Bankunió

2018. szeptember 10. 07:59

A magyar kormány ezúttal önvédelmi ösztöneinek engedelmeskedik.

2018. szeptember 10. 07:59
Bonta Miklós
Népszava

„Emberemlékezet óta nem volt arra példa, hogy az Orbán-kormány ne Brüsszel megállítására fente volna a fogát, s ne zengedezett volna örömódát akkor, ha valamilyen uniós döntést sikerrel megfúrt. Az európai közösség pénzügyminisztereinek bécsi tanácskozásán mintha valamicskét olvadt volna a jég. Varga Mihály hitet tett - az eddig általa mindig válságok között hányódónak titulált - euróövezet kiegyensúlyozott és stabil működése mellett, sőt azt is kijelentette, hogy Magyarország kezdettől fogva támogatta a bankunió kialakításának befejezését, beleértve a kapcsolódó védőhálókat is. A tárcavezetőt feltehetően megcsalta az emlékezete, ugyanis az egykori pénzügyi felügyelet elnöke - feltehetően a Fidesz-kormánnyal történő egyeztetést követően - bizony fenntartásait hangoztatta a bankunióval szemben.   

Varga Mihály támogató szavai kapcsán remélhetjük, hogy lassacskán oldódni fog a magyar kormánynak az a merev elutasító magatartása is, amely amennyi ideig csak lehetséges távol tartaná hazánkat a közös európai pénz bevezetésétől, valamint a tervezett bankunió filozófiáját elfogadva nem arra helyezné a fő hangsúlyt, hogy minálunk a nemzeti tulajdonban lévő pénzintézeteknek mindenáron többségük legyen.   

A bankunió ugyanis éppen arról szól, hogy amíg a bankcsoportok határokon át terjeszkednek, addig a pénzügyi felügyeletek s a válságkezelés nemzetállami szinten történt. Így csődhelyzet esetén nem volt más, mint a bankpánik és az állami pénzből való bankmentés alternatívái között választani. A hosszú tárgyalássorozat eredményeként várható, hogy az Európai Központi Bank lesz felelős mintegy 6000 bank alapításának engedélyezéséért, és az engedély visszavonásáért, az egyedi szintű felügyeletéért. Feladatát a helyi felügyeletekkel együttműködve munkamegosztással látják majd el.  

A magyar kormány ezúttal önvédelmi ösztöneinek engedelmeskedik. Felismerte, hogy a közösségi védelem hasznosabb, mint az egyénieskedés. Az első lépést a bankunió támogatása révén már megtették.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
írmag
2018. szeptember 10. 13:07
Anyád! Ez nem ikv és nem tanácstagság kérdés!
puszika
2018. szeptember 10. 11:14
Nem Bonta elvtárs ,ez nem felismerés! Ez csupán annak a bizonyítéka,minden lépést IDŐBEN kell megtenni. A ti kormányzásotok alatt NEM IDŐBEN történtek az ország számára fontos lépések hanem PARANCSRA! Végre is hajtottátok szolgai módon! Osztán lett is hiány 82%!!! Amúgy jól vagy Bonta elvtárs?
Pelso j.
2018. szeptember 10. 08:45
Ez kifejezetteten hátrányos helyzetet teremt majd a fidesz haveri bankoknak.
Teknős
2018. szeptember 10. 08:16
Egybites idióták. A "négy láb jó, két láb rossz" színvonalával akarjátok meggyőzni az országot, hogy rátok szavazzanak? tényleg? ragaszkodjatok csak a régi jó módszereitekhez. Már megbuktatok vele néhányszor, de hátha most bevesszük.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!