Két hónapig az NVB tagja voltam

2018. május 09. 12:13

A valóság egyszerű: az esetek többségében semmi értelme az ülésnek.

2018. május 09. 12:13
G. Szabó Dániel
Index

„A valódi vitát a külföldi választási megfigyelők is hiányolták az NVB üléseiről. Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) választási megfigyelő missziójának a magyar választásokról szóló gyorsjelentése szerint »a megfigyelt üléseken a döntéseket általában pro forma vitát követően hozták meg. A panaszok jogi felülvizsgálatára rendszeresített eljárások nem teszik lehetővé a valódi vitát, és korlátozzák az NVB bizottsági tagjainak vitához történő hozzájárulását.« A nyakatekert mondat mögött a valóság egyszerű: az esetek többségében semmi értelme az ülésnek. Az EBESZ megfigyelője, illetve a tolmácsa március elejétől a választások utánig minden ülésen ott volt.

A jelentés szerint: »csupán 12 megfigyelt esetben eredményezte a vita a döntéstervezet módosítását«. Vagyis a több száz ügy közül összesen 12 esetben fordult elő, hogy a vitának érdemi kimenetele volt, vagyis a tervezethez képest megváltozott a végső döntés. Ahogy korábban írtam, a tervezetek megírása nagyon erős eszköz Patyi András kezében. A 12 eset sokkolóan kevés, mert az NVB több mint 692 határozatot hozott ugyanennyi idő alatt. A 12 vita közben módosított ügy még akkor is csak az összes érdemi döntés három százaléka, ha levonjuk azt a több mint 300 ügyet, amiket meg sem vizsgált az NVB, mert a beadványok formailag hibásak voltak: személyi azonosító helyett a személyi igazolvány számát adták meg, kihagyták a településnevet a lakcímből, vagy nem írták bele a paragrafusszámot.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zokni
2018. május 10. 10:24
A dolog úgy kezdődött, hogy a hagyomány, és a demokrácia logikája szerint az OVB (most NVB) tagjait mindig a leköszönő Parlament választotta négy évre. De 2013-tól már a hatalmon lévő Parlament, és kilenc évre... Ennek immár nincs jelentősége, de az OVB esete jól, és közvetlenül példázza, hogy milyen is az Orbán-rendszer. Gyorsan felszámolták a folytonosságot valamennyire biztosító átfedést a Bizottság tagjai megválasztásában, majd ahogy a cikk is írja, a demokratikus intézményt arra használják, hogy a demokrácia látszatát erősítsék. És valójában a demokrácia elfojtására használják. Hajrá Alcsutország! Hajrá alcsutok! Lesz még egyszer Alcsút: Felcsút!
terra
2018. május 09. 18:11
Az egyik ismerősömet felkérték szavazóköri delegáltnak. Ez ugyebár közel sem olyan súlyú feladat, mint a cikk írójáé, mégis egy nagy halom írásos anyagot kapott a választás szabályairól. Ha valaki felkészült, akkor akármilyen írásos előterjesztésről ki tudja alakítani a saját véleményét. Ha ehhez lusta volt és nem tudott érdemben hozzászólni az ügyekhez, akkor ne nyafogjon.
puszika
2018. május 09. 17:08
Te még nem érted fiam,ahhoz idő kell! Tehát,ha minden jól van előkészítve,ha a résztvevők döntő többsége megszavazza a terveztet akkor mi értelme a szófosásnak? Valami nagy baj van a demokrácia felfogásoddal. Fel kell még nőnöd a feladathoz/meghaladja az értelmi képességed/firkász!!
Zsolt75
2018. május 09. 16:11
Aki a saját adatait nem képes leírni, hogyan és miről szeretne vitázni?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!