Forradalmat csak akkor szabad csinálni, ha mennek utánad

2019. február 02. 10:45

A baloldalinak mondott értelmiség jelentős része nem politizál, nem segít a társadalmi többségnek eligazodni a világban. Interjú.

2019. február 02. 10:45
Földes György
Népszava

„A Politikatörténeti Intézet (PTI) elleni kormányzati hadjárat mintha része volna minden baloldali közösség szétverésének. 

Teljes átrendezési kísérletről van szó, amely a szellemi életet akarja új irányba terelni. Ez a PTI-vel indult.

Ezzel együtt az intézetet sok bírálat érte. Megtett-e mindent, hogy friss vért nyomjon a baloldali szellemi életbe? 

Szakmai oldalról inkább dicséreteket kapunk. A politikai bírálatok jobbról jönnek. De igaz, hogy baloldali szellemi műhelyként tehetettünk volna többet. Igyekeztünk segíteni a pártok és a baloldali értelmiség közötti párbeszédet. Magam cikkekkel, könyvekkel igyekeztem befolyásolni a baloldal szellemi, stratégiai munkáját. Nem túl nagy sikerrel. Biztos hibáztunk, de nem csak rajtunk múlt, hanem a fogadókészség hiányán is.

Az érdeklődés hiányáról: nem lehet ennek oka a baloldali értelmiség frusztrációja, ami abból fakadhat, hogy nem találja a fogást az Orbán-rendszeren? 

Ez így túl kemény állítás. Inkább azt mondom, hogy a baloldalnak – és nem csak Magyarországon – azon kellene töprengenie, megtalálta-e a megfelelő válaszokat azokra a kihívásokra, amelyekkel ma a világ, a régiók, a társadalmak, az egyén és a társadalmi csoportok szembenéznek. A baloldalinak mondott értelmiség jelentős része nem politizál, nem segít a társadalmi többségnek eligazodni a világban.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kopa
2019. február 04. 02:18
A Politikatörténeti Intézet (PTI) az állampárt 1948-ban alapított Párttörténeti Intézetének jogutódja.
Elpacsino
2019. február 03. 22:26
Gyuri ! A pedigrédet nézve én a helyedben kussolnék. A két tesó ilyenkor mit szól, erre azért, kurvára kíváncsi volnék?
Feltuki és Gogylász
2019. február 03. 19:32
Valaki szóljon már neki! A Marxizmus megbukott! MEGBUKOTT! A tudományosmaterializmus Megbukott! Mint filozófia, mint gazdaságirendszer, mint ideologia: MEGBUKOTT! Tessék valami mást kitalálni!
zolizolizoltan
2019. február 03. 12:32
A magyar baloldal csak a hatalomért küzd. Nem tudja magát beilleszteni az európai valódi baloldali folyamatokba, ezért nincs jövőképe sem. A magyar baloldal csak a régi típusú szociáldemokráciában képzeli el a helyét, ám a régi típusú szociáldemokrácia lefeküdt a globális nagytőkének. Ez jövőtlen, mert már Európa felismerte és leleplezte a szociáldemokrácia árulását, vezetőinek kollaborációját a multinacionális tőkével. Ezért igazat adok Földesnek; az európai baloldal nem lesz képes a globális folyamatokat kedvezőbb irányba terelni. Tényleg a jobboldal fog irányítani Európában. Magyarországon is, mert a baloldali pártjainkat olyan ostobák irányítják, akiknek lövésük sincs arra, milyen folyamatok zajlanak Európában.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!