnek előrejutásban. Ez teherként nehezedik a tudományos és egyetemi életre ma is. A rendszer a legnagyobb mértékben visszafogja a tudományos teljesítményt. Ott tűnik el ez a torzító hatás és vele az akadémiai bárók hatalma, ahol létezik a természetes decentralizáltság és az ebből következő erős versenyhelyzet az egyetemi-tudományos intézmények között – ahogy Németországban vagy az Egyesült Államokban láthatjuk. (...)

A reform révén tehát nem a tudósközösség felett elkülönülten létező egyetemi-akadémiai bárói rendszer döntene, hanem a közösség láncolatszerű, állandó értékelései, amelyeket az akadémiai központi adattár közhiteles módon nyilvántart. Most azt látom, hogy az időközben kialakult kriptovaluták – a 2008-as banki világválság által ösztönözve – épp az ilyen blockchainszerű szerveződést igyekeztek a középpontba állítani, mondhatni átvéve az akkorra világméretű pilótajátékként is viselkedő banki hitelezések és pénzteremtések, illetve a világpénzek jegybankjainak szerepét. A fejlemény az érdeklődés középpontjába emelte a bárhol máshol is alkalmazható blockchain jellegű szerveződés felhasználási lehetőségeit – ahogy ezt nemrégiben a CNN Kriptománia címmel közvetített kerekasztalvitájának résztvevői is elemezték. Ez adott számomra ismét biztatást, hogy felelevenítsem 2010-es, az interneten ma is több publikáció formájában elérhető reformtervemet. A blockchain szerveződés egy sor társadalmi alrendszerben képes lehet az oligarchikus-hierarchikus berendezkedés megtörésére. A tudományban és a tudományegyetemek életében a legégetőbb sürgősséggel jelenik meg mindez.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gatya
2018. január 24. 15:08
A szerző jól leírja a német és a francia rendszer közötti különbséget, csak azt felejti el megemlíteni, hogy mindkét rendszer (német decentralizált, illetve francia centralizált) komoly, nagy presztízsű, világszínvonalú tudósgárdát termel ki. A módszerek mások, de az eredmény kb. ugyanaz. A magyar, hasonlóan a franciához, centralizált. Franciaországban Párizs miatt, Magyarországon Budapest miatt. A két ország városméret ill. városlakosság aránya főváraos/ vidéki nagyváos hasonló. Németországban ez nem így van. Ott kiegyenlítettebb a lakosságszám, ebből következően nagyobb a mobilitás, nem éles váltás Berlinből Kölnbe vagy Münchenbe költözni. Az akadémiát szerintem leginkább a bölcsész illetve társadalomtudományok esetén lehet jobban bírálni. Ott még mindig mondjuk egy Heller Ágnes főnök lehet, ami pl. normális helyen nem fordulhatna elő. A csak idézettségre épülő hierarchia szimplán ostobaság. Minden egylábas rendszer az egyébként.
matykox
2018. január 23. 18:43
Hát, kicsit olyan "ahogy azt Móricka elképzeli" érzésem van - kivételesen a téma miatt elmásztam az egész cikket elolvasni. Hogy Pokol az idézettségtől várt 2010-ben csodát - érthető. Azóta azonban világos, hogy azt is lehet manipulálni. Manipulálják is! Ahogy minden, a matekot preferáló tudományos - vagy áltudományos - módszer, ez a javaslat is alapjában véve idealista, ezért elvileg is naiv. A két rendszer (hierarchikus és numerikus) kombinációja is csak egy végtelenül tisztességes erkölcs működésével lenne használható. Marad az egyetlen megoldás: ellen-akadémia, ugyanolyan feltételekkel. Ami ugye kompetitív (AKA verseny) alapon is csak akkor lesz sikeres, ha ezek VALÓBAN képesek a kontraszelekciót ellensúlyozni (magyarul háttér-alkuk nélkül működnek: NEM úgy, mint a "2-pártrendszer" az USA-ban.)
zakar zoltán béla
2018. január 23. 17:36
ÍGY IS "MN"
OberEnnsinnen
2018. január 23. 17:23
A hierarchiák megtörésének EGYETLEN módja, ha szabad utat adunk a feltörekvő fiatalok számára. Úgy, hogy platformot, reális ranglétrát kreálunk, 35-40 éves kor alatt, amely független az adott intézmény meglévő hierarchiájától. Ez érvényes minden társadalmi csomópontra: bíróság, ügyészség, rendőrség, felsőoktatás, média, nem utolsósorban MTA, ... estébé...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!